Verdieping

#askgaryvee: een wake-up call voor ondernemers en marketeers

0

Een jaar of vijf geleden kwam hij in iedere presentatie over social media voorbij als voorbeeld van succesvol social media-gebruik: Gary Vaynerchuk. Hij gebruikte YouTube en andere kanalen om zijn ondernemingen te laten groeien. En in zijn derde boek, #askgaryvee, deelt hij zijn inzichten van de afgelopen jaren.

GaryVee (zoals hij op zijn social media heet) is ondernemer. Hij bouwde het wijnbedrijf van zijn vader uit tot een online imperium op basis van zijn slimme gebruik van opkomende social mediaplatformen. Hij is formeel investeerder in onder andere Facebook, Twitter en Snapchat. Hij is gerenommeerd spreker (onder andere bij The Next Web 2016 in Amsterdam). En hij staat aan het hoofd van een succesvol Amerikaans marketingbureau dat zich helemaal richt op social media.

Gary is een fenomeen

Zijn fans zijn niet zomaar fans, maar superfans. Net als die van Lady Gaga heeft zijn community een eigen naam, the Vaynernation. En die trouw van zijn fans is ergens op gebaseerd. De hoeveelheid content die hij al jaren maakt en gratis deelt, is gigantisch. De waarde van die content is voor veel mensen enorm. En de manier waarop uniek.

Bovendien bleek hij keer op keer gelijk te hebben als het aankwam op de kracht van social media voor het opbouwen van zijn (of jouw) business.

Accepteer cookies

#askgaryvee (aff.), het boek, is geïnspireerd door en genoemd naar Vaynerchuck’s YouTube-show #askgaryvee. In die show geeft hij antwoord op vragen die hij binnenkrijgt via zijn social media-kanalen. Soms met gasten, zoals de aflevering met zijn vader of bekendheden als Seth Godin. Maar vaak gewoon met behulp van zijn team, op kantoor.

Vraag: is het verkeerd om mijn Pinterest te linken aan mijn Twitteraccount, zodat nieuwe pins automatisch getweet worden? Antwoord: Ja, dat is verkeerd. Waarom tweet je? Wat is het beste kanaal voor je boodschap?*

Het is niet zijn eerste succesvolle show: hij werd bekend met zijn succesvolle YouTube-show Wine Library TV, waarvan hij 1.000 afleveringen opnam. ‘Overnight succes‘, zoals hij daar zelf over zegt. Video-content is zijn ding. De #askgaryvee show gaat ook al richting de 200 afleveringen.

Net als de show is het boek anders dan anders.

Het is een soort social media zelfhulpboek voor ondernemers. Een papieren vertaling van online advies over de online wereld. Een samenvatting van bijna twee jaar vlogs waarin honderden vragen beantwoord werden.

Vraag: Wat moet je prioriteit zijn als zelfstandig ondernemer? Antwoord: Het antwoord geldt voor iedere onderneming, klein of groot. Je prioriteit moet liggen bij cash. Cash is de zuurstof van je bedrijf.

In zekere zin is het op en top GaryVee: praktische, motiverende, snackable content. Maar dan in de offline vorm van een boek. En, anders dan veel van zijn content: niet gratis. Maar als je het boek uit hebt, begrijp je waarom. Het businessmodel waar Vaynerchuk in gelooft, is dat van heel veel waardevolle content weggeven en af en toe vragen om de deal. De ‘right hook’.

In eerdere boeken deed hij zijn contentstrategie al uit de doeken. In zijn laatste boek draait het om een bredere kijk op business. Hoe denkt hij over ondernemen? Hoe pakt hij de dagelijkse uitdagingen van ondernemers aan? Hoe ziet hij de rol van social media? Wat denkt hij over Facebook adverteren? Wanneer besluit hij om wel of niet te investeren in start-ups?

Vraag: wat denk je over de toekomst van Facebook? Antwoord: ik denk niet dat Facebook jongeren zal weten vast te houden, maar onderschat Zuckerberg niet. Facebook gaat andere dingen doen: TV, gratis internet, telefoons – wacht maar af.

Het boek is verdeeld in thema’s (hoofdstukken) en vragen (paragrafen). Iedere paragraaf is gebaseerd op een vraag van iemand uit zijn community die eerder aan bod kwam in de show.

Het interessante aan #askgaryvee

Het interessante aan #askgaryvee is dat het succes van het boek de inhoud onderschrijft.

#askgaryvee boekWie Vaynerchuk volgt, zag hem in de aanloop naar de publicatie al aan het ’hustlen’, zoals hij dat zelf noemt: aanpakken, regelen, voor elkaar krijgen. Hij bewijst dat hij verstand heeft van het bouwen van communities door een boek te schrijven dat vol staat met vragen van mensen uit zijn eigen community. Een boek dat verkocht wordt aan diezelfde community.

Hij bewijst dat hij een goede ondernemer is door van bestaande content een boek te maken en van dat boek, dankzij een slimme en onorthodoxe marketingaanpak, een succes te maken.

Vraag: ik heb een start-up idee met enorm potentieel. Hoe kom ik aan funding? Antwoord: Niet. Een investeerder heeft niets aan ideeën. Want ideeën zijn niets waard als je ze niet weet uit te voeren.

Aanraders? De hoofdstukken over mindset (Clouds & Dirt), hustle, de verschillende platformen, Facebook adverteren en influencer marketing. Die hoofdstukken zijn voor iedereen die met social media bezig is in een zakelijke context, de moeite waard. Het is een boek vol interessante tips. Het geeft een kijkje in het hoofd van een succesvolle (online) ondernemer. En dat is inspirerend.

Betekent dat ook dat Vaynerchuk een goed boek heeft geschreven?

Het antwoord is: ja. Maar het antwoord is ook: nee.

Wie Gary volgt en zich onderdeel maakt van zijn community (zoals ik), vindt het een goed boek. Wie hem volgt op YouTube, zijn video’s kijkt, hem op Instagram volgt, herkent zijn boodschap. Het boek geeft fans zijn visie op en tips over de belangrijkste onderwerpen – de onderwerpen die hem zo interessant maken om te volgen – in een handzaam formaat bijeen.

Maar: als je Vaynerchuk niet volgt op een van de vele platformen waar hij actief is, is het misschien lastig om de tips en de visie op waarde te schatten. Dan mis je een stukje context. Waarom zou je van hem aannemen dat hij weet hoe goede content eruitziet? Wat de kansen zijn voor bedrijven op Pinterest? Wat het belang is van IRL-meetings in plaats van conference calls? Laat staan wat zijn visie is om het gebruik van online kanalen door kinderen te onderschrijven.

Vraag: kan iedereen goede content maken? Antwoord: natuurlijk – mits je respect hebt. Respect voor het platform en respect voor je doelgroep.

Daarnaast zal voor sommige lezers de factor ‘ego’ een drempel zijn. Vaynerchuk geeft zijn mening, onverholen, recht voor zijn raap. Het boek heet naar hem en het gaat over hem: zijn visie, zijn ideeën, zijn succes. Wie goed leest, hoort een redelijke dosis zelfspot doorklinken. Maar aan de andere kant is er niet voor niets een hoofdstuk gewijd aan ‘self-awareness’. Volgens Gary essentieel voor succes…

Toch is #askgaryvee een aanrader

Toch maakt juist die overtuiging, in combinatie met de uitgebreide kennis en ervaring, #askgaryvee een aanrader. En dan vooral voor iedereen die er van droomt om iets op te bouwen. Of dat nou een eigen bedrijf is, een succesvolle blog, een nieuw project, of iets anders. Wie een flinke duw nodig heeft om stappen te zetten, krijgt hem van Gary in zijn boek.

Vraag: Wat zijn de grootste fouten die je jonge ondernemers ziet maken? Antwoord: ze starten bedrijven die alleen succesvol kunnen zijn in best-case marktscenario’s.

Ook marketeers kunnen leren van Vaynerchuk. Dus als je veel met content en/of social media bezig bent: volg de man gratis op Snapchat, Facebook, Instagram, Twitter en Youtube. Kijk wat hij doet en kijk hoe hij het doet.

Of anders… anders koop je gewoon zijn boek. 😉

Over het boekaskgaryvee

Titel: #askgaryvee
Auteur: Gary Vaynerchuk
Uitgever: Harperbusiness
Jaar: 2016
ISBN: 9780062273130
Mediatype: eBook
Prijs: €17,77
Bestellen: Bol.com (aff.)

*De quotes in dit artikel zijn mijn eigen vertalingen uit het boek, uit de losse pols. Het boek is vooralsnog alleen in het Engels verkrijgbaar.