E-commerce

Digitale radio & streaming 🎧 3 tips om ze toe te passen in jouw marketingmix

0

Adverteren via traditionele media als radio, televisie en print kan niet op tegen de sterke groei van de Facebooks, Googles en Bings van deze wereld. Een trend die momenteel een sterke groei doormaakt, is adverteren via digital radio en muziek-streamingdiensten. Audio-adverteren biedt enorme kansen voor adverteerders. In dit artikel vertel ik je over deze impactvolle manier van adverteren.

De Nederlandse online advertising-markt steeg in 2016 met 11,3 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De toename van deze online marketing-uitgaven vindt plaats in de hele breedte van de online advertising-markt. Het is zelfs hard op weg om groter te worden dan álle offline media bij elkaar.

Digital radio & muziek-streamingdiensten

Steeds meer mensen luisteren (digitaal) naar hun favoriete muziek via laptop, tablet of smartphone. Lineair luisteren naar een radiozender via FM maakt ruimte voor de digitale mogelijkheden. Diensten als Spotify, SoundCloud, podcasts en digital radio zorgen voor een andere manier van muziek luisteren.

Digitale muziek is globaal gezien te verdelen in vier categorieën.

1. Digital radio (via DAB+)

Digital radio is een samenwerking tussen de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), commerciële radiostations, regionale radio-omroepen en het ministerie van Economische Zaken. De radiostations die bij digital radio zijn aangesloten zijn beschikbaar via DAB+. Deze afkorting staat voor Digital Audio Broadcasting. Via DAB+ is het mogelijk om radio te luisteren in digitale geluidskwaliteit. Digital radio is bij velen vooral bekend van de radio-, en televisiecommercial ‘Lets get digital’, waarin bekende (radio)dj’s oproepen om over te stappen op deze vorm van radio luisteren.

Accepteer cookies

2. Online themazenders (via DAB+)

Online themazenders zijn web-kanalen die niet via de ether of kabel beschikbaar zijn, maar alleen via de digitale weg. Enkele voorbeelden van online themazenders zijn: 538 Dance Radio, Q-music non-stop foute uur en Veronica top 1000 allertijden. Voordeel van deze themazenders is dat je als luisteraar zelf kunt bepalen in welk genre muziek je op dat moment zin in hebt. Dit in tegenstelling tot lineaire muziekzenders die een bredere doelgroep proberen aan te spreken met de muziekkeuze. 

3. Muziek-streamingdiensten

Een abonnement op een streamingdienst is dé nieuwe manier om naar muziek te luisteren. Via zo’n dienst kun je altijd en overal naar je favoriete muziek luisteren. De populairste muziekdiensten zijn Spotify, Deezer, Apple Music, Google Play Music, Napster en Tidal. De populariteit van muziek-streamingdiensten stijgt nog elke dag. Zo kondigde Spotify bijvoorbeeld recent aan dat zij de grens van 140 miljoen maandelijks actieve gebruikers gepasseerd zijn.

4. Podcasting

Een podcast is een mediabestand (bijvoorbeeld een MP3-formaat) dat wordt aangeboden via internet. Het zijn een soort afleveringen die op ieder gewenst moment rechtstreeks gedownload of beluisterd kunnen worden. Door grote doorbraak van podcasting moet in Nederland nog doorkomen, tóch zijn er in Nederland al heel wat kwalitatieve podcasts te beluisteren! Zo heeft Frankwatching een podcast.

Het Nederlandse podcastplatform ‘Dag en Nacht Media’ heeft het medium omarmd. Het platform van journalisten Tim de Gier en Anne Janssens bundelt variërende podcasts waaronder ‘NRC Haagse Zaken’ en ‘Echt Gebeurd’ van Paulien Cornelisse en Micha Wertheim. Dag en Nacht media biedt ook de mogelijkheid om te adverteren via dit medium.

Adverteren via podcasts is echter wel iets compleet anders dan adverteren via radio, geven de bedenkers van het platform aan. Het luisterend publiek is namelijk heel geconcentreerd en aandachtig, wat de impact van je advertentie positief beïnvloedt.

Voordelen digital audio advertising voor marketeers

De groei van deze platformen biedt enorme kansen voor marketeers. Er wordt steeds vaker naar digital radio geluisterd en het aanbod van digitale zenders en muziekplatformen groeit hierdoor sterk. Online muziekdiensten worden tegelijkertijd ook intensiever beluisterd. Dit is te verklaren door onder andere het gebruik van koptelefoons, wat zorgt voor minder ruis van omgevingsgeluiden. Daarnaast is de awareness hoger omdat de reclameblokken een stuk korter zijn in vergelijking met de reguliere radioadvertenties.

Naast deze zijn er nog tal van voordelen voor digital audio-adverteren:

  • Je kunt targeten op een (zeer) selectieve doelgroep
  • Specifieke targeting op bepaalde muziekgenre’s en playlistst
  • Minder waste in media-uitgaven
  • Mogelijkheid om de radiospot in combinatie met een banner te tonen, hierdoor kan een luisteraar direct over gaan tot actie
  • Real-time inzicht in het bereik en impact van advertenties
  • Tussentijdse optimalisatie is eenvoudig realiseerbaar
  • Mogelijkheid om A/B-testen in te zetten én op deze manier de meest succesvolle campagne actief in te zetten
  • Mogelijkheid om luisteraars na een radiospot opnieuw te benaderen via andere kanalen, door retargeting

En ga zo nog maar even door.

Bereik je geïnteresseerde doelgroep opnieuw met retargeting

Een voordeel van digital audio-adverteren die we graag extra uitlichten is retargeting. Dit is een bestaande vorm van targeting waarbij je de doelgroep uitgenodigt om je website nogmaals te bezoeken. Deze vorm van targeting is vooral bekend in de vorm van displayadvertenties.

Je kent het ongetwijfeld: je hebt online vliegtickets vergeleken en ziet vervolgens de ene na de andere advertentie over de vliegtickets voorbijkomen. Een heel succesvolle manier om de twijfelende klanten tóch over de streep te trekken. Deze manier van targeting kan ook via digital radio of streamingdiensten worden ingezet. Ontzettend effectief want de doelgroep die jouw commercial te horen krijgt, heeft al eerder interesse in jouw producten of diensten getoond. Precies die doelgroep wil je ‘terughalen’ om over te gaan tot actie.

Jouw boodschap op het juiste tijdstip én op het juiste platform

Naast retargeting zijn er nog tal van targeting-mogelijkheden. De mogelijkheden via de digitale kanalen zijn veel uitgebreider dan bij traditionele FM-radio. De opties zijn te uitgebreid om stapsgewijs te behandelen, maar je kunt heel gericht en doelbewust adverteren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om naast leeftijd en locatie ook op een specifieke playlist te targeten. Voor een sportschool met een vestiging in Enschede is het bijvoorbeeld doeltreffend om te adverteren op de playlist: ‘Power Workout’ + locatie: Enschede.

3 tips om digital music advertising succesvol in te zetten

1. Stem je campagne af op specifieke doelgroep

Het feit dat je heel gericht kan targeten, betekent niet automatisch je campagne ook direct bij je doelgroep aanslaat. Het is de kunst om je campagne zó af te stemmen dat ieder individu zich aangesproken voelt. Dit kan betekenen dat je dus meerdere commercials moet samenstellen om relevant te zijn voor een grote groep mensen.

Digital radio-campagne van Kees Smit tuinmeubelen

2. Zorg voor call to actions

Wil je dat jouw doelgroep na het horen van jouw commercial overgaat tot actie? Zorg er dan voor dat de luisteraar ook weet wat hij of zij moet doen. Dit realiseer je door call-to-actions toe te voegen. Roep je doelgroep bijvoorbeeld op om jouw Instagram-account te volgen voor de nieuwste homestyling-trends, of stimuleer inschrijvingen voor een open dag door zowel in audio als via banners de verwijzen naar je website. Hierdoor krijgen luisteraars de kans om direct door te klikken en actie te ondernemen.

Advertentie voor open dagen van Universiteit Twente op Spotify

3. Creativiteit

Natuurlijk zijn er veel tips en tools te bedenken waardoor je campagne beter scoort. Uiteindelijk gaat het vooral om creativiteit. Zorg dat je doelgroep zich aangesproken voelt en dat een conversie in welke vorm dan ook, een logische volgende stap is.

Advertentie van KPN op Spotify

Hoort advertising via digital radio in je marketingstrategie?

Volgens ons hoort adverteren via digital radio en muziek-streamingdiensten zéker thuis in je marketingstrategie. Ik ben van mening dat een radiocommercial al een bewezen marketingmiddel voor branding is. Je bereikt vaak in één klap een grote groep mensen en het is nog steeds een populair medium.

Toch bieden de nieuwe varianten als digital radio en muziek-streamingdiensten je nog meer voordelen dan adverteren via traditionele FM-zender. Het is in de meeste gevallen goedkoper dan adverteren via bijvoorbeeld offline radio, omdat je aan de hand van statistieken heel gericht kan targeten. Je schiet dus niet met hagel, maar kunt héél gericht jouw specifieke doelgroep bereiken.

Slaan je campagnes niet aan? Dan kun je eenvoudig en real-time bijsturen en optimaliseren, zodat je campagnes beter presteren. Met offline flights is dit proces helaas een stuk ingewikkelder.

Tot slot is het ook nog mogelijk om bezoekers die op jouw website zijn geweest opnieuw te benaderen via retargeting. Door het slim inzetten van retargetingcampagnes via digital radio en/of muziek-streamingdiensten is het mogelijk om de aandacht van jouw potentiële klant terug te winnen, zodat hij of zij alsnog over gaat tot actie.