Content

De Brexit in beeld: stemgedrag, oorzaken en consequenties [infographics]

0

Voor velen van ons was de dood van Muhammad Ali het evenement van de afgelopen maand. Maar we hebben de laatste tijd al twee grote doden in deze rubriek langs zien komen (Cruijff en Bowie), dus we pakken de Brexit. Ook een soort afscheid, zullen we maar zeggen.

In de dagen na het referendum zijn de media vooral bezig geweest de voornaamste oorzaken en gevolgen in beeld te brengen. Weinig tijd dus voor spectaculaire of diep doordachte infographics. Wel een mooie gelegenheid om eens te zien wat er mogelijk is als je maar een dag of wat de tijd hebt om iets te maken.

Twitteraars over de Brexit: met scheef hoofd zoeken naar de 'voting day'

Twitteraars over de Brexit: met scheef hoofd zoeken naar de ‘voting day’

We zien vooral een sterke narratieve aanpak: uitleggen wat er gebeurd is, achtergronden, enkele voorzichtige consequenties. Twitter doet zijn naam eer aan als de belangrijkste sociale barometer van dit moment.Who’s making the most noise?’ is een simpele grafiek, gemaakt in Tableau, die wat mij betreft wel wat foutjes bevat. Zoals de onduidelijke manier waarop het ultieme tijdstip (de dag van het referendum) wordt getoond, en waarbij je je hoofd in een verticale stand moet kantelen om iets te kunnen zien. Die dag zelf had wat mij betreft wel centraal mogen staan, de grafiek is immers een paar dagen erna pas gemaakt.

Op de dag van de stemming hebben de ‘remainers’ het hoogste woord, maar direct na de uitslag zijn ze – letterlijk – stomverbaasd. We zien hier iets waar we vaak te snel aan voorbijgaan: Twitteraars zijn bepaald geen gemiddelde dwarsdoorsnee van de bevolking (maar jonger en beter opgeleid).

Een grote bubble-chaos

De interactieve bubble-grafiek bij Tableau die de stemming per regio aangeeft, doet de toch al beroerde reputatie van bolletjes in een infographic zeker geen goed. Je moet er met je muis overheen om de namen van de locaties te zien, aangevuld met de stemming.

Tableau - bubblechaos

Een interactieve bubble-grafiek: klik tot je erbij neervalt…

Dat had beter gekund: zoals The Economist dat deed, bijvoorbeeld: een geografische verdeling waarbij de regio’s als blokjes worden neergezet, zodat je in een oogopslag ziet hoe de regio’s hebben gestemd. Goed gebruik van kleur (van licht naar donker) geeft extra informatie: hoe meer voor of tegenstemmers, hoe donkerder. Simpel en erg effectief, dat kunnen ze wel bij The Economist.

Een glashelder blokken-kaartje van de Brexit-vote

Een glashelder blokken-kaartje van de Brexit-vote

De BBC heeft een leuk overzicht gemaakt van de verwachte prijsontwikkeling van voedsel zoals groenten, fruit en kaas, maar dat is iets waar eigenlijk nog niks over is te zeggen. En dat blijkt dan ook. Verspilde moeite, feitelijk.

De gevolgen van de Brexit voor de prijzen in de winkel.

De gevolgen van de Brexit voor de prijzen in de winkel.

En daarmee is meteen bewezen dat je eerst moet nadenken over de vraag of je wel echt een infographic nodig hebt om je verhaal te verduidelijken. Dat kan je een boel werk schelen.

Rubriek: Het Aanzien van…

Elke dag worden er honderden infographics geproduceerd. Soms zijn ze goed, soms slecht, soms fantastisch. In de rubriek ‘Het Aanzien van’ belicht ik aan het einde van elke maand een infographic over een gebeurtenis, die er deze maand bovenuit sprong.