Content

Wat levert bloggen je op? 8 metrics voor meer inzicht

0

Iedere website die actief bezig is met SEO, heeft tegenwoordig wel een blog waarop nieuws, informatie of entertainment gepubliceerd wordt. Het is dé manier om vroegtijdig contact te hebben met potentiële klanten en om huidige klanten betrokken te houden. Maar wat levert bloggen op de lange termijn op? En welke metrics zijn relevant?

Achterliggende idee van bloggen

Goede blogs op je website zorgen voor naamsbekendheid en interactie met de doelgroep. Als bedrijf laat je zien dat jij dé kenner in je branche bent en zo bouw je autoriteit op. Niet alleen in de ogen van de lezer ben jij een autoriteit, ook Google waardeert waardevolle informatie door je hoger in de zoekresultaten te plaatsen. Niet verwonderlijk dus dat veel bedrijven zich nu storten op het bloggen.

Doelen

“Wat kost een blogpost bij jullie en wat levert het mij op?” Deze vraag is eigenlijk op voorhand al verkeerd gesteld. Een enkele blogpost zal namelijk (haast) geen resultaat leveren.

De vraag zou moeten zijn: “Wat levert bloggen mij op lange termijn op?” Om hier een nuttig antwoord op te kunnen geven, moeten we eerst de doelen en metrics (meeteenheden) bepalen.

Funnel

Voor iedereen is meer omzet het uiteindelijke doel (of beter nog: meer winst). Maar de vraag die hieraan voorafgaat is: wat is hier voor nodig? En welke rol spelen de blogs daarbij? De online funnel voor bloggen ziet er als volgt uit:

De sales-funnel

1. Bereik

Dit uit zich in het aantal mensen dat jouw bedrijfsnaam herkent. Herhaling zorgt voor een grotere naamsbekendheid, wat jou weer een streepje voor geeft op de concurrent als er ook daadwerkelijk besteld gaat worden.

2. Bezoekers

Blogs zorgen voor meer bezoekers. En als de kwaliteit maar hoog genoeg is, zorgen blogs ook voor een hogere domain authority. Hierdoor scoren de andere pagina’s beter in Google. Het is zelfs zo, dat door de naamsbekendheid die de blogs gegenereerd hebben, een zoeker in Google eerder op jouw snippet in het zoekresultaat klikt. Dit komt doordat ze al bekend zijn met je bedrijf of merk.

3. Conversies

Meer bezoekers zorgen voor meer aanvragen en sales, zolang het relevant is. Om meer conversies te genereren via je website is het dus niet zozeer interessant om heel veel bezoekers te trekken, maar wel relevante bezoekers. Je kunt beter tien geïnteresseerde bezoekers hebben dan honderd willekeurige mensen. Vraag je dan ook af met welke zoekintentie je lezers op je blog komen.

Voor onze pagina over de Blogservice kiezen we heel bewust voor de keywords ‘blogs laten schrijven’. Toch is het qua bezoekersaantallen waarschijnlijk interessanter om te mikken op ‘blogs schrijven’, want er wordt veel meer op gezocht en de concurrentie valt wel mee. Echter, de intentie van die laatste zoekopdracht is waarschijnlijk niet om het bloggen uit te besteden aan een contentmarketing-bureau, terwijl dat bij de eerste zoekopdracht wel het geval is.

Conversies vanuit een blog

Het conversiepercentage vanuit een blog is over het algemeen lager dan op algemene pagina’s en al helemaal lager dan de dedicated landingspagina’s. Toch zijn er een aantal manieren om het conversiepercentage te verhogen van een blog. Zo passen we voor onze klanten een zestal trucs toe:

  1. Relevante producten bovenaan tonen of in de blog
  2. In-tekst links plaatsen naar productpagina’s
  3. Aanbieding of relevant product toevoegen in de sidebar
  4. Pop-ups, scroll bar of top-bars toepassen met een aanbieding
  5. Een give-away (e-book of tips) per e-mail sturen, zodat je dit later kunt opvolgen
  6. Chatfunctie starten die automatisch geactiveerd wordt na een x-aantal seconden

Daarnaast zorgt een blog op je website voor betere SEO en dus voor betere vindbaarheid van je belangrijkste pagina’s. Hoeveel een blog daaraan bijdraagt is moeilijk te meten, maar we kunnen wel een schatting maken. Nog een bijkomend voordeel is dat een blog voor naamsbekendheid zorgt. Ook de lezers die niet direct aan conversie bijdragen, kunnen in een later stadium jou prefereren boven de concurrent, omdat ze al een goede ervaring met jou hebben. Doordat ze al een keer eerder met jouw bedrijf in aanraking zijn geweest, heb jij een streepje voor op de concurrent.

Metrics

Er zijn dus allerlei indirecte voordelen van bloggen, welke moeilijk te meten zijn. Om te achterhalen hoe succesvol bloggen is, stellen we daarom metrics op om de effectiviteit en ROI bij te houden. Het is zaak (minstens) maandelijks te evalueren, om te kijken of de doelen ook daadwerkelijk gehaald worden.

roi

Hieronder enkele voorbeelden van metrics:

1. Conversies meten

We zien in Google Analytics hoeveel doelen er behaald zijn, met als binnenkomende pagina de blog. Oftewel: hoeveel lezers hebben direct voor conversie gezorgd. Bij sommige bedrijven worden conversies veelal via telefoon bewerkstelligd. Bijvoorbeeld door iemand die eerst telefonisch meer informatie wenst. Hier is een oplossing voor. Er zijn diverse tools die een telefoonnummer per bezoeker genereren. Zo kun je achterhalen waar diegene vandaan komt en welke pagina’s hij bezocht heeft.

2. Bezoekers op de blogs

Hoeveel lezers trekken de blogs? Dit kan een belangrijke metric zijn als ingezet wordt op het genereren van naamsbekendheid. Immers, iedere blog is branded en de bedrijfsnaam, het merk of het product wordt subtiel vermeld. Ook als aan retargeting gedaan wordt is dit een metric om in de gaten te houden.

3.Bezoekers of pageviews op de gehele website

Aangezien blogs bijdragen aan de vindbaarheid van de gehele website, kan het interessant zijn om in de gaten te houden hoeveel het aantal sessies of pageviews van de gehele website groeit.

4. Referral bezoekers

Door blogs op andere websites te plaatsen (gastblogs) kun je referral-bezoekers verwachten. Als dit een doel is, houden we het aantal referral-bezoekers vanuit deze websites in de gaten.

5. Time on page

Hiermee meet je of de lezer geboeid is en dit is ook voor Google een belangrijke indicator voor een goede blog.

6. Bouncepercentage

Gaan je lezers door je website heen of gaan ze gelijk weer weg? Het boucepercentage is met een aantal eenvoudige trucs te verbeteren. Denk aan: interne links naar relevante producten, het tonen van producten in en naast de blog en het aanbieden van soortgelijke content (bijvoorbeeld met de WordPress-plugin YARPP).

7. Gedragsstromen

Het is handig om te weten waar een lezer van een blog vervolgens naartoe gaat. Klikt hij op een link naar een product? Gaat hij naar de homepage?

8. Social bereik

Door je blog onder de aandacht te brengen op social media, kun je je bereik vergroten. In Facebook kun je bijvoorbeeld direct zien wat het bereik is van je post.

Strategie en contentkalender

Of een blog effectief is voor jouw merk, product of bedrijf hangt van veel factoren af. Een enkele blogpost heeft geen zin. Er dient vooraf een strategie en contentkalender uitgedacht te zijn en er moet constant bijgestuurd worden met het monitoren van de metrics.

Afbeeldingen mede met dank aan 123RF.