Carrière

Je bedrijf door een VR-bril: zo vind je innovatief talent [3 tips]

0

Er is geen twijfel meer mogelijk: virtual reality is niet langer een gadget. Volgens CCS Insight zullen er in 2017 zo’n 14 miljoen VR-brillen over de toonbank gaan. Een aantal dat in 2018 zelfs tot 25 miljoen zou klimmen. We kunnen VR dus niet langer links laten liggen, en dat heeft ook HR geweten. Hoe de technologie op dit niveau haar nut bewijs? Lees snel even mee.

Betrokkenheid genereren

Steeds meer bedrijven maken actief werk van hun inspanningen voor employer branding. Vooral in de creatieve sector is de jacht op innovatief talent massaal geopend. Een doodgewone, schriftelijke omschrijving van bedrijf X volstaat niet meer om potentiële medewerkers te overtuigen.

Dat is al zeker het geval bij millennials. Onderzoek van verschillende nationale en internationale instanties,  waaronder Vlerick en jobsite Indeed, toont aan dat zij vooral maximale betrokkenheid met hun werkgever zoeken. Wie bovendien vandaag solliciteert voor een interessante functie, zoekt volgens de research vooral naar een match met de bedrijfscultuur en -waarden.

Een doodgewone, schriftelijke omschrijving van bedrijf X volstaat niet meer om potentiële medewerkers te overtuigen.

Akkoord, daar kan een kandidaat gewoon naar polsen tijdens het sollicitatiegesprek. Zaken zoals werkomgeving, dresscode en zelfs de laatste teambuilding-activiteit passeren de revue. Allemaal leuk om weten, maar de sollicitant heeft die hele tijd geen voet buiten de sollicitatieruimte gezet. Dus kan hij of zij maar moeilijk een goed en authentiek beeld van het bedrijf vormen.

Precies daarin vervult VR een geknipte rol. Voor veel bedrijven wordt het dé uitgelezen technologie om potentiële kandidaten – of andere stakeholders – mee te nemen in hun bedrijfsverhaal. Nike deed het bij de opening van haar nieuw EMEA-distributiecentrum, waarbij duurzame innovatie centraal stond. Nike ontwikkelde een futuristische video die de Nike-cultuur en haar duurzame imago extra in de verf zette.

Nog dichter bij huis gooide Exellys, dat zich bezighoudt met het integreren van IT-talent in bedrijven, het over een andere boeg. Daarvoor zette ze in op een complete 3D-visualisatie in de vorm van een flipperkastmachine.

En nu jij, je bedrijf door een VR-bril

Wil jij het als onderneming ook beter aanpakken? Verwelkom sollicitanten dan met een virtuele tour door je bedrijf. Loods hen langs wandelgangen, jullie gezellige keuken, de bureaus van je medewerkers en misschien zelfs die leuke pingpongtafel in de relaxruimte. Ondertussen kun je honderduit vertellen over wat jouw bedrijf zo bijzonder maakt.

Het wordt zelfs nog interessanter als je een 360°-video gebruikt om sollicitanten een dagje mee te laten lopen met het team. Zo krijgen ze een helder beeld van ‘een werkdag in jouw bedrijf’. En weet je jezelf op unieke wijze te onderscheiden van je concurrentie. Ook het rekruteringsproces wordt dan een stuk efficiënter. Kandidaten maken zélf al een geïnformeerde beslissing op basis van hun interactieve VR-ervaring. En daardoor vallen sollicitanten die minder goed bij je bedrijf passen vanzelf af.

Zo creëerde ook Willemen Bouwgroep een indrukwekkende belevenis. Daarin konden afgestudeerden proeven van de wereld van Willemen dankzij VR. Met een bril op de neus ontdekten ze het werven op het dak van kantoorgebouwen en de startbaan van de luchthaven.

Resultaat? Het aantal sollicitaties steeg met 500 procent en het bedrijf mocht de award voor beste HR-campagne van 2016 in ontvangst nemen. Naast de indrukwekkende ervaring, heeft ook het feit dat de studenten een kartonnen VR-toestel mee naar huis kregen een positief effect. Dit maakte dat ze er enthousiast over vertelden aan hun omgeving en er thuis misschien nog wat mee deden. Op die manier creëer je echte brand ambassadors voor je bedrijf.

Accepteer cookies

Ook aan de slag met VR? Ik geef je nog enkele andere tips mee:

1. VR voor een leuk en realistisch beeld

Gebruik VR om een leuk, maar vooral realistisch beeld mee te geven van je 
bedrijfscultuur. Zo verkort je de sollicitatieprocedure en vind je sneller je match.

2. Meten is weten

Probeer kijk- en luistergedrag te analyseren als een potentiële kandidaat de VR-interactie aangaat met jouw bedrijf. Vraag ook face-to-face feedback zodat je weet welke aspecten hen al dan niet aanspreken.

3. Houd het menselijk

Ja, technologieën en VR-ervaringen zijn cool. Maar zodra een sollicitant de VR-tour krijgt, blijft ook een ‘menselijk’ gevoel belangrijk. Geef het dus niet een té technologisch tintje.

Creativiteit & technologie in bloei

Agencies en HR-afdelingen produceren vandaag al echte pareltjes die voortkomen uit een geslaagde combinatie van creativiteit en een technologie in volle bloei. Die trend belooft zich alleen maar verder te zetten in de toekomst. Wij zijn alvast benieuwd.