Boekrecensies

Tiny habits, creativiteit & inside advantage: zo boost je jouw business

0

Een wijnproeverij van relevante gedachten en ideeën, dát is 100 Business Bites. In een hapklaar boek worden in rap tempo de belangrijkste businessboeken en -modellen behandeld. Van het ‘why’ van Simon Sinek tot dé tactiek om nieuwe vriendjes te maken van Carnegie – ze passeren allemaal op een concrete manier de revue. Tijd om er een paar uit te lichten.

Tiny habits: blijvende verandering in kleine stapjes

We hebben allemaal weleens iets wat we willen veranderen: meer sporten, efficiëntie vergroten, meer aandacht voor ons gezin of juist meer managementboeken lezen. Vaak pakken we die verandering drastisch aan. We gaan een week lang absurd veel sporten (om de week erna uit te rusten, en de week daarna…). Op een dieet van één appel per dag of we lezen opeens één boek per dag. Mooie initiatieven natuurlijk, maar geen manieren om tot blijvende verandering te komen. Een methode waarmee je dit wel voor elkaar krijgt, komt van B. J. Fogg en heet ‘Tiny Habits’.

Wat houdt het in? Begin met iets heel kleins, een trigger, en zorg dat deze in je bestaande routine komt. Eindig de dag met één push-up, lees elke dag één bladzijde of loop elke dag een trap op. Herhaal dit dagelijks totdat je er niet meer over hoeft na te denken. Dan is het immers routine geworden. Je zult merken dat je gaandeweg vervolgstappen kunt zetten. Eén push-up worden er twintig, één bladzijde wordt een hoofdstuk en je rent moeiteloos kilometers door het park.

stapjes zetten

Think and grow rich

Auteur Napoleon Hill adviseerde leiders als Roosevelt, Gandhi en Edison. Het basisuitgangspunt van zijn boeken (aff.)? Je leven kan zich vormen naar je gedachtes. En hierbij hoort natuurlijk een stappenplan, zodat het concreet toepasbaar is. Een van de voorbeelden is het stappenplan om rijk te worden.

 1. Bedenk hoe je rijk wilt worden: maak het echt concreet (met een bedrag)
 2. Bepaal de prijs die je ervoor wilt betalen (wat wil je er allemaal voor doen/opgeven?)
 3. Zet een realistische deadline wanneer je het gehaald wilt hebben
 4. Maak een takenoverzicht dat je pad zal vormen, begin zo snel mogelijk
 5. Schrijf een korte missieverklaring
 6. Maak met jezelf de afspraak dat je de missieverklaring twee keer per dag hardop voorleest

Stap zes noemt hij mentaal trainen via ‘zelfsuggestie’: jezelf veelvuldig, in rust en doorleefd vertellen dat iets gaat lukken. Accepteer initieel falen niet – nooit. Volhard als je erin gelooft.

Accepteer initieel falen niet – nooit. Volhard als je erin gelooft.

Buyer journey: alles over het koopproces

Potentiële klanten gaan een heel koopproces door voordat ze tot een beslismoment overgaan. Dit proces heet de buyers journey en wordt door bedrijven als Salesforce en Hubspot erkend als dé manier om potentiële klanten te binden. Wat blijkt? 70 procent van de klanten heeft de aankoopbeslissing al genomen voordat ze bij je aankloppen. De journey is gebaseerd op vier belangrijke stappen: het bewustzijn, de overweging, de beslissing en het koppelen.

Op deze stappen kun je inspelen als je als bedrijf bovenaan het wensenlijstje wilt staan. Let wel: de buyers journey is wat anders dan de customer journey, al liggen ze in elkaars verlengde. Denk bij customer journey bijvoorbeeld aan de manier waarop een klant jouw product of dienst ontvangt, hoe het wordt gebruikt en of hij het andere partijen zal aanbevelen. Net zo belangrijk, maar het gaat weer een stap verder.

Creativity, Inc… 5 creativiteitslessen van Pixar

Als digital storytelling-liefhebber was ik blij één van mijn favoriete boeken samengevat terug te zien: Creativity Inc (aff.). In dit boek beschrijft Ed Catmull, één van de belangrijkste mannen van Pixar, zijn belangrijkste lessen uit twintig jaar ervaring in het sturen van een creatieve organisatie.

 1. Werk aan de emotie. Je product kan nog zo goed in elkaar zitten, maar als het mensen niet op een emotioneel niveau raakt, zal het geen succes worden
 2. Focus op mensen, niet op ideeën. Veel mensen denken dat succes afhangt van een geniaal idee, maar zegt Catmull: ”Geef een goed idee aan een matig team en ze zullen het verprutsen. Geef een matig idee aan een goed team en ze maken het briljant of verzinnen iets beters”
 3. Stimuleer persoonlijkheid. Laat mensen zelf hun werkplek vormen en stimuleer je personeel om te laten zien wat hen inspireert. En, behoed hen voor overwerken. Bij Pixar werken medewerkers maximaal veertig uur per week, de zogeheten crunch week daargelaten
 4. Bouw vertrouwen. Bij elk project dat je start, zal je tegen problemen aanlopen. Zie dit als een gegeven en probeer dit niet te voorkomen. Laat mensen focussen op het oplossen van een probleem in plaats van kritiek als aanval te zien
 5. Omarm je kernwaarden. Sta ervoor open om gedurende projecten je doelen bij te stellen, zolang je maar volgens dezelfde kernwaarden blijft handelen. Zo heeft Pixar zelf tijdens het maken van Toy Story 2 net voor de deadline besloten alles om te gooien en de film bijna volledig opnieuw gemaakt. En Up was oorspronkelijk een verhaal over een drijvende rots met twee vechtende prinsen

Geef een goed idee aan een matig team en ze zullen het verprutsen. Geef een matig idee aan een goed team en ze maken het briljant of verzinnen iets beters. – Catmull

The inside advantage: groeien van binnenuit

Je bedrijf laten groeien, kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via productdifferentiatie, marktverbreding of bedrijfsovernames. Volgens bedrijfsstrateeg en auteur Bob Bloom is dat allen niet nodig. Het grootste groeipotentieel zit binnen je bedrijf. Het ontdekken van je groeipotentieel noemt hij dan ook het growth discovery process. Hierin leer je je belangrijkste klanten herkennen, ontdek je wat je unieke aanbod is en leer je hoe je klanten overtuigt om bij jou te kopen. Simpel gezegd: wie + wat + hoe + eigenaarschap = voordeel van binnenuit. En die doelgroep? Bloom tipt om deze visueel te maken en vervolgens in de niches te kijken. Geen generalistisch gedoe wat je persoonlijker maakt door er persona’s van te schrijven. Nee, gelijk de persona binnen de doelgroep targetten.

Behapbaar, toepasbaar en inspirerend

Emmering & Gieling hebben met ‘100 Business Bites‘ (aff.) een behapbaar, toepasbaar en vooral inspirerend boek geschreven. De korte hoofdstukken maken het handig om voor het slapengaan nog even één hoofdstukje mee te pakken (maak er een tiny habit van!). De opzet is soms wat verwarrend doordat de rode draad moeilijk te vinden is, maar dat maakt het ook juist een interessante puzzel. Het dwingt tot nadenken en het daarmee maken van je eigen rode draad. Ook is het leuk dat er niet enkel ‘standaard’ managementboeken in staan, maar er juist voor een diverse mix is gekozen. Wat mij betreft voor iedereen een aanrader, ongeacht hoeveel managementboeken je al kent!

100 business bitesOver het boek

Titel: 100 Business Bites
Auteur: Machiel Emmering & Remy Ludo Gieling
Uitgever: Business Contact
Jaar: 2016
ISBN: 978 90 470 0934 4
Mediatype: Boek, 222 bladzijdes
Prijs: €19,99
Bestellen: via Managementboek (aff.)

 

Afbeelding intro met dank aan Willem Iven. Afbeelding trap met dank aan Jake Hills (beiden via Unsplash).