Content

Claustrofobie? Laat je de adem benemen in de Apollo 11 [3D-animatie]

0

“Ground Control to Major Tom… “. De onheilspellende openingszin van David Bowie’s beroemde ‘Space Oddity’ krijg ik maar niet uit mijn hoofd, sinds ik de animatie heb ontdekt van het Amerikaanse wetenschapsmuseum The Smithsonian. Dit instituut heeft begin deze maand een complete en gedetailleerde 3D-weergave online gezet van de Apollo 11.

Deze capsule maakte in juli 1969 de eerste maanlanding, met drie Amerikaanse astronauten – Neil Armstrong, Edwin (“Buzz”) Aldrin en Michael Collins – aan boord.

Interieur van de Apollo 11

Interieur van de Apollo 11.

Deze legendarische capsule is nu tot in detail digitaal te betreden met een 3D-animatie die je, als toeschouwer, letterlijk in de stoel zet van onze drie helden. De capsule is daarvoor aan de binnenkant van top tot teen en tot in detail gefilmd. Met een muisklik beweeg je jezelf door de ruimte. Er zijn, in de presentatiemodus, liefst 27 visuele hoofdstukjes gemaakt die je stap voor stap, klik voor klik, door de hele capsule loodsen. Adembenemend.

Beklemmende ervaring

De 3-D ervaring zet je letterlijk met een muisklik in de stoel van Neil Armstrong.

De 3D-ervaring zet je letterlijk met een muisklik in de stoel van Neil Armstrong.

In een zijschermpje krijg je allerlei informatie te lezen. Allemaal reuze interessant en wetenschappelijk verantwoord, maar het echte spectaculaire onderdeel is toch gewoon het voelen van je eigen aanwezigheid in die capsule. Dat is, ronduit gezegd, een beklemmende en claustrofobische ervaring.

Natuurlijk zien we door het raam, in plaats van het heelal en de blauwe planeet (de aarde), nu alleen een zwart gat. In werkelijkheid was dat natuurlijk een heel ander, eeh, ‘ruimtelijk’ uitzicht. Maar toch voel je, als lid van de bemanning, de enorme benauwdheid van een piepkleine ruimte die is volgepropt met apparatuur.

Intimiderend hoor, die honderden knopjes, schakelaars en handletjes. En dat moet je dan half liggend en zwevend bedienen. Ga er maar aan staan – pardon, liggen.

Apollo 11

Kabels, knoppen en schakelaars bepalen het interieur van de Apollo 11.

Downloads voor 3D-printer

Een extra bonus van de 3D-presentatie is de mogelijkheid om allerlei hoge resolutiebeelden te downloaden, en dit is niet alleen maar voor ruimtevaartgeeks. Je kunt software downloaden waarmee je dit kunt bekijken met je Virtual Reality-bril, of je zet je kartonnen Google 3D-bril erbij op. Je kunt ook een download krijgen van een 3D-print. Allemaal indrukwekkend.

Rubriek: Het Aanzien van…

Elke dag worden er honderden infographics geproduceerd. Soms zijn ze goed, soms slecht, soms fantastisch. In de rubriek ‘Het Aanzien van’ belicht ik aan het einde van elke maand een infographic over een gebeurtenis, die er deze maand bovenuit sprong.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.