Strategie

Zo verkoop je meer met een verbeterde salespagina [stappenplan]

0

Misschien heb je moeite met het online verkopen van je dienst; een veelvoorkomend probleem voor ondernemers. Dienstverleners blijven ongewild op de klassieke manier klanten ‘vergaren’. Hierdoor hebben ze minder klanten dan ze graag willen.

Vaak is een onderliggende oorzaak voor dit probleem het ontbreken van een (goede) salespagina op je website. Een salespagina is een pagina waarop je alles beschrijft wat je maar kunt bedenken dat mensen mogelijk nodig hebben om belangstelling te hebben voor je dienst. Deze pagina helpt mensen de stap te zetten naar het aanschaffen van je dienst.

Een bevroren gesprek

Een salespagina doet de verkoop van je dienst voor je; het is een soort bevroren gesprek met klanten. Op de salespagina krijgen potentiële klanten alle informatie die ze ook in een gesprek met je zouden krijgen. Vragen beantwoord je nog voordat deze zijn opgekomen bij prospects. Je speelt in op hun gedachten.

Op de salespagina krijgen potentiële klanten alle informatie die ze ook in een gesprek met je zouden krijgen.

Twijfelspreekuur

Dit maakt dat het niet of minder nodig is om met mensen te praten voordat ze zeker weten dat ze zich bij jou in willen schrijven – een goede reden om zo’n pagina dus te creëren. Een kanttekening hierbij is dat er een onderscheid gemaakt dient te worden tussen low-end en high-end programma’s of diensten. Probeer je een mid- of low-end product te verkopen, dan is een goede promotie genoeg. Alle mogelijke twijfels van potentiële klanten kun je wegnemen door een salespagina. Een uitgebreide conversatie is niet nodig. Kost je product zo’n 3.000 euro? Dan kan een twijfelspreekuur handig zijn. Dit spreekuur is anders dan een uitgebreide intake. Het hoeft maar een kwartiertje te duren en is slechts bedoeld om de klant zijn/haar twijfels te laten uitspreken.

Bij een high-end product kun je er vanuit gaan dat er altijd een bepaalde vorm van gesprek met jou mogelijk hoort te zijn. Een salespagina schrijven die antwoord geeft op álle vragen is onmogelijk. Bij dit soort producten gaat het om forse bedragen. Mensen willen dan ook een bepaalde zekerheid hebben dat het programma echt bij hen past. Een vrijblijvende intake na het lezen van de salespagina kan klanten deze zekerheid geven.

Stappenplan

In 13 stappen naar een goede salespagina

Een goede salespagina is dus van essentieel belang in het verkoopproces. De volgende 13 stappen helpen je om een salespagina te ontwerpen die staat als een huis.

Stap 1: zorg voor een krachtige binnenkomer

Het standaard-format voor zo’n binnenkomer is ‘Hoe je…  zodat je…’ Bijvoorbeeld: ‘hoe je ervoor zorgt dat je onder de aandacht van werkgevers komt, zodat je snel en makkelijk een nieuwe baan vindt.’ Door deze binnenkomer voelen prospects zich geroepen om de volledige tekst op de pagina te lezen. Dit zinnetje trekt hun aandacht en is daarom erg belangrijk.

Stap 2: bespreek het probleem van je potentiële klant

Dit zorgt ervoor dat je klanten zich kunnen identificeren. Klopt de beschrijving met het probleem dat je potentiële klant ervaart? Dan heb je een grote kans dat deze persoon verder leest. Op deze manier zorg je er ook voor dat de kans kleiner wordt dat je in gesprek raakt met iemand die je niet goed kunt helpen. Mensen die een ander probleem ervaren dan je met dit specifieke product of programma kunt oplossen, zoeken simpelweg verder.

De ervaringsdeskundige spreekt

Stap 3: beschrijf wie je bent en waarom je mensen met een specifiek probleem kunt helpen

Een bijzonder belangrijke stap, aangezien dit ervoor zorgt dat je een extra connectie maakt met de lezer van je salespagina. Je wilt zeker weten dat je lezers begrijpen waarom jij nu de aangewezen persoon bent om hen te helpen. Misschien heb je een studie gedaan waardoor je de kennis hebt om mensen met een bepaald probleem te helpen. Beter nog is het als je zelf een bepaalde worsteling op dit gebied hebt meegemaakt of een bepaalde ervaring hebt. Dan heb je in hun schoenen gestaan. Inmiddels ben je een tijd verder en kun je door terug te kijken, zien wat de weg was die je hebt gelopen om je probleem op te lossen. Hierdoor kun je mensen sneller helpen. Geef zonder op te scheppen aan dat je ervaring hebt. Zo wordt het duidelijk dat je weet waarover je spreekt.

Geef zonder op te scheppen aan dat je ervaring hebt. Zo wordt het duidelijk dat je weet waarover je spreekt.

Stap 4: noem voordelen, oplossingen en resultaten

Geef bij elk onderdeel van je dienst aan waarom het is opgenomen in het programma en hoe dat onderdeel bijdraagt aan het uiteindelijke resultaat wat je prospects zullen behalen. Schrijf dit stuk in de vorm van voordelen en oplossingen. Het is belangrijk om niet duidelijk te maken wat iemand krijgt als ze jouw dienst afnemen, maar juist de voordelen en de opbrengsten van losse onderdelen te beschrijven.

Stap 5: beschrijf concreet wat de klant ontvangt

Noem bijvoorbeeld zes tele-seminars, een werkboek of drie pdf’s. Maak ook duidelijk wat deze tele-seminars, dit werkboek of deze pdf’s de klant zal opleveren. Op deze manier wordt het duidelijk voor je potentiële klant wat je dienst inhoudelijk betekent. Ga niet in op het proces en vertel niet in detail wat je gaat doen. Blijf bij de voordelen en geef een korte beschrijving. Het is belangrijk dat je potentiële klant weet hoe waardevol de inhoud van je dienst is.

Stap 6: geef alle informatie en de antwoorden op de vragen die je potentiële kanten hebben

Dit is heel concrete informatie, waarna je vertelt waarom je dienst zoveel waarde heeft.

Bonus!

Stap 7: benoem de bonussen die je klanten krijgen

Benoem de bonussen die je klanten krijgen. Bonussen helpen om prospects een extra gevoel van waarde te geven. Het is essentieel dat de bonussen echte waarde vertegenwoordigen, maar dat ze jou tegelijkertijd niet veel extra werk opleveren. Een bonus hoeft niet een aparte dienst te zijn.

Stap 8: geef een garantie

Laat aan je potentiële klanten weten dat ze hun geld terug kunnen krijgen als na een korte periode blijkt dat jouw manier van werken ze niet bevalt. Bij een product kun je aangeven dat je klanten het voor een bepaalde tijd mogen uitproberen en daarna hun geld terug kunnen krijgen. Hierbij moet je uitgaan van een lange periode, omdat je klanten het product of de dienst echt willen proberen. Door de periode lang te maken, verminder je ook het aantal geld-terug-aanvragen. Je weet op deze manier namelijk zeker dat je klanten de tijd krijgen om het product te gebruiken en dus niet hun geld terugvragen omdat ze het product nog niet uitgeprobeerd hebben.

Stap 9: vertel de prijs

Deze stap is klein, maar niet minder belangrijk. Prospects hebben de prijs nodig om een weloverwogen beslissing over jouw product of dienst te kunnen maken.

Prospects hebben de prijs nodig om een weloverwogen beslissing over jouw product of dienst te kunnen maken.

Stap 10: beschrijf de aanmeldprocedure

Beschrijf tot in de puntjes wat je potentiële klanten moeten doen om zich aan te melden voor je programma. Je bent geneigd te denken dat iedereen wel begrijpt dat ze op de knop ‘bestel nu’ moeten drukken. Maar dit is niet het geval. Beschrijf daarom precies wat er gaat gebeuren.

Stap 11: de call-to-action waarin je aanspoort tot daadwerkelijk aanmelden

Een zin als: ‘klik hier om je aan te melden voor deze cursus’ is al genoeg.

Stap 12: jouw contactinformatie

Maak deze informatie heel goed zichtbaar voor je potentiële klanten. Als iemand nog een vraag heeft of contact met je zoekt, hoeft hij of zij niet vervelend lang te zoeken. Dit beperkt interesseverlies veroorzaakt door irritatie.

Stap 13: zorg voor testimonials van mensen die eerder deze dienst bij je hebben afgenomen

Testimonials zijn stukjes tekst die mensen hebben geschreven nadat jij ze geholpen hebt bij het oplossen van een specifiek probleem. Als prospects deze tekstjes lezen, merken ze dat jij inderdaad de expertise hebt om hen te helpen. Je hebt het tenslotte al eerder voor elkaar gekregen. Dit geeft een potentiële klant extra vertrouwen in jou en in je dienst. Uiteraard kunnen testimonials die zijn opgenomen op video ook!

Siltasalmi Jaana

Een goede salespagina is onmisbaar

Kortom: een goede salespagina is onmisbaar bij het online verkopen van je product of dienst. Door de 13 stappen uit dit artikel te volgen, heb je binnen no-time een krachtige salespagina die je helpt jouw dienst zo goed mogelijk aan de man te brengen!

Deel je resultaten als je dit stappenplan hebt gevolgd in een reactie, ik ben heel benieuwd!