Social media

Swipen, appen & snappen: zo gebruiken digitieners social media

0

Op het gebied van social media zijn de Digitieners (14-20 jaar) trendsetters. Kanalen zoals Snapchat die ouders en opa’s en oma’s nog niet ontdekt hebben, zijn hip and happening onder deze doelgroep. Maar zodra volwassenen toetreden in door jongeren geadopteerde social media, vertrekken zij, samen met hun vrienden, naar een ander platform.

Dit blijkt uit het jaarlijkse What’s Happening Online? –onderzoek van Ruigrok NetPanel.

De Digitieners zijn geboren in een digitale wereld, waarin zij eerder wisten hoe ze moesten swipen dan hoe ze moesten praten. Ze doen alles met hun smartphone, zijn van alle markten thuis en kunnen daarom razendsnel keuzes maken in hun digitale leefwereld. Ze maken bewuste afwegingen binnen hun uitgebreide range van sociale netwerken en kiezen hierin op basis van hun doel, maar ook op basis van de personen die zij willen bereiken.

WHO_1

Ik snap echt niet hoe mensen vroeger leefden zonder social media.

Met een account bij gemiddeld vijf verschillende online netwerken is social media vergroeid met de levens van van Digitieners. 88 procent gebruikt dan ook dagelijks een of meer van hun sociale netwerken. Gemiddeld wordt er zo’n drie uur aan social media besteed. Een logisch gevolg als alles op alle netwerken bijgehouden moet worden.

Zodra alle social media op elkaar gaat lijken is er niks meer aan.WHO_2

Vrijwel alle Digitieners gebruiken WhatsApp, maar een meerderheid van hen laat ook YouTube, Facebook, Instagram en Snapchat niet links liggen. En waar oudere Nederlanders deze netwerken wellicht allemaal als één pot nat zien, zien Digitieners dit heel anders. Zij zien zelf veel onderscheid tussen alle sociale netwerken en ze zijn zich heel bewust wie ze via welk netwerk bereiken en wie hun berichten of foto’s ziet. Het ene kanaal wordt gezien als vooral leuk, het andere bijvoorbeeld juist als snel of handig.

Digitieners waarderen duidelijk dat er zoveel variatie is binnen de wereld van de sociale netwerken. Ze zijn ook in hun leven op zoek naar afwisseling, de variatie in sociale netwerken kan daar volgens hen zeker aan bijdragen. Wat dat betreft lijkt de ontwikkeling dat Instagram meer is gaan lijken op Snapchat niet echt aan de wensen van Digitieners te voldoen. Helaas is deze ontwikkeling actueler dan het onderzoek, dus het antwoord hierop blijven we jullie nog even schuldig.

De netwerken zijn allemaal op hun eigen manier heel leuk of handig! 😀

Om het precieze onderscheid tussen alle sociale netwerken in de ogen van Digitieners bloot te leggen, hebben we in het onderzoek gebruik gemaakt van een storytelling-methode.  We hebben Digitieners hierbij gevraagd uitgebreid te omschrijven wát er dan zo anders is aan alle netwerken die zij gebruiken. De rode draad bij alle netwerken is dan al snel duidelijk:

WhatsApp: persoonlijk en privécontact

 • Voor dagelijks contact met beste vrienden
 • Privégesprekken één-op-één of in groepsverband, voor alles wat niet openlijk
  besproken wordt of niet door iedereen gezien mag worden
 • Groepsapps zijn vooral ‘handig’
 • Gemakkelijke manier om (privé) foto’s of video’s door te sturen
 • Communicatiekanaal met ouders/familie 

YouTube: vermaak en gespreksstof

 • Vooral voor vermaak of ontspanning, er is altijd wat te kijken.
 • Interesses kunnen hier worden gevolgd, men abonneert zich op diverse kanalen
 • Voor het luisteren van muziek
 • Ze praten met vrienden over YouTubevideo’s, dit doen ze bijvoorbeeld via WhatsApp of in real life 

Facebook: ouderwets maar onmisbaar

 • Vrijwel alle Digitieners hebben een profiel, maar enkel een account bij Facebook hebben is not done
 • Hier worden mensen opgezocht en vormt men een beeld over iemand: het dient als visitekaartje
 • Ze delen er alleen ‘familieproof’ foto’s of berichten, en delen alleen iets als ze dit specifiek met volwassenen willen delen
 • Ze hebben over het algemeen veel Facebookvrienden
 • Ze zien de tijdlijn van Facebook als vermaak, maar wel pas nadat de content op andere netwerken is bekeken

Instagram: likes verzamelen

 • Voor het delen van leuke momenten in het leven en herinneringen voor later
 • Foto’s die worden geplaatst worden bewust gekozen omdat ze hier “lang” op blijven staan
 • Foto’s worden bewerkt voordat ze gedeeld worden
 • Op Instagram wordt veel geliked, het verzamelen van likes is belangrijk
 • Ze zijn met veel mensen bevriend op Instagram
 • Er kan een goed beeld van iemand gevormd worden door Instagram, door de foto’s maar ook door te bekijken welke pagina’s zij volgen. Instagram draagt bij aan een persoonlijk imago.
 • Volgen veelvuldig bekendheden, lifestylepagina’s en fashionpagina’s

Snapchat: de ware identiteit, maar alleen voor intimi

 • Het meest persoonlijke netwerk
 • Hier delen ze dagelijkse gebeurtenissen of foto’s die men niet op andere kanalen zet (bijvoorbeeld gekke bekken)
 • Gebruik van filters
 • Foto’s worden niet op internet opgeslagen, daar zijn ze zich heel bewust van
 • Ze delen foto’s alleen met vrienden, en kiezen de ontvangers bewust
 • Ze volgen pagina’s van merken en interesses en bekijken de story’s

WHO_3

En Twitter? ‘Mooie tijden als ik daar aan terug denk’

Ruim een kwart van de Digitieners gebruikt Twitter (28 procent). Het gebruik hiervan ligt dus een stuk lager dan van de andere sociale netwerken. Ook in de storytelling-vraag wordt duidelijk dat Twitter zijn beste tijd wel gehad heeft onder de jongste generatie. Sommige Digitieners hebben Twitter wel gebruikt maar kijken er nu alleen nog op terug als een mooie herinnering:

Twitter heb ik wel heel lang gebruikt. Ik mocht het eindelijk aanmaken toen ik 11 was en vond het superleuk. Ik tweette letterlijk alles. ‘Nu slapen’ ‘Nu eten’. Mooie tijden als ik daar aan terug denk.

Snapchat: ‘foto’s verdwijnen binnen 24 uur

In verband met de themaweek zoomen we nog iets dieper in op Snapchat: volgens ons toch wel het netwerk wat (tot enkele maanden geleden) het meeste afweek van andere netwerken. Snapchat is een heel intiem en persoonlijk netwerk waar men voornamelijk goede vrienden spreekt. Het aantal vrienden op Snapchat blijft dan ook vaak beperkt tot tientallen, terwijl dit op andere netwerken tot in de honderden loopt.

De ‘goede vrienden’ op Snapchat spreekt men ook regelmatig op WhatsApp, maar foto’s zeggen in sommige situaties nou eenmaal veel meer dan alleen (saaie) tekst. Op foto’s en video’s via Snapchat kun je bovendien veel meer jezelf laten zien dan op foto’s die worden gedeeld via Whatsapp of een ander netwerk, aldus de Digitieners.

Voor de snelle of grappige momenten even een Snapchat, herinneringen voor later zet ik op Instagram en de snelle afspraken met vrienden worden via Whatsapp gedaan.

Bij Snapchat gaat het niet om mooie foto’s, het gaat hier juist om alle kleine, onbelangrijke en dagelijkse momentjes die even gedeeld worden. Bijvoorbeeld foto’s van schattige hondjes, eten, lelijke selfies of saaie momenten in de klas. Dat al deze momenten niet worden opgeslagen maar enkel tijdelijk toegankelijk zijn voor intimi, lijkt een belangrijke overweging om voor Snapchat te kiezen. Digitieners benoemen regelmatig dat zij zich bewust zijn van het feit dat zij hiermee geen sporen op internet nalaten en daardoor opener zijn in wat zij delen. 

Bij Snapchat krijg je een melding als de foto’s worden opgeslagen, dit voorkomt dat lelijke foto’s voor eeuwig op internet komen te staan.

Via Snapchat kunnen merken jongeren goed bereiken

Ook wordt Snapchat gezien als netwerk waar zij ‘even snel’ vermaak kunnen vinden. YouTube is hiervoor ook zeer geschikt, maar daar heb je vaak te maken met langere video’s. Als ze dus even geen tijd hebben voor YouTube, scrollen Digitieners op Snapchat even door de story-lines van vrienden of bekijkt men wat video’s van merken. Een belangrijk gegeven dat laat zien dat er op Snapchat zeker ruimte is voor merken. Zorg voor korte en vermakelijke filmpjes die de doelgroep ‘even snel’ kan bekijken. En zorg voor beelden die zo authentiek en echt mogelijk zijn, dat is tenslotte dé kracht van het netwerk.

Helemaal jezelf zijn

Al met al is Snapchat onder Digitieners nog niet het meest gebruikte netwerk, maar wij hebben zeker het gevoel dat het onder deze doelgroep wel heel belangrijk is. In een snelle digitale wereld waar updates van alle mooie en speciale momenten alledaagse kost zijn, is het ook wel eens lekker om als tiener helemaal jezelf te kunnen zijn, wees dat als merk dus ook!

Over het onderzoek

‘What’s Happening Online’ wordt al 9 jaar achtereen uitgevoerd door Ruigrok NetPanel. In dit kwantitatieve onderzoek wordt de gehele breedte van de Nederlandse samenleving ondervraagd over hun internet- en socialmediagebruik, en hun ervaringen met dit medium. De doelgroep van het onderzoek bestaat uit Nederlanders van 14+. In totaal hebben 1.054 Nederlanders de online vragenlijst volledig ingevuld. De steekproef is representatief voor Nederland naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.

Zie voor meer resultaten van dit onderzoek dit blog op de website van Ruigrok NetPanel

Afbeelding inleiding met dank aan 123RF.com