Innovatie

3 growth hacks om explosief te groeien zonder marketingbudget

0

Uber is van een kleine limousineservice in San Francisco binnen 8 jaar gegroeid naar een miljardenbedrijf dat opereert in honderden steden. Het geheim? Growth hacking. De marketeer van de toekomst is een growth hacker. Growth hacking is de experimentele manier waarop bijvoorbeeld Uber, Airbnb en Dropbox met weinig tot geen marketingbudget tóch groot konden worden. Dit doen zij door de Lean Startup-principes van testen, meten en leren in te zetten voor explosieve groei. Met de volgende growth hacks kan jouw bedrijf hier meteen mee aan de slag.

1. Gebruik bestaande netwerken

Een veelvoorkomend probleem is het moderne kip-en-eiprobleem. Veel nieuwe producten en services zijn afhankelijk van netwerkeffecten: de waarde wordt bepaald door het aantal gebruikers, maar je kunt geen gebruikers aantrekken zonder waarde te bieden. Er is een simpele oplossing: zorg ervoor dat mensen via andere netwerken gebruik kunnen maken van jouw product of service! Tegelijkertijd maak je jezelf bekend bij een groter publiek.

Bekende voorbeelden van growth hacks door het netwerk

Een voorbeeld van dit soort growth hacks is Airbnb, dat groot geworden is door hun gebruikers aan te bieden om hun advertentie op Craigslist te zetten en daarnaast door op Craigslist aangeboden appartementen op hun website over te nemen. Paypal heeft zijn succes te danken aan Ebay. Vanaf het moment dat Paypal doorhad dat ze konden meeliften op het succes van Ebay, hebben ze er alles aan gedaan om daar het populairste betaalmiddel te worden. Dit werkte zó goed dat Ebay de betaalservice uiteindelijk kocht voor anderhalf miljard dollar. De growth hack van YouTube was om een grote slag te slaan door zich te richten op de toenmalige gigant Myspace. Door het voor Myspace-gebruikers mogelijk te maken video’s op hun pagina’s in te sluiten, won het snel aan populariteit. En herinner je de posts op Facebook nog waarin mensen lieten zien naar welk nummer ze aan het luisteren waren? Regelrechte growth hacking van Spotify.

2. Ga viral

Je kunt als bedrijf waardevolle content bieden aan potentiële klanten, maar hoe zorg je ervoor dat mensen deze content delen? Hoe zorg je ervoor dat jouw inhoud gaat rondzingen en nieuwe klanten aantrekt, kortom, viral gaat? Maak content die mensen daadwerkelijk willen delen! Zorg ervoor dat jouw content mensen raakt of inspireert. Bekijk bijvoorbeeld eens deze video met het Holstee Manifesto.

Accepteer cookies

Dit filmpje was oorspronkelijk niet bedoeld als viral marketingmiddel, maar omdat het een krachtige boodschap uitdroeg, sloeg het aan bij een gigantisch publiek. Dat pakte goed uit voor de makers. Zorg er dus voor dat jouw content mensen raakt en dat het makkelijk te delen is en wie weet slaat het aan.

Zorg ervoor dat jouw content mensen raakt of inspireert.

Je product dat viral gaat

Daarnaast kan ook je product zelf viral gaan. Een van de eerste voorbeelden hiervan is hotmail. Onderaan elk mailtje dat werd verzonden vanuit een hotmail account kwam automatisch ‘Get your free e-mail at hotmail.com’ te staan. De link bracht gebruikers naar een site waar mensen hun eigen hotmail konden aanmaken. Binnen een half jaar zaten ze over de miljoen gebruikers. Dit type growth hack werd hierna vaker succesvol toegepast. ‘Sent from my iPhone’ komt je vast bekend voor. Denk ook aan Dropbox, waar je gratis extra opslagruimte kon verdienen door vrienden uit te nodigen. Wat weinig mensen weten, is dat dit idee eigenlijk van Paypal afkomstig is. Paypal bood hun gebruikers zelfs geld om andere gebruikers binnen te slepen. Een dure grap zou je zeggen, maar in hun geval goedkoper dan traditionele marketing of sales. Voor hen was het een kwestie van kijken naar de customer lifetime value en uitrekenen hoeveel geld je iemand kunt bieden per referral.

3. Remarketing

Growth hacking gaat natuurlijk over groei, maar vergis je niet: het gaat niet alleen om het binnentrekken van meer klanten, zoals bij traditionele marketing. Je groei moet duurzaam zijn en wat opleveren. Met andere woorden: je moet mensen aantrekken, tot conversie aanzetten en behouden. Deze mensen moeten het liefst nog meer mensen voor je binnenhalen. Elke stap in dit proces leent zich voor analyse en optimalisatie. Mensen die eerder bij je zijn afgehaakt, zijn vaak makkelijker over te halen dan mensen die nog niet met je in contact zijn geweest. Veel webwinkels sturen bijvoorbeeld een mailtje met een kortingscode naar klanten die een vol winkelwagentje achterlaten of laten op andere websites gerichte advertenties zien aan klanten die wél de site bezoeken, maar niks kopen.

Offline remarketing helpt ook

Offline zijn er ook genoeg van dit soort growth hacks. Nodig bijvoorbeeld mensen die de moeite hebben genomen zich bij je in te schrijven eens uit voor een evenement. Geef iemand die lange tijd klant was eens een belletje. Probeer die groep te vinden met een flyer of coupon. Ook als je iemand op die manier niet terugwint, kan dit waardevolle inzichten opleveren.

Het belang van retentie

Omdat growth hacking draait om exponentiële groei, loont het om veel aandacht te besteden aan retentie. Elke klant kan een kettingreactie veroorzaken door nieuwe klanten binnen te slepen. Omdat bestaande leads makkelijker over zijn te halen, is het dus verstandig ook hier je pijlen op te richten om de sneeuwbal aan het rollen te krijgen.

Begin nu!

In tegenstelling tot traditionele marketing staat growth hacking niet los van productontwikkeling. Growth hacking begint waar innovatie begint. Bij elke stap probeer je erachter te komen wat mensen van jouw product of service vinden en hoe je deze mensen het beste kunt aanspreken en overhalen gebruik te maken van jouw product of service.

Growth hacking begint waar innovatie begint.

Bekijk elke stap die mensen zetten voor ze overgaan tot aankoop. Zie je dat mensen ergens afhaken? Richt daar dan je aandacht op. Stijgt je verkoop niet mee met je zichtbaarheid? Misschien moet je dan een aanname over je product opnieuw aan de kaak stellen. Blijf je growth hacks evalueren. Zo hack je jouw weg richting groei!