Digital marketing

Pick the winner: geeft dit vraagteken Eneco’s e-mail meer clicks?

0

Voor energiebedrijf Eneco is e-mail een belangrijk instrument voor klantcontact. Zo stuurt ze maandelijks een e-mailnieuwsbrief aan consumenten. Deze servicenieuwsbrief kenmerkt zich door korte nieuwsberichten over Eneco, haar producten en diensten of duurzaamheid en innovatie in energie. Hierbij worden klanten actief uitgenodigd om vragen te stellen. Dit leidde tot een A/B-test: zal een nieuwsbrief met of zonder een afbeelding van een vraagteken tot meer clicks leiden? Wat denk jij?

Om haar klanten goed te kunnen bedienen, is Eneco constant bezig om haar e-mails te verbeteren. In elke servicenieuwsbrief kunnen klanten hun vragen stellen aan Emma, de virtuele medewerker. Uit kwalitatief klantonderzoek kwam naar voren dat Emma niet meer past binnen de nieuwe tone-of-voice en uitstraling van het bedrijf. Daarom besluit Eneco om haar klanten op een andere manier uit te nodigen om vragen te stellen.

In samenwerking met haar e-mailmarketingpartner e-Village wordt besloten tot een A/B-test in de servicenieuwsbrief van juni 2016. De test bestaat uit een e-mail met prominent vraagteken versus een e-mail zonder dit vraagteken. Behalve het prominente vraagteken is er geen verschil tussen beide e-mails. Welke versie krijgt volgens jou de meeste clicks?

Wat denk jij?

Eneco wil weten of het toevoegen van een prominent vraagteken aan de Eneco Retail e-mailnieuwsbrief zorgt voor meer clicks. In juni 2016 test Eneco deze twee e-mails:

E-mail A met vraagteken

a-eneco_contact_artikel_a-a-met-vraagteken

E-mail B zonder vraagteken

b-eneco_contact_artikel_b-b-zonder-vraagteken

 

Update 11 november: geeft een vraagteken Eneco meer clicks?

Bedankt voor al jullie reacties! Zowel onder dit artikel als op Facebook.
Maar liefst 75% van jullie kiest voor A (e-mail met prominent vraagteken), 25% kiest voor B (e-mail zonder prominent vraagteken). Welke servicenieuwsbrief van Eneco kwam werkelijk als winnaar uit deze test?

And the winner is: B

De click to open rate (CTO) van de e-mail zonder vraagteken (B) ligt 3% hoger dan die van de e-mail met vraagteken. Omdat de A/B-test split run plaatsvond binnen een groep van 180.000 klanten en beide e-mails een relatief hoge open rate hebben, is dit ogenschijnlijk kleine verschil statistisch significant. E-mail B genereert dus significant meer clicks dan e-mail A. Kortom: B is de winnaar!

Eneco heeft dit ook getest op de website. Ook daar blijkt de zoekfunctionaliteit zonder afbeelding effectiever.
Voor veel Frankwatching-lezers – de auteur inbegrepen – zal dit een verrassende uitkomst zijn. De verklaring kan wellicht worden gevonden in het feit dat het vraagteken inderdaad veel aandacht trekt. En wel zoveel dat dit ten koste gaat van de aandacht voor de button. En dat kost kliks.

… & win!

Uit de inzenders die het goede antwoord gaven, trokken wij onderstaande winnaars:

  • 1x boek Meer opens meer clicks van Marc Borgers en Frans Reichardt
    Gewonnen door: Jolien
  • 2x e-book naar keuze uit de serie ‘60 minuten‘ van Frankwatching
    Gewonnen door: Jouri De Bouvere en Jessica

Meer A/B-tests gezocht!

Ken je zelf een test die geschikt is voor publicatie op Frankwatching? Laat het ons weten. Stuur een e-mail naar de redactie op redactie@frankwatching.com.

Met dank aan Eneco en e-Village.

Afbeelding inleiding met dank aan 123RF.