Boekrecensies

Zo kom je in beeld met Pinterest

0

Pinterest is niet meer weg te denken uit het huidige socialmedialandschap. In 2015 had het sociale prikbord meer dan 100 miljoen actieve gebruikers. De groei zit er nog steeds goed in. Het platform verwacht in 2018 bijna 330 miljoen actieve gebruikers. Op papier is het bedrijf 11 miljard dollar waard. Dit zijn indrukwekkende cijfers die wellicht motiveren om het platform op te nemen in de eigen marketingstrategie. Voor wie met Pinterest aan de slag wil gaan, is het boekje ‘In beeld met Pinterest in 60 minuten’ uitgebracht.

Mijn eigen Pinterest-verleden

Natuurlijk heb ik het boekje gelezen door de ogen van de beginnende pinner. Maar het platform is voor mij niet nieuw. Ik heb mijn eerste Pinterestblog geschreven in februari 2012. Het online prikbord was toen alleen nog beschikbaar via een uitnodiging en ik sprak nog over een hype. Maar de potentie was duidelijk.

De afgelopen vier jaar heb ik tijdens lezingen en workshops veel aandacht aan het platform besteed. De focus ligt voor mij altijd bij inspiratie en traffic. Horeca-ondernemers bijvoorbeeld, kunnen veel inspiratie opdoen om hun restaurant leuk en creatief in te richten. Daarnaast kunnen ze mooie foto’s op hun website plaatsen (bijvoorbeeld in een blog) en deze verspreiden via Pinterest. Als de foto’s aantrekkelijk zijn en worden voorzien van een goede tekst, zullen de afbeeldingen een eigen leven gaan leiden.

De kracht van Pinterest ligt in het feit dat de persoon die de afbeelding bekijkt slechts één muisklik is verwijderd van de originele foto op de landingspagina waar deze ooit werd geplaatst. Dat niet iedereen ook daadwerkelijk doorklikt, is geen ramp. Google ziet al die linkjes achter de schermen naar de website van de ondernemer als een goede reden om de website beter te laten scoren. Wie Pinterest optimaal inzet, kan dus rekenen op een groeiend aantal websitebezoekers. Hélène van den Dungen geeft in het boek ‘In beeld met Pinterest in 60 minuten’ de juiste handvatten.

Aan de slag met Pinterest

Welk socialmediakanaal je ook inzet, zonder goede content kan het niet slagen. Uiteraard geldt dat ook voor Pinterest. Hélène noemt het ‘Pincasting’. Niet elke pin is immers geschikt om te worden verspreid. Pins moeten HBA zijn: Helpful, Beautiful en Actionable. De praktijk bewijst dit. Goede pins zijn informatief, onbeschrijfelijk mooi of geven aanzet tot actie binnen het interessegebied van de bezoeker.

Een paar tips:

Hieronder een paar tips om succesvol met Pinterest aan de slag te gaan:

  • Gebruik hoge resolutie afbeeldingen
  • Verticale afbeeldingen scoren beter dan horizontale afbeeldingen
  • Kleurrijke afbeeldingen (met dominante kleuren als rood, groen en roze) worden gemiddeld drie keer zoveel geliked en gerepind
  • Beelden zonder gezicht scoren tot 23 procent beter
  • Op Pinterest komen ook veel quotes voorbij. Uiteraard zijn deze krachtige of lollige teksten mooi vormgegeven. Tools als ShareAsImage of Quozio zijn hiervoor goed en eenvoudig in te zetten. Wie een echte infographic wil maken kan dat doen met infogr.am

Bedrijven zouden een business account moeten hebben. De bedrijfswebsite kan daar aan worden gekoppeld, wat de zoekmachineoptimalisatie absoluut ten goede komt. Bijkomend voordeel zijn de heldere statistieken. Deze zijn onlangs sterk uitgebreid en bieden veel waardevolle informatie.

De auteur heeft veel van dit soort tips in het boekje omschreven. Vaak worden deze extra toegelicht aan de hand van duidelijke praktijkvoorbeelden. Zo ook een sterk voorbeeld van mijn voormalige werkgever IKEA. In 2014 hebben ze de doelgroep erbij betrokken om een werkelijke Pinterest-kamer tot leven te brengen. Een krachtige ‘user generated content’-campagne is dus zeker mogelijk op dit platform.

Accepteer cookies

Pinterest innovaties

Het platform staat niet stil. Het stijgt niet alleen aan populariteit, er komen ook steeds meer mogelijkheden bij. Enige tijd geleden zijn de zogenaamde ‘rich pins’ al geïntroduceerd. Daarmee is het mogelijk om extra informatie mee te geven aan een pin. Deze informatie verwijst ook naar de bron, waardoor het niet langer statisch is. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de meest recente verkoopprijs van een product te tonen in een pin. Dus ook als deze pin al viraal is gegaan, zal de bijhorende prijs nog aangepast kunnen worden.

Een innovatie die nog niet in Nederland van kracht is, is de ‘buy button’. In Amerika is deze al te gebruiken. Naast de rode ‘pin button’ verschijnt er een blauwe ‘buy button’, waarmee een product direct, zonder Pinterest te verlaten, is aan te schaffen. Een andere optie die waarschijnlijk binnenkort naar Nederland komt is de ‘promoted pin’. Voor marketeers brengt dit nieuwe en sterke mogelijkheden in doelgroep targeting.

Zelf ben ik erg onder de indruk van de ‘cinematic pin’. Bewegende afbeeldingen, zoals gifjes, zijn erg populair op verschillende platformen. Pinterest speelt hier sterk op in. De plaatjes bewegen alleen tijdens het scrollen. Door een ‘cinematic pin’ in te zetten kun je jouw content goed onderscheiden van de voornamelijk stilstaande beelden op Pinterest.

Accepteer cookies

Conclusie

‘In beeld met Pinterest in 60 mintuten’ geeft een duidelijk beeld van de mogelijkheden en daarnaast alle handvatten die nodig zijn om er zelf mee aan de slag te gaan. De auteur gebruikt toegankelijke teksten en duidelijke praktijkvoorbeelden. De voordelen van het platform worden afgezet tegen andere platformen, waardoor de verschillen met bijvoorbeeld Instagram duidelijk worden uitgelegd. Het boekje is vooral gericht op Pinterest_boekjebeginnende gebruikers, maar de praktijkvoorbeelden en toekomstige mogelijkheden zijn zeker ook interessant voor bestaande gebruikers.

Over het boek

Titel: In beeld met Pinterest in 60 minuten
Auteur: Hélène van den Dungen
Uitgever: Haystack
Jaar: 2016
Nummer: 9789461261656
Prijs paperback: €12,50
Bestellen via: Managementboek (aff.)