How to, Verdieping

Beste {naam}, wat vind je van gepersonaliseerde dynamische afbeeldingen?

0

Komt de titel je bekend voor? Dat is heel goed mogelijk, want de meeste marketeers vinden personalisatie in e-mailmarketing erg belangrijk. Het is er in vele soorten en maten. De meest bekende is, zoals in de titel te lezen, het gebruik van de naam (voornaam of achternaam) in de aanhef: ‘Beste Barbara’. Maar je kunt nog een stapje verder gaan.


Niet alleen de naam van de ontvanger wordt veel gebruikt. De inhoud van een e-mailbericht kan nog persoonlijker worden gemaakt door het gebruik van beschikbare informatie, zoals geboortedatum, woonplaats, leeftijd, geslacht, aankoopgedrag, en dergelijke. Het blijft niet alleen bij personalisatie in de tekst van de e-mail. Je kunt ook gebruik maken van personalisatie door bijvoorbeeld de naam van de ontvanger te plaatsen in een afbeelding.

Waarom gepersonaliseerde dynamische afbeeldingen?

Gepersonaliseerde dynamische afbeeldingen zijn niet alleen leuk, het idee hierachter komt voort uit de neuromarketing. Het zien van je eigen naam triggert je onderbewustzijn, waardoor je meer geneigd bent te klikken.

Als je je naam terugziet, ingebed in een pakkende afbeelding, gaat de informatie direct naar het deel van het brein dat invloed heeft op het nemen van beslissingen, emoties en langetermijngeheugen. Als je brein beelden verwerkt met je eigen naam daarin, komen er emoties van vertrouwen, warmte en natuurlijk geluk. Een combinatie die het brein niet kan weerstaan. Hiermee is SMiP (Short Message in Picture) een effectief communicatiemiddel.

Wat doet dit met je?

Woorden worden doorgestuurd naar ons kortetermijngeheugen. Ze kunnen daardoor eerder worden vergeten, omdat dit deel van ons geheugen maar een beperkte hoeveelheid informatie kan bevatten. Afbeeldingen worden anders verwerkt dan woorden en opgeslagen in het langetermijngeheugen (bron: The power of visual CommunicationsMike Parkinson), waardoor ze veel langer blijven hangen in het brein. Het brein verwerkt alle beelden tegelijkertijd en hierdoor kunnen we beelden veel sneller zien en begrijpen.

Je naam is het belangrijkste woord in het leven

Onze eigen naam neemt een speciale plek in in ons leven. We herkennen het en we hebben het als één van de eerste woorden geleerd. Onze naam wordt tijdens ons leven constant herhaald en is diep geworteld in wie we zijn. Onze naam bevindt zich daarom, zowel gesproken als geschreven, in een speciaal deel van ons geheugen. Zo speciaal, dat we onbewust kleine gelijkenissen kunnen herkennen en positiever (pdf) kunnen reageren als we ons verbonden voelen met iets. Bijvoorbeeld als je een nummerbord ziet dat lijkt op je naam of waar je initialen in voor komen.

Wat is het effect op je e-mailmarketing?

Er zijn verschillende A/B-tests uitgevoerd waarin twee (vrijwel) identieke nieuwsbrieven zijn verstuurd: één versie met een dynamisch gepersonaliseerde afbeelding en één versie met een normale afbeelding. De click-through-rates waren tot 300% hoger én er waren meer websitebezoekers en aankopen (bron: e-paper A/B-test, One to Smile).

In de praktijk

Omdat wij als e-mailmarketeers personalisatie in e-mailmarketing belangrijk vinden, zal het je niet verbazen dat wij voor onze digitale kerstkaart gebruik hebben gemaakt van gepersonaliseerde dynamische afbeeldingen. Er zijn verschillende aanbieders die een dergelijke service bieden. Wij hebben gekozen voor One to Smile. Ze combineren afbeeldingen met tekst (SMiP). Hierbij wordt een korte persoonlijke boodschap – meestal de naam – ingebed in de afbeelding in een e-mail, maar de gepersonaliseerde afbeelding kan ook gebruikt worden op social media en op landingspagina’s.

Wij hebben dit principe gebruikt voor onze kerstkaart, maar het kan in elke campagne gebruikt worden. Toch zie je dat dit vooral campagnematig gebruikt wordt, zoals bij speciale gelegenheden (kerst, Halloween, verjaardagen, Moederdag, etc.), bij evenementen (WK, concerten, festivals) en bij de start van marketingcampagnes (skivakantie, seizoen, productintroductie).

Kerstkaart Measuremail

Kerstkaart 2015 Measuremail

Op onze kerstkaart is ook erg positief gereageerd door de ontvangers. Erg leuk om te horen, en ook een bevestiging dat wij dit vaker moeten toepassen in onze e-mailmarketing.

Heb jij al gewerkt met gepersonaliseerde dynamische afbeeldingen in e-mail? Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen.