Online marketing

10 redenen om vandaag nog een back-up van je website te maken

0

Bij het kopen van een computer of telefoon is er standaard de optie meegeleverd om een back-up van je bestanden te maken. Bij het hosten van een website mist bij veel providers deze optie, of moet je ervoor betalen. Daarom laten mensen soms een back-up van hun website achterwege. In dit artikel lees je 10 redenen waarom dit niet verstandig is en je beter vandaag dan morgen nog een back-up van je website moet maken.

1. De eerste versie van je website is geen goede back-up

Vaak bevindt zich op je lokale computer of bij je webdesignbureau nog een originele versie van je website. Als er iets misgaat, kan je toch altijd deze versie terugzetten?

Deze eerste versie is helaas geen goede back-upoplossing. Je website is namelijk altijd in ontwikkeling doordat er teksten aangepast worden, nieuwe blogartikelen verschijnen en nieuwe plugins geïnstalleerd worden. Deze veranderingen aan je website maken geen onderdeel uit van de eerste versie. Regelmatig meerdere back-ups maken zorgt ervoor dat je altijd een recente versie van je website achter de hand hebt.

2. Experimenteren met je website

Staat je website eenmaal goed, dan is het best spannend om een ander design te proberen en te kijken hoe je bezoekers erop reageren. In de angst dat er iets verkeerd gaat, laat je alles toch maar zoals het is. Dit is jammer, want experimenteren en daarmee je website door blijven ontwikkelen, kan ervoor zorgen dat je website meer bezoekers aantrekt. Een back-up haalt je angsten grotendeels weg en geeft je het gevoel dat je website geen verboden terrein is.

3. Updates gaan niet altijd zoals gepland

Als je website gebruikmaakt van plugins, dan worden deze regelmatig geüpdatet om zo functionaliteiten toe te voegen en de veiligheid te verbeteren. Omdat een website kan bestaan uit verschillende plugins die niet van dezelfde ontwikkelaar afkomen, kan een update van de ene plugin ervoor zorgen dat een andere plugin het niet meer doet. Een back-up geeft je de mogelijkheid om terug te gaan naar een situatie waarin beide plugins het nog doen en de update nog even uit te stellen.

4. Een website met meerdere beheerders

Als je een website hebt die door meerdere mensen wordt onderhouden, kunnen er teksten gewijzigd worden waar je het niet helemaal mee eens bent. Als je niet meer precies weet wat er eerst stond, biedt een back-up uitkomst om makkelijk de originele tekst te herstellen.

5. Fouten zijn menselijk

Niemand is perfect, ook niet als het op websites aankomt. Een website is een complex geheel van programma’s, code, plugins en meer. Het aanpassen van deze onderdelen door bijvoorbeeld een regel code toe te voegen, kan ervoor zorgen dat je website onbereikbaar wordt. In plaats van uren te zoeken naar de reden hiervan en in dit proces misschien nog meer te beschadigen, is het herstellen van een back-up vaak sneller en veiliger.

404-page

6. Je webdesignbureau maakt niet altijd back-ups

Als je een website hebt laten maken bij een webdesignbureau, moet je er niet vanuit gaan dat zij ook back-ups van je website maken. Eenmaal afgeleverd, is het onderhouden van je website meestal je eigen verantwoordelijkheid, tenzij je voor een maandelijks onderhoudspakket betaalt. Vraag bij je webdesignbureau wat de kosten hiervoor zijn. Als je dit een te hoog bedrag vindt, zul je zelf back-ups moeten maken.

7. Financiële schade beperken

Wanneer je een eigen bedrijf hebt of op andere manieren online zaken doet, is een website erg belangrijk voor je inkomsten. Het is zonde als er iets misgaat en je website hierdoor lange tijd onbereikbaar is. Naast inkomsten die je misloopt, kan dit zelfs je reputatie schaden. Een back-up zorgt ervoor dat je website zo snel mogelijk weer bereikbaar is en de schade beperkt blijft.

8. Hackers en malware liggen op de loer

Hackers en malware zijn tegenwoordig een reële bedreiging voor je website. In het nieuws heb je vast weleens gelezen dat een grote website gehackt is. Dat je website minder bekend is, betekent niet dat je geen slachtoffer kan worden van hackers of malware. Het hanteren van een standaard gebruikersnaam of het overslaan van een belangrijke update kunnen er al voor zorgen dat je website gevaar loopt.

Bewapen jezelf met een back-up om na een hack veranderde wachtwoorden, verborgen reclame in je webpagina’s en gewijzigde hyperlinks ongedaan te maken en een schone versie van je website te herstellen.

9. Verhuizen naar een andere provider

Bij een overstap naar een andere hostingprovider wil je meestal je website meenemen. Maar je nieuwe provider heeft geen toegang tot de websitebestanden die zich bevinden op de server van je huidige provider. Om de verhuizing goed te laten verlopen, dien je die zelf mee te nemen door middel van een back-up.

10. Een lokale back-up alleen is riskant

Met het regelmatig back-uppen van je website ben je er nog niet. Bewaar je back-ups ook op meerdere plekken, want een back-up op je computer alleen is riskant. Als je harde schijf het begeeft of een Windows-update verkeerd afloopt, ben je ook je kostbare back-up kwijt. Zorg er daarom voor dat er een back-up aanwezig is op andere locaties dan je computer alleen, bijvoorbeeld op de servers van je hostingprovider.

Better safe than sorry

Zoals je ziet zijn er genoeg redenen om back-ups van je website te maken. Gelukkig besteden steeds meer hostingproviders hier aandacht aan. Ik ben benieuwd, bescherm jij je website al tegen onverwachte omstandigheden?