Online marketing

Influencer marketing onder de loep: van geld tot geloofwaardigheid

0

Influencer marketing, wat is dat nou? Het gaat hier om de invloed van personen op de meningen, emoties en het gedrag van anderen. De influencer is degene die de impact heeft op deze meningen, emoties en gedrag. Influencer marketing is effectief, omdat influencers betrouwbaar zijn, het vaak efficiënter is dan andere vormen van advertising en het is een effectieve manier om het bereik binnen een specifieke doelgroep te vergroten. Maar is dit allemaal wel waar? Hebben influencers daadwerkelijk invloed op anderen en zijn zij wel zo’n effectief middel voor bedrijven en merken?

Influencer marketing

Je kunt influencers het beste beschouwen als een soort mediatitel of als programmamakers met een eigen social netwerk die aan verschillende vormen van adverteren doen. Influencer marketing is een van de vele marketingcommunicatiemiddelen en is het onbetaald of betaald inzetten van bekende en minder bekende content-producenten door bedrijven en merken.

Het is geen kwestie van zomaar wat geld overmaken aan beroemdheden met zoveel mogelijk volgers. Het belangrijkste van influencer marketing is de authentieke en waardevolle interactie tussen de influencer en de volgers. Onder social influencers kun je begrippen verstaan zoals vloggers en bloggers. Een vlogger is iemand die zijn of haar dagelijkse leven filmt en anderen op de hoogte houdt hiervan.

Je kunt hierbij denken aan vlogs over mode, lifestyle, sport, beauty, noem maar op. Ines Gomes is zo’n vlogger en heeft momenteel 1950 ‘volgers’ op haar Youtube-kanaal (zie onderstaande video). Ines: ‘’Social influencers kunnen hun publiek makkelijk bereiken en hebben ook vaak een groot bereik. Dit maakt hen invloedrijk. Daarnaast herkennen mensen zich in de bloggers/vloggers en dat maakt dat de influencers dichtbij hun kijkers staan.’’

Accepteer cookies

Waarom influencer marketing?

Voor bedrijven is influencer marketing een effectief marketingmiddel. Maar waarom? Twee goede redenen.

Social influencers kunnen hun publiek makkelijk bereiken en hebben ook vaak een groot bereik. Dit maakt hen invloedrijk. Daarnaast herkennen mensen zich in de bloggers/vloggers en dat maakt dat de influencers dichtbij hun kijkers staan. – Ines Gomez

1. Influencers zijn betrouwbaar en geloofwaardig

Wist je dat 84 procent van de mensen die online winkelt weleens een product heeft gekocht naar aanleiding van een blog of vlog? Uit het onderzoek van Nielsen blijkt dat 92 procent van de consumenten de mening van wildvreemde consumenten online als meer betrouwbaard wordt ervaren dan de informatie op websites van bedrijven. Het vertrouwen van de volgers in de influencers is enorm. Ook is de geloofwaardigheid die een influencer heeft een voordeel voor bedrijven, omdat veel kijkers hier makkelijk door beïnvloed worden. Dit maakt het voor een bedrijf interessant om deze betrouwbare en geloofwaardige influencers in te zetten.

2. Naamsbekendheid bij een groot bereik

Je schakelt een influencer in, omdat ze bereik hebben in het eigen netwerk dat zij vormen met een groep mensen die je slecht kunt bereiken met andere media. Een influencer zorgt voor meer naamsbekendheid onder een specifieke doelgroep.

Ze bereiken niet alleen een hele specifieke doelgroep, ze staan ook heel dichtbij die specifieke doelgroep en gaan met hen in gesprek. Dit zorgt voor engagement onder de doelgroep. Ook kunnen influencers helpen een nieuw product op de markt onder de aandacht te brengen en te introduceren bij een specifieke doelgroep.

Niet alleen kan een influencer helpen bij een nieuw merk of bedrijf, maar ook bij bedrijven en merken die al voldoende naamsbekendheid hebben, waarbij de socialmedia-kanalen nog wat promotie kunnen gebruiken. Hierbij kan een influencer helpen om het bereik te vergroten en de interactie te stimuleren op deze socialmedia-kanalen.

Het meten van influencer marketing

Het is als bedrijf natuurlijk van belang om te kunnen meten of het gewenste effect wordt behaald. Omdat de influencers niet alleen actief zijn op één kanaal, maar op meerdere socialmedia-kanalen, zoals Instagram, Youtube, Facebook en Twitter is het momenteel erg makkelijk om hier data over te krijgen. Social mediakanalen zoals Youtube en Instagram stellen steeds meer gedetailleerde gegevens beschikbaar die inzicht geven in het effect van influencer marketing. Je kunt hierbij denken aan data over bijvoorbeeld websitebezoeken, conversies, retweets, shares enzovoort. Hier kan een bedrijf duidelijk meten of de campagne en/of samenwerking daadwerkelijk effect heeft gehad.

Vormen van influencer marketing

Er zijn verschillende vormen van influencer marketing. Zo heb je een onderscheid tussen een vorm waarin de influencer betaald wordt en een vorm waarin de influencer beloond wordt.

Je kunt als merk of bedrijf een influencer een financiële vergoeding aanbieden, als zij bijvoorbeeld een video of blog maken over jouw product. Maar je kunt ook een influencer belonen. Denk hierbij aan het sturen van producten en/of uitnodigingen voor evenementen. In ruil voor dit product of evenement wordt de influencer gevraagd hier bijvoorbeeld een foto van te plaatsen of een leuk artikel te schrijven.

Het hoeft niet altijd te gaan over een product. Influencers kunnen ook ingezet worden voor campagnes. Deze kunnen eenmalig zijn, maar ook voor een langere periode. Bij deze langere periode ontwikkelt het merk en/of het bedrijf een relatie met de influencer. Dit kan ervoor zorgen dat deze influencer alleen nog maar over jouw merk/product praat en niet over dat van de concurrent.

Keihard werken of makkelijk geld verdienen?

Juist omdat de influencers zoveel (pers)reizen mogen maken of talloze producten opgestuurd krijgen en hiermee rondlopen, vragen veel mensen zich vaak af: hoeveel verdienen die influencers nou? In een interview met Grazia vertellen vloggers Mascha Feoktistova, Laura Ponticorvo, Noor de Groot, Monica Geuze en Teske de Schepper hier meer over.

Teske en Noor geven toe dat vloggers goed verdienen. Teske: ‘’Ik ga niet vertellen wat ik verdien, maar ik kan er goed van leven en hoef niet op mijn geld te letten.’’ Noor: ‘’Ik verdien goed, maar stop ook veel energie in mijn werk.’’ Volgens Mascha haal je eigenlijk pas na drie jaar wat uit je salaris, omdat je er veel tijd en energie in stopt. Hier is Monica het mee eens. ‘’Ik vind zeker niet dat vloggers te veel verdienen. Mensen vergeten vaak dat je in ruil daarvoor een groot deel van je privacy weggooit. Als je veel views hebt, ben je blijkbaar entertainment voor veel mensen. Uiteindelijk bouw je aan een soort personality, ik denk dat mensen onderschatten hoeveel tijd dat kost.’’

Laura denkt dat mensen niet beseffen wat er allemaal bij komt kijken. ‘’Je bent je eigen producent, regisseur, editor, cameraman, je bent eigenlijk alles.’’ Makkelijk geld verdienen is het zeker niet. Monica: ‘’Soms zeggen mensen wel eens: ‘Ik ga ook vloggen, lekker makkelijk verdienen’. Dan denk ik: moet je doen, dan kom je er vanzelf achter hoe zwaar het kan zijn. Je moet echt veel bereik hebben om te kunnen leven van Youtube.’’

Ik verdien goed, maar stop ook veel energie in mijn werk. – Noor de Groot

Ines Gomes

Nog een voorbeeld van een vlogger is Ines Gomes. Zij heeft op dit moment 1950 volgers en is sinds kort actief als vlogger op Youtube. Volgens Ines kunnen influencers hun publiek makkelijk bereiken en hebben zij ook vaak een groot bereik, dit maakt hen invloedrijk. Daarnaast herkennen mensen zich in de bloggers/vloggers en dat maakt dat de influencers dichtbij hun kijkers staan. Maar hoe zorgt Ines er nou voor dat zij vertrouwen krijgt onder haar kijkers? ‘’Wanneer je dichtbij jezelf blijft en alleen producten laat zien die ook daadwerkelijk bij jou en je doelgroep passen maak je jezelf geloofwaardig. Ik geloof niet in beauty-bloggers die normaal alleen beauty gerelateerde artikelen posten en dan ineens lyrisch zijn over een dating-app.’’

Gaan kijkers echt over tot aankopen?

Een vlogger/blogger heeft dus echt een vertrouwensband met zijn of haar volgers en is geloofwaardig. Maar kan dit er nou echt voor zorgen dat de volgers hierdoor daadwerkelijk ook echt een nieuw product gaan aanschaffen? Zet het de doelgroep aan tot gedrag? Volgens Ines wel. ‘’Ik betrap mezelf er ook op dat ik na het kijken van een shoplog (een video over kleding die een vlogger heeft gekocht) ook echt die top moet kopen.

”Influencers hebben een groot bereik en zijn daardoor makkelijk in te zetten om een grote groep te bereiken. Mensen kopen liever een lipstick die Monica Geuze ook heeft dan een actrice op tv.’’

Het YouTube-kanaal van Ines Gomes

Influencer marketing een ‘go’

Influencer marketing wordt voor verschillende doeleinden ingezet:

  • Een groter bereik creëren
  • Nieuwe doelgroep benaderen
  • Niches aanspreken die het bedrijf normaliter lastig bereikt
  • Unieke ervaringen delen
  • Positieve aandacht garanderen

Kan een influencer hiervoor zorgen? Ja. Een bedrijf moet hier wel goed oppassen dat een influencer alleen een bedrijf en/of merk uitzoekt dat bij hem of haar past. Een influencer zoekt namelijk alleen merken en bedrijven uit waar ze zich mee betrokken voelen en wat bij hen past. Want als zij te veel commerciële content produceren en niet open zijn over de sponsoring of niet authentiek zijn, omdat het niet past bij de influencer, kan dit de vertrouwensband met hun volgers breken.

Een influencer zal deze band altijd willen beschermen, dit is namelijk hun grootste kapitaal. Dit is ook waarom influencers zo effectief zijn, namelijk door de band die zij creëren met hun kijkers. Zij nemen de kijkers mee in hun wereld. Het is persoonlijk, omdat de YouTuber de kijkers groet, de camera in kijkt enzovoort. Je krijgt bijna het gevoel dat je met die persoon aan het ‘facetimen’ bent. Omdat influencer marketing op dit moment een grote business is, hebben de influencers dit zelf ook door.

Geloofwaardig en authentiek

Het is met name belangrijk dat een influencer geloofwaardig en authentiek blijft. Een influencer wil tenslotte ook niet gezien worden als een geldbelust persoon. Wil je echt effect zien na het gebruik van influencer marketing? Dan is een relatie op langere termijn met een influencer het meest effectief. Hier ga je namelijk op lange termijn meer van merken.

En onthoud: ga niet te zakelijk met de influencers om en benader ze echt als mensen met emoties, influencers zijn namelijk ook gewoon normale mensen.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.