Content

Knappe koppen & ware webliefdes: je potentiële webbureau vind je zo!

0

Hoe vind je als klant een webpartner die echt bij je past? En hoe weet je nu of iemand in je zoektocht naar deze nieuwe relatie wel helemaal eerlijk is over zichzelf? Waar moet je eigenlijk op letten als je op zoek bent naar ‘de ware’?

Ik las deze week een e-book van de Nerdery, waarin 9 manieren beschreven worden om de juiste digitale partner te vinden. Dit verhaal deed me denken aan een eerder artikel van mijn hand, waarin ik 3 principes heb benoemd die de basis vormen voor een goed huwelijk. Het bleek destijds verrassend om te zien hoeveel overeenkomsten er zijn tussen huwelijken en onze klantrelaties. Geldt dit ook voor opbloeiende klantrelaties? Waar let je als klant op als je gaat ‘daten’ met je potentiële nieuwe webbureau? En let je eigenlijk wel op de juiste dingen?

Laten we eerlijk zijn. Als je gaat daten, dan is een mooi plaatje wel zo fijn. Heeft iemand dezelfde hobby’s? Schrijft of praat hij vlot? Is er een klik? Maar hoe gaat dat nu als je op zoek gaat naar een webpartner? Niet heel veel anders is mijn ervaring. Het ‘leukste / mooiste meisje of jongetje van de klas’ komt al snel als winnaar uit de bus. Maar stel je dan eigenlijk wel de juiste vragen? Is dat webbureau nog steeds zo leuk als je samen gaat werken? En passen jullie wel echt zo goed bij elkaar?

Stel je de juiste vragen tijdens je ‘date’?

Request for proposal Natuurlijk is het in je zoektocht naar een webpartner ook belangrijk dat je een ‘klik’ voelt. Denken jullie hetzelfde over werkwijze, hebben jullie dezelfde normen en waarden op werkgebied? Is het bureau niet ‘out of your league’ qua prijs?

Als je gaat ‘daten’ met contactpersonen van potentiële webbureaus, dan komen de eerder genoemde punten al snel aan het licht. Uiteindelijk ga je uit een paar leuke dates een keuze maken wie voor jou ‘de ware’ is. Om die keuze te kunnen maken vraag jij als klant waarschijnlijk bij de leukste dates een offerte op of doe je een Request for Proposal. Maar ben je dan geen appels met peren aan het vergelijken? Heb je wel de juiste vragen gesteld?

Hieronder ga ik in op drie van de door de Nerdery benoemde aandachtspunten. Sommige van de beschreven aandachtspunten in het artikel van de Nerdery zijn voor de hand liggend, zoals: heeft een webbureau al ervaring met vergelijkbare projecten of markten? Is het bureau betrouwbaar? Ik benoem hieronder vooral de punten die in mijn ervaring nog wel eens over het hoofd worden gezien of die moeilijk te herkennen zijn.

1. Is je potentiële partner oprecht geïnteresseerd? Stelt hij niet alleen maar oppervlakkige vragen, maar probeert hij je echt te leren kennen?

Tijdens je eerste date heb je leuke gesprekken gehad. Over van alles en nog wat. Hij heeft een vlotte babbel en je hebt veel gelachen. Dat is een goed begin. Maar na een tijdje wil je toch graag dat hij wat dieper in gaat op specifieke onderwerpen. Dat hij echt geïnteresseerd is in wat jou bezighoudt, wat je doelen en dromen zijn en met je meedenkt over hoe je dit kunt bereiken en je daar misschien wel mee helpt.

ProbleemoplosserProbeer er als klant achter te komen of je potentiële webpartner een echte probleemoplosser is. Vertelt hij je niet alleen wat je wilt horen? Stelt het bureau veel vragen bij het maken van een voorstel? Als klant denk je vaak te weten wat je nodig hebt op webgebied, maar een professional schakel je niet voor niets in.

Met de expertise en input van deze expert krijg je niet altijd per definitie precies wat je vraagt, maar hij zorgt er wel voor dat je achterliggende probleem wordt opgelost. Op jouw manier, of op een andere, misschien betere of goedkopere manier.

2. Wat heeft je potentiële partner jou te bieden? Heeft hij naast een knappe kop en een vlotte babbel ook echt een beetje inhoud?

Naast de leuke gesprekken hebben jullie ook nog eens dezelfde hobby’s en interesses. Wat wil je nog meer? Je wilt graag vanaf het begin bouwen aan een stabiele basis en niet op een later moment nog voor verrassingen komen te staan.

Het is als klant heel lastig om inzicht te hebben in de kwaliteit die een webbureau jou precies biedt. Dit geldt voor de kwaliteit van de code, de processen en tooling rondom kwaliteitsbewaking, de kwaliteit van de mensen die aan jouw projecten werken, enzovoort. Ik en mijn collega’s vinden het erg belangrijk dat we standaarden hebben op het gebied van kwaliteit in onze software. Kwaliteit is een relatief begrip. Als je als klant drie voorstellen voor je hebt liggen met een wisselende prijs, dan is de kans groot dat kwaliteit de onderliggende oorzaak is.

In jouw ogen ziet het eruit alsof de voorstellen hetzelfde zijn, maar misschien ben je toch appels met peren aan het vergelijken. Probeer als klant goed inzicht te krijgen in verschillen op dit gebied. Wat we vaak horen van klanten die kiezen voor de goedkoopste optie, is dat kwaliteitsbewaking pas achteraf wordt ingebouwd, of helemaal niet. Als klant zit je dan met de gebakken peren. Je software zit vol bugs. Als er links iets wordt aangepast valt er rechts iets om en het vinden van een fout kost extreem veel tijd. Dit is niet nodig als je kwaliteitsbewaking direct meeneemt in je project. Probeer te voorkomen dat de kosten en frustraties pas na livegang in beeld komen.

3. Kun je altijd op hem bouwen? Is hij er altijd voor je en gaat hij voor je door het vuur?

De wareNa een aantal leuke dates ben je eruit. Je hebt ‘de ware’ gevonden. Jouw prins op het witte paard gaat voor jou door het vuur, staat altijd voor je klaar. Hij denkt met je mee, stelt je gerust en neemt je zorgen weg.

Als klant wil je een webpartner die er echt voor je is. Je wilt volledige aandacht. Je wilt dat het webbureau graag voor je werkt en met jou een succes van je project en je organisatie wilt maken. Jouw webpartner zal zijn eigen werkwijze en tools hebben, maar indien nodig wil je dat hij flexibel is om zich aan te passen naar wat jij prettig vindt.

Natuurlijk wel binnen realistische kaders. Als klant is het lastig om dat uit een aantal ‘dates’ te halen. Mooie beloftes kunnen ver af liggen van de realiteit. Vraag als klant naar hoe jouw webbureau projecten aanpakt, naar werkwijzes bij voorbeeld projecten en vraag eventueel of je kennis kunt maken met het team dat aan jouw project zou gaan werken.

Als je dan nog twijfelt, dan kun je nog referenties vragen van andere klanten. Zo krijg je als potentiële klant een goed beeld van het webbureau en de mensen die er werken. Zijn ze enthousiast, gedreven, slim genoeg? En hebben ze genoeg ervaring en kennis?

Benodigdheden voor een ‘happy ever after’

Ook in de zoektocht naar ‘de ware’ zijn er veel overeenkomsten tussen opbloeiende liefdesrelaties en potentiële klantrelaties. ‘De ware’ webpartner vinden is mogelijk. Om ervoor te zorgen dat je prille relatie niet in een teleurstelling eindigt, is het belangrijk om direct op de juiste dingen te letten en de juiste vragen te stellen. Oprechte interesse, de juiste kwaliteiten, betrouwbaarheid, eerlijkheid en het gevoel dat je op iemand kunt bouwen, zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat je prille relatie eindigt in een ‘happy ever after’.

Afbeeldingen met dank aan 123RF.