Reportages

SEO verandert: 5 learnings om in 2017 up-to-date te blijven

0

Is SEO dood? Als het aan Gary Illyes, Google’s Webmaster Trend Analyst, ligt: “Zolang er zoekmachines bestaan niet.” Daar voegde hij tijdens Friends of Search 2017 wel aan toe dat SEO aan het veranderen is en marketeers daar wel op in moeten spelen. Neem als voorbeeld de toename van mobile en voice search.

Behalve Gary Illyes hielden ook andere bekende namen, zoals Marty Weintraub en Aleyda Solis, presentaties tijdens het congres. In dit artikel de 5 beste SEO-learnings.

1. Google’s focus op mobile

Het zoekgedrag van consumenten is aan het verschuiven naar ‘mobile first’. Mobiele devices spelen een steeds grotere rol in de customer journey. Inmiddels vinden er meer zoekopdrachten via mobiele devices plaats dan met desktop computers. Dat Google hierdoor een duidelijke focus legt op mobiel is wel duidelijk. De eerdergenoemde Gary Illyes ging in zijn presentatie in op de mobile first index, AMP en Progressive Web Apps (PWA).

Google is bezig met de overstap van de mobiele index als primaire index. Gary gaf aan dat ze dit nog volop aan testen zijn en dat de overstap nog weken of maanden gaat duren omdat de kwaliteit op dit moment nog niet op orde is. Om voorbereid te zijn op deze wijziging, is het belangrijk om een mobielvriendelijke website te hebben die voorzien is van voldoende relevante content.

2. HTTPS als standaard

Gary benadrukte al aan het begin van de dag dat HTTPS de standaard is. Chrome is zelfs van plan om websites die nog niet gebruikmaken van HTTPS, te markeren als ‘niet veilig’. Naast de privacy en veiligheidsaspecten is HTTPS ook een belangrijke basis voor het gebruik van nieuwe technologieën zoals HTTP/2 en Service Workers als onderdeel van PWA’s.

Aleyda Solis (Orainti) ging in haar presentatie dieper in op de wijze waarop een migratie naar HTTPS succesvol uitgevoerd kan worden. Ook Fili Wiese gaf in zijn presentatie diverse tips hoe je HTTPS sneller kunt maken. Denk hierbij aan technische optimalisaties zoals het toepassen van OSCP-stapling en HSTS headers (HTTPS-only).

3. Test je SEO-verbeteringen

A/B split testing wordt al jarenlang gebruikt om websiteverbeteringen te testen. Deze methode kun je ook toepassen op het testen van SEO-verbeteringen. Dominic Woodman van Distilled behandelde in zijn presentatie een methode voor het testen van de individuele SEO-verbeteringen. Hierdoor wordt meer inzicht gegeven in wat specifieke SEO-verbeteringen opleveren. Sommige SEO best practices hebben niet altijd het beoogde effect en de impact per situatie en website verschilt. Voor Nederlandse websites is het belangrijk te kijken naar de bezoekersaantallen. Niet alle websites zijn geschikt om een test op uit te voeren, vanwege een beperkt of onvoldoende verkeer voor de benodigde significantie.

4. Bouw aan een merk

Slechts 50 procent van de mensen vertrouwt wat een merk vertelt en 83 procent vertrouwt de mening van andere mensen zoals collega’s en vrienden. Hoe zorg je ervoor dat klanten jouw merk vertrouwen?

Dennis Goedegebuurde vertelde over de contentpiramide. Een merk moet zich eerst richten op aanwezigheid, met content. De content in de eerste fase is gericht op de behoefte van het publiek en het opbouwen van een publiek. Het vindbaar zijn op specifieke zoektermen is hier een belangrijk onderdeel van.

De tweede fase in de contentpiramide is erop gericht om vertrouwen op te bouwen. Hier wordt thought leadership gecreëerd. De content dient van hoge kwaliteit te zijn en richt zich op het opbouwen van autoriteit. De derde fase, de ‘epic fase’, is gericht op interactie met de klanten. Je merk is zo sterk geworden dat klanten uit zichzelf jouw verhaal gaan vertellen. Vaak zit er een maatschappelijk thema verbonden aan deze fase.

5. Customer journey

Een belangrijk terugkerend punt was de customer journey en het inzetten van data om je klanten te leren kennen. Gebruik verschillende (data)bronnen om je doelgroep te leren kennen, publiceer content die aansluit bij je doelgroep en zorg dat je gedurende de gehele customer journey het beste antwoord biedt. Het koppelen van data is niet alleen voor SEO belangrijk, maar SEA heeft hier ook veel baat bij.

Aan de slag

2017 brengt nieuwe kansen en nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van SEO. In een veranderende wereld, waarin mensen vrijwel continu online zijn, blijft het centraal stellen van de gebruiker belangrijk. Het koppelen van diverse databronnen is hierbij het beginpunt. Een integrale (online) marketing aanpak is cruciaal, gericht op de volledige customer journey, met de juiste boodschap, op het juiste moment, op de juiste plaats. Het blijft belangrijk technische ontwikkelingen te volgen en toe te passen.