Social media

Hoe je Facebook Live inzet voor jouw evenement [6 tips]

0

Het is een mythe dat het livestreamen van evenementen duur is. Zeker met de huidige mogelijkheden van Facebook Live en Periscope, kan iedereen gemakkelijk een livestream verzorgen, zelfs voor een klein evenement. Mensen die niet bij je evenement aanwezig zijn, krijgen er via de livestream wel een indruk van. En misschien zijn ze de volgende keer graag bij je evenement aanwezig. Maar hoe zet je Facebook Live in bij een evenement?

Steeds meer mensen en merken zetten Facebook Live in om hun publiek te betrekken en hun bedrijf te laten groeien. Je kunt mensen een kijkje achter de schermen geven, een vragenuurtje houden of een training of evenement delen. Een mooie manier voor organisch Facebook-bereik, want Facebook promoot live video’s enorm. Je bereikt dus meer mensen met een live video dan met een gewone Facebook-post. De voordelen van het livestreamen van je evenement:

Promoot een aankomend evenement

Facebook Live is een mooie manier om een aankomend evenement onder de aandacht te brengen, of de deelnemers alvast te betrekken bij de voorbereidingen. Zodra je een evenement gepland hebt, kun je een update plaatsen op Facebook om aan te kondigen dat je een live-uitzending doet waarin je een speciale aankondiging hebt.

In die live-uitzending, kun je vervolgens je evenement aankondigen en alle details hierover vertellen. Zorg er wel voor dat je een URL deelt, die je kijkers ook kunnen onthouden. Plaats deze URL nog een keer in de comments onder de video zodra je uitzending afgelopen is, voor het geval je kijkers niet in de gelegenheid waren om deze URL te noteren. De live-uitzending wordt namelijk na afloop als video op je tijdlijn geplaatst.

Gebruik een tool zoals Bitly om zelf een link te maken. Een ander voordeel is dat je deze link ook gemakkelijk kunt volgen. Als je ook andere socialmedia-kanalen gebruikt om je evenement te promoten, is het handig om voor ieder platform een aparte traceerbare URL te creëren, zodat je ook kunt zien via welk kanaal je inschrijvingen voor je evenement krijgt. Hier vind je een voorbeeld van een Facebook Live-sessie van PSV.

facebook-live-gerbrands

Live-verslag van een evenement

Ook tijdens een evenement kun je verslag doen via Facebook Live, zowel voor grote als kleine evenementen. Bedenk van tevoren wat je wilt laten zien en maak een plan. Het is goed om rekening te houden met de beperkingen van je mobiele apparaat. Net zoals met alle videocontent is de inhoud cruciaal voor succes. Als mensen niet kunnen zien en horen wat er gebeurt, dan haken ze af.

Als het lastig is om de actie op het podium vast te leggen met je mobiel, beperk je dan tot een sneak preview van de voorbereidingen of geef mensen een kijkje achter de schermen. Ook kun je sprekers interviewen of deelnemers vragen naar hun inzichten. Wees creatief en maak de thuisblijvers deelgenoot van je evenement.

Case livestream open dag

Hoe kun je internationale studenten werven die niet altijd zomaar even naar een open dag kunnen komen? Dan ga je de open dag gewoon livestreamen via Facebook. Zo kunnen studenten vanaf iedere locatie de open dag toch volgen. Het scheelt een hoop tijd en kosten als je niet fysiek naar Maastricht hoeft af te reizen als student. En ouders willen vaak ook meekijken waar hun kinderen gaan studeren, dus besloot Hotel Management School Maastricht om in samenwerking met Think Online live-verslag te doen van hun open dag via de livestream op Facebook. Ik heb een leuk verslag gemaakt van deze virtuele open dag:

Accepteer cookies

Via social media werd de virtuele open dag van Hotel Management School Maastricht vooraf aangekondigd, zodat potentiële studenten hiervan wisten. Ze konden dan thuis live meekijken en vragen stellen, of de video’s later terugkijken op de Facebook-pagina. Vooraf was er nagedacht over de aanpak, een draaiboek gemaakt en ook flink geoefend. Een aantal studenten vormde de filmcrew. Zij deden tijdens de open dag de hele dag live-verslag van de rondleidingen en lezingen. Zo konden mensen die er fysiek niet bij waren toch meekijken en een goed beeld krijgen van de hotelschool in Maastricht.

Starten met Facebook Live

Met Facebook Live kun je een realtime video delen met je volgers, op een evenementenpagina of in een groep. Dit kan via je mobiel (of tablet). Tijdens de uitzending kunnen mensen dit direct bekijken en interactie aangaan met comments en likes. Maar ook als de uitzending is afgelopen, blijft deze video op de Facebook-tijdlijn staan en kunnen mensen deze bekijken en hierop reageren.

Facebook Live is toegankelijk op je iOS- of Android-apparaat via de Facebook-app. Het werkt heel simpel. Ga naar je Facebook-pagina, evenement of groep, en in plaats van tekst intypen, gebruik je de ‘Live video’-optie.

Daar word je gevraagd om een beschrijving in te typen en vervolgens kun je op ‘Live gaan’ klikken. Pelpina maakte eerder al een video met een aantal handige Facebook tips.

Accepteer cookies

Tips om meer uit Facebook Live te halen

Hoe haal je nog meer uit je Facebook Live-uitzending? Zorg dat je rekening houdt met een goede verbinding en met de beperkingen van je mobiele apparaat. Zorg in ieder geval voor interactie en maak je uitzendingen niet te kort.

1. Promoot je uitzending

Kondig je uitzending vooraf aan, zodat mensen hier rekening mee kunnen houden en je meer kijkers trekt. Doe dit het liefst 24 uur van tevoren. Als je het te lang voor de live-uitzending doet, zijn mensen het alweer vergeten.

2. Controleer de verbinding

Als de verbinding te zwak is, wordt je uitzending onstabiel of kun je helemaal niet livestreamen. Dus ga niet live voordat je een sterk signaal hebt. Gebruik een app als SpeedSmart om je wifi of netwerk te controleren.

3. Sla de beschrijving niet over

Facebook Live vraagt je om je video te beschrijven voordat je op de ‘Live gaan’-knop klikt. Zorg ervoor dat je de video een prikkelende beschrijving geeft die de aandacht van de kijkers trekt en laat weten waar de video over gaat.

4. Vraag mensen hun notificaties aan te zetten

Vraag mensen in je uitzending om hun notificaties aan te zetten, dan krijgen ze een melding als je weer een live-uitzending gaat doen.

5. Reageer op reacties

Reageer op vragen en opmerkingen tijdens je uitzending, het is niet voor niets realtime video. Nadat je uitzending afgelopen is, kunnen mensen nog steeds reageren op de video in je tijdlijn. Bekijk dus ook later of er reacties zijn op deze video en reageer daarop.

6. Langer is beter

Als je uitzending te kort is, geef je mensen ziet genoeg tijd om deel te nemen aan je live-uitzending. Facebook heeft ook even tijd nodig om dit te melden aan je netwerk. Probeer dus minimaal 10 minuten live te zijn.

Vergroot de betrokkenheid met Facebook Live

Live video is voor iedereen toegankelijk en bevordert de betrokkenheid van je publiek, ook tijdens een evenement. Vooraf kun je de deelnemers betrekken door ze alvast een sneak preview te geven van de voorbereidingen, zodat ze ook echt uitkijken naar je evenement. En tijdens een evenement kun je ook de thuisblijvers deelgenoot maken van de happening, zodat ze er de volgende keer graag live bij willen zijn.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.