Customer experience

UX: hoe je in 60 minuten een test met gebruikers voorbereidt

0

Wil je dat je product succesvol is? Dan is testen noodzaak. Je weet vast al dat je product moet aansluiten bij de gebruiker en dat je dat kunt verifiëren via testen. Maar je wil het wel graag binnen je budget houden en tijd is ook een issue…

Newsflash!

Het hoeft niet duur te zijn om je product te testen en het hoeft al helemaal niet veel tijd te kosten. Belangrijk is het wél. Of je website of app succesvol wordt of niet, heb je net iets meer in de hand na een test.

 • Je kunt sneller bijsturen, omdat je dit al vanaf week 1 kunt doen.
 • Je verzamelt feiten in plaats van visies en dit helpt je overtuigen.
 • Je krijgt antwoord op de vraag waarom gebruikers massaal je funnel verlaten.

Hieronder lees je hoe je in 60 minuten een usability test met gebruikers voorbereidt. Een goed begin is het halve werk. Echt.

Ingrediënten usability test

Oké, je zult een aantal dingen moeten regelen voordat je daadwerkelijk kunt testen. Zorg dat je deze 5 zaken hebt geregeld voor je aan de 60 minuten voorbereiding van de test begint.

 1. Testmateriaal. Een prototype bijvoorbeeld.
 2. Respondenten. Zes respondenten voor een dag. Regel ze minstens twee weken van tevoren, bijvoorbeeld via respondenten.nl.
 3. Ruimtes. Twee, om precies te zijn: een observatieruimte en een testruimte. Zo dicht mogelijk naast elkaar.
 4. Techniek. Van HDMI-kabel tot testdevice. Alles wat je nodig hebt om een lab op te zetten, past in een koffer.
 5. Collega’s. Minstens twee: een observator en een interviewer.

 

Start de tijd! 60 minuten

 

Start de tijd usability test

 

Script schrijven: 20 minuten

Je hebt een leidraad nodig voor het interview. Start met een introductie waarin je de respondent op zijn gemak stelt en vraag hem of haar zoveel mogelijk hardop te denken. Schrijf de taken (maximaal 5) op en schrijf per pagina van het wandelpad op wat je wil vragen.

Voorbeeld

Taak: ik wil een reparatieverzoek indienen

Homepage:

 • Kunt u mij vertellen wat u hier ziet?
 • Wat vindt u van de hoeveelheid informatie?
 • Wat zou uw volgende stap zijn?

Overview page ‘reparaties’:

 • Had u deze informatie verwacht?

Detail page ‘reparatie aanvragen’:

 • Kunt u me vertellen wat u van deze pagina vindt?
 • Kunt u me vertellen hoe u uw taak kunt vervullen?
 • Wat vindt u daarvan?

Tip: het is een leidraad, je hoeft niet alle vragen letterlijk te stellen. Soms observeer je slechts en loop je na het afronden van de taak nog even de pagina’s door. Laat je leiden door het gesprek en vraag vooral door.

Testopstelling klaarzetten: 30 minuten

Oefening baart kunst. De eerste keer doe je er misschien iets langer over. Zet de testopstelling klaar in de testruimte met al de verzamelde techniek.

 

Observatieruimte inrichten: 10 minuten

Zorg voor voldoende schrijfmateriaal en hang een brown paper op in de observatieruimte. Daarop kunnen de bevindingen geclusterd worden. Kies per respondent een aparte kleur post-its en hang de taken en pagina’s ter referentie op.

Tip: test je test. Zijn er geen hick-ups? Is het geluid goed? Zijn er voldoende stoelen? Nu kun je nog iets aanpassen zonder je respondent/stakeholder in verlegenheid te brengen.

 

Ready for take-off

Ready for take off

Je bent er klaar voor, maar wil je echt zeker weten of je alles hebt voor de test? Download dan deze handige checklist voor het voorbereiden en uitvoeren van een usability test.

Download checklist