Customer experience

SEO voor video: met deze elementen eindig je hoog in Google

0

Maak jij al veel video’s? Dan wil je natuurlijk organisch optimaal profiteren van je video’s. Nu hangt de definitie van ‘optimaal profiteren’ af van je strategie. En dat heeft weer gevolgen voor de hosting van je video’s. In dit artikel vertel ik je alles over het hosten en optimaliseren van video’s en de beste keywordkeuze. Wat zijn de could haves, should haves en must haves?

Ranken in Google

Voorheen toonde Google een video rich snippet in de zoekresultaten als de pagina correct opgemaakt was. Sinds de zomer van 2014 gebeurt dat vrijwel alleen nog maar bij resultaten van YouTube. Dit zorgde voor grote veranderingen in video SEO: YouTube werd een must have in plaats van een should have-optie.

Hosten op YouTube: must have

Als je met video’s met name gaat voor naamsbekendheid en een groot bereik, dan is het uploaden van je video’s naar een platform als YouTube (of bijvoorbeeld Vimeo) een goed idee. Op deze manier zullen de video’s zelf eerder hoger ranken in Google. Daarbij wordt een video rich snippet vertoond (zie afbeelding) en bezoekers van YouTube (de één-na-grootste zoekmachine van de wereld!) kunnen je daar vinden. Alleen daarom al is YouTube een must have. Bovendien functioneert de YouTube-player goed en ook niet onbelangrijk: YouTube is gratis.

Nadeel is dat al het verkeer naar YouTube zelf gaat en niet naar je eigen site. Converteren is dus lastiger en je profiteert (qua SEO) niet van alle kliks, likes en shares.

video SEO rich snippets

Zelf hosten of Wistia: could have

Wil je met je video’s bereiken dat je eigen domein hoger rankt in zoekmachines en dat je meer verkeer en conversies binnenhaalt? Dan moet je ervoor zorgen dat je de video’s op je eigen server host, of via een platform als Wistia. Hoewel dit geld kost, is het wel de manier om te zorgen dat alle backlinks en het verkeer binnenkomen op je eigen domein. Dit is weer gunstig qua SEO-waarde, en zorgt er ook voor dat het eenvoudiger is om bezoekers te laten converteren.

Nadeel is wel dat je al het verkeer op YouTube zelf mist en moeilijk hoge en opvallende rankings in Google krijgt.

Beste van beiden: should have

Als je zelf je video’s gaat hosten of Wistia gebruikt, kun je natuurlijk alsnog video’s in YouTube uploaden om die bezoekers te kunnen bereiken. Je kan YouTube gebruiken als een kanaal dat je inricht om extra verkeer naar je eigen website te sturen.

Cruciaal hierbij zijn dus, naast hoog ranken, doorkliks naar je site. Zorg ervoor dat het zo eenvoudig mogelijk is om vanaf de YouTube-video door te klikken naar het eigen domein. Er moet dus minimaal één keer een link komen in de omschrijving, maar je kan ook annotaties in de video zelf kwijt en een eindkaart maken. Daarnaast moeten mensen overtuigd worden om door te klikken. Denk hierbij aan visuele, emotionele, sociale en informationele triggers.

Keuze van keywords

Net als bij ‘gewone’ SEO is de keuze van je focus keyword erg belangrijk. Maar in tegenstelling tot een keywordanalyse voor Google moet je bij video-SEO ook rekening houden met YouTube.

Keywords in YouTube

Om in YouTube hoog te ranken met een video is het belangrijk om je op op de juiste keywords te focussen. Helaas geeft Google niet meer de zoekvolumes specifiek in YouTube. Deze YouTube keyword tool is vervangen voor de Display Planner, te vinden in je AdWords-account onder ‘Hulpprogramma’s’. Je kan in deze tool de keywords invoeren en suggesties krijgen en die specificeren voor video.

Je kan natuurlijk ook ‘gewoon’ de AdWords Keyword Planner tool gebruiken om zoekvolumes op bepaalde keywords te achterhalen. Als leidraad wordt vaak gebruikt dat als een keyword een zoekvolume van 300+ per maand in Google heeft, er dan in YouTube ook genoeg op gezocht wordt om ervoor te gaan optimaliseren. Lees: meer zoekvolume in Google = meer zoekvolume in YouTube.

Keywordtool.io is een suggestietool en heeft een optie specifiek voor YouTube. Je kunt ook je keywords direct in YouTube intikken om suggesties te krijgen en ideeën op te doen.

Tot slot is YouTube trends nog een optie om ideeën op te doen, maar mijn minst favoriete optie. Dit is meer een bron voor inspiratie dan voor data.

Keywords met video in Google

Het is ook mogelijk om met een video hoog te ranken in Google. Hiervoor moet je zogenaamde ‘video keywords’ vinden: keywords waarop veel video’s ranken en het liefst op de bovenste posities. Dit doe je simpelweg door zelf te googelen op je keywords. Je zult één van deze drie resultaten zien:

  • De bovenste posities zijn allemaal video’s

video seo google zoekresultaten

  • De meerderheid bestaat uit gewone zoekresultaten en er ranken één of twee video’s in de (sub)top

seo voor video google zoekresultaten

  • Er ranken helemaal geen video’s

Keywords die vaak gevoelig/specifiek zijn voor video’s zijn onder andere:

  • Keyword + video, trailer, et cetera;
  • How to;
  • Reviews;
  • Tutorials en walk throughs.

Optimaliseren van video’s

Om hoog te ranken in YouTube of Google is het belangrijk dat je keywords op een aantal plekken staan, je genoeg content hebt en de engagement-metrieken goed zijn.

Titel + thumbnail: must have

Het plaatsen van het focus keyword in de titel is één van de belangrijkste factoren om hoog te ranken. Hoe verder vooraan, hoe beter. Daarnaast is de titel een belangrijke factor voor aandacht en kliks. Ook de thumbnail heeft veel invloed op de CTR: kies die zorgvuldig!

Beschrijving: must have

Voeg een volledige omschrijving toe aan de video. Je mag hier best los gaan qua hoeveelheid: denk aan minimaal 250 woorden. Hou het relevant en schrijf geen onzin puur om meer content te hebben. Bezoekers kunnen het tenslotte ook gewoon lezen.

Ondertitels (transcript): should have

Je kunt zelf ondertitels maken en uploaden, maar je kunt ook de door Youtube automatisch gegenereerde ondertiteling gebruiken. Hoewel Google sprongen heeft gemaakt op het gebied van spraakherkenning, laat de kwaliteit daarvan te wensen over. Daarom is het goed om die zelf aan te passen. Dat kan je via via YouTube of met andere software. Als je zelf bestanden uploadt, let er dan op dat je een UTF-8-codering gebruikt.

Metrieken: should have

YouTube kijkt naar engagementmetrieken als retentie (kijktijd) en views en naar conversiemetrieken als reacties, abonnee worden, social shares, favoriet maken, aan ‘kijk later’-lijst toevoegen en ‘duim omhoog/duim omlaag’. Hoger = beter. Deze zijn tegenwoordig niet meer te faken.

Uiteraard wil je op deze gebieden ook hoge cijfers zien, omdat dit is waar het uiteindelijk allemaal om gaat: geïnteresseerde bezoekers. Maar voor SEO is dit een should have.

Bestandsnaam: could have

Een bestandsnaam als ‘video-45.wmv’ is niet ideaal. Let op dat je de keywordfocus verwerkt in de bestandsnaam. Deze worden gebruikt om de video te categoriseren.

Tags: could have

Op basis van tags kan je video bij andere video’s verschijnen als gerelateerde video. Dit kan je weer meer kijkers opleveren. Als rankingfactor zijn tags te verwaarlozen.

Waar host jij je video’s? Ben jij al druk bezig met optimaliseren en heb je ook nog tips? Laat het weten in de reacties.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.