Loopbaan

Meer succes in je werk? Gebruik deze 5 lessen uit Pokémon GO

0

Het is dé rage van de zomer: Pokémon Go. De klassieke game van Nintendo is in een variant voor het eerst op de smartphone verkrijgbaar. Plots wordt het straatbeeld gedomineerd door kinderen, pubers en volwassenen die met hun telefoon in hun hand op jacht zijn naar de kleine diertjes. Waanzin? Tijdverspilling?

Veel mensen hebben een oordeel over de game: zonde van de tijd, niet mindful, ergerlijk, onzin. Maar Pokémon Go heeft ook een andere kant. Een kant met verrassende inzichten en lessen, waar jij als professional of ondernemer je voordeel mee kunt doen. Hoe dat zit? Dat lees je in dit artikel.

Veel mensen hebben een oordeel over de game: zonde van de tijd, niet mindful, ergerlijk, onzin.

Een verrassende kennismaking

Voordat ik je kan uitleggen hoe jij je voordeel kunt doen met Pokémon Go in je werk, moet ik eerst een onthulling doen: ik was jarenlang een gamer. Niet zo’n puisterige puber, maar een 35+ vrouw, die in de avonduren spelletjes speelde. Ik was er aan verslingerd! Ik had een leidinggevende baan bij KPN, maar de echt spannende dingen gebeurden in de avonduren. Dan pakte ik mijn Nintento DS of mijn PlayStation Portable om games te spelen. Veel games. Ik werd hoofdredacteur van een kleine gamingsite en kreeg wekelijks nieuwe games, om te spelen en een review over te schrijven.

Al spelend ontdekte ik de gamingwereld. Tot mijn verrassing, was die wereld anders dan media of bezorgde moeders ons willen doen geloven. Natuurlijk kunnen games verslavend zijn, net zoals alcohol, suiker, soaps of boeketreeks-romans. Die discussie wil ik niet aangaan. Ik ontdekte iets, dat ik veel essentiëler vind. Iets waar jij als professional of ondernemer in je werk veel baat van kunt hebben.

Een nieuwe manier van leren

Wat mij verraste, was hoeveel ik léérde van het spelen van computerspelletjes. Ik had als Dr. Ir. in de Technische Bedrijfskunde meer dan tien jaar op de universiteit rondgelopen. Had dikke boeken gelezen, artikelen vol vakliteratuur gespeld en aan internationale conferenties meegedaan, zelfs een proefschrift afgerond. Toch leerde ik veel van die computerspelletjes. Ik ontdekte dat er een compleet andere manier van leren is. Een manier van leren die in onze scholen te vaak wordt verwaarloosd, maar waar spelletjes wel een beroep op doen. Een manier van leren, die onmisbaar is als jij succesvol wilt worden als professional of ondernemer. Hoe zit dat in elkaar?

Leren op school

Onze scholen zijn vooral gericht op ‘autoritair leren’: er is een autoriteit (een docent, een boek, een lesprogramma), die weet hoe de wereld in elkaar zit. Stap voor stap ga je aan de slag, met vaste modules lesstof. Als je die doorwerkt, maak je een toets en word je beoordeeld op je kennis. De autoriteit beoordeelt je inzet en geeft je een voldoende of een onvoldoende. Zo leer je stap voor stap hoe de wereld in elkaar zit, op basis van de kennis die de autoriteit al had vergaard. Uiteindelijk doe je eindexamen en wordt er van je verwacht dat je klaar bent voor de echte wereld.

Ik noem dit autoritair leren, waarbij je kant-en-klare blokjes kennis tot je neemt. Als je goed oplet en je best doet, het programma volgt als passieve leer-consument slaag je. Falen is niet de bedoeling.

Als je goed oplet en je best doet, het programma volgt als passieve leer-consument slaag je. Falen is niet de bedoeling.

Leren in games is anders

In een game leer je op een radicaal andere manier. Je gaat aan de slag, maar je hebt eigenlijk geen idee wat je precies moet doen. Je begint zonder al teveel voorkennis in level 1 en rommelt maar wat aan. Je gaat eens af, en verliest nog een leventje. Langzaam groei je, al doende, in kennis, vaardigheden en capaciteiten. Je krijgt meer items, groeit naar een hoger level met een sterker zwaard, hogere beloningen, maar ook met sterkere tegenstanders. Af en toe kom je een eindbaas tegen, waar je al je vaardigheden op de beste manier moet inzetten. Lukt dat niet, dan wordt je genadeloos afgestraft en loop je vast. Je ontdekt dat je vaardigheden nog niet compleet waren, dat je strategie niet klopte, of je wellicht andere wapens moet leren gebruiken. Zo ontdek je al experimenterend wat werkt en wat niet werkt.

Ik noem deze games-manier van leren ‘experimenteel leren’. Er is geen autoriteit die je vertelt wat je moet doen. Je moet zelf aan de slag en al doende ontdekken wat werkt. Essentieel hierbij is dat falen belangrijk is. Er is geen enkele garantie op succes, je moet zelf uitvinden wat werkt. Vaak leer je het meest als je vastloopt of faalt. Dan moet je namelijk creatief op zoek naar een andere aanpak die wél werkt. Leren is hier niet langer passief kennis tot je nemen en consumeren. Leren is nu exploreren van de wereld, zelf ontdekken wat werkt. Het vraagt creatief nadenken en eigen initiatief.

Hoe leer je in je werk?

Op zich is er niets mis met autoritair leren. Het is heerlijk (en makkelijk!) als er iemand is die alles al voor je heeft uitgevonden en je precies vertelt hoe iets werkt. Laten we eerlijk zijn: voor het leren van de Franse woordenschat is autoritair leren best efficiënt. Maar dat wordt anders, als de wereld niet langer voorspelbaar is. Als je leeft in een snel veranderende samenleving, dan heeft autoritair leren haar grenzen. Er is namelijk domweg niemand die al weet wat hét sociale netwerk is over 15 jaar. Of hoe we ICT dan inzetten op onze werkplek. Of wat het beste businessmodel is voor jouw organisatie over tien jaar. Er is niemand die je dit kan leren. Er is geen autoriteit op dit gebied.

Wil je zulke onzekere vraagstukken aanpakken in je werk als professional of ondernemer? Dan moet je aan de slag met experimenteel leren. Niet het leren dat je in school leerde, maar het leren dat Pokémon je leert. Pokémon en andere games hebben daarom een aantal interessante lessen voor je.

De 5 lessen van Pokémon en andere games

1. Ga de wereld in

Net als in je echte werk geldt bij Pokémon dat je niet succesvol wordt als je passief op de bank hangt. Je moet de wereld in om succesvol te zijn! In Pokémon is de wereld net zo groot als de fysieke wereld. Bovendien zijn er overal verrassingen. Geen wandeling is hetzelfde, je moet altijd alert zijn. Overal kun je die bijzondere Pokémon aantreffen die nog ontbreekt in je verzameling. Hoe meer je op pad gaat in de wereld, hoe meer je vooruit komt. Net zoals in je werk.

2. Onderneem

In Pokémon is de wereld niet stabiel. Hoe meer je onderneemt, hoe sterker je groeit en hoe groter je vaardigheden. Start vaak het spel op, verken veel van de wereld. Je verzamelt meer items en doet meer ervaring op. Dan groei je snel in levels. Ook dat zie je terug in je werk: doe je tien jaar lang hetzelfde werk aan hetzelfde bureau? Dan groei je minder hard dan iemand die vijf jaar van alles heeft aangepakt, veel vaardigheden heeft verzameld en haar horizon heeft verbreed.

Hoe meer je onderneemt, hoe sterker je groeit en hoe groter je vaardigheden.

3. Kies je battles

Wil je vooruitkomen in het spel? Dan moet je een goed team van Pokémon samenstellen, en in de juiste gyms je wedstrijden spelen. Je moet strategisch zijn in het kiezen van je gevechten en die plekken uitkiezen die uitdagend zijn, maar niet te lastig. Net zoals je in je werk je battles zorgvuldig moet afstemmen op je eigen capaciteiten en vaardigheden. Niet in het wilde weg met een project aan de slag gaan, maar die projecten kiezen die passen bij je eigen sterktes en zo een mooie loopbaan opbouwen. Een loopbaan die past bij jouw talenten en de uitdagingen waar je op dit moment aan toe bent.

4. Kijk naar jezelf

Pokémon vereist, net zoals veel andere games, dat je doorzettingsvermogen hebt. Je kunt niet ‘effe snel scoren’, maar moet rustig en weloverwogen aan de slag. Je zult falen, er gaan volop dingen mis. Net zoals in je dagelijks werk. Succes bereik je niet door op te geven of anderen de schuld te geven. Succes bereik je door naar jezelf te kijken. Waar klopt mijn strategie nog niet? Wat kan ík hier slimmer doen? Pokémon heeft geen manager of directeur die je de schuld kunt geven. Je voortgang in het spel ligt helemaal in jouw handen. En wees eerlijk: in je werk is het net zo.

5. Relax en heb lol

In Pokémon draait het niet om rennen, drukte en stress. Het is een spelletje dat je speelt voor de punten en de lol. Ga je die mentaliteit ook in je werk toepassen? Dan zul je merken dat je stukken effectiever gaat werken. Ook in je werk draait het uiteindelijk om plezier. Kun jij je hart verbinden aan je projecten en doelen, dan is je werk niet alleen leuker, maar zul je meer inzet leveren. Je houdt het langer vol, bent creatiever en kunt meer betekenen voor je collega’s en klanten. Je gaat harder vooruit, niet door harder te werken, maar juist door meer ontspannen je werk te doen (zacht werken).

Het hoeft niet altijd serieus en zwaar te zijn

Dat laatste is één van de belangrijkste lessen die de game-wereld ons werkende mensen heeft te leren. Het leven hoeft niet altijd serieus en zwaar te zijn. Juist door te spelen, schudt je je hele brein wakker. Je wordt creatiever, levert meer waarde en houdt het ook nog eens langer vol, doordat je met je hart verbonden bent aan je werk.

Kortom: wil jij succesvol worden in je werk als professional of ondernemer? Wil jij doorgroeien naar een volgend level met veel plezier? Ga dan de lessen van Pokémon toepassen in je werk. Go!

Afbeeldingen met dank aan 123RF.