Inspiratie

Hoe beeldherkenningstechnologie de marketingwereld in no time verandert

0

Dankzij​ ​de​ ​komst​ ​van​ ​geavanceerde​ ​beeldherkenningstechnologie​ ​(i​mage​ ​recognition software​)​ ​weten​ ​marketeers​ ​precies​ ​wat​ ​de​ ​interesses​ ​zijn​ ​van​ ​hun​ ​doelgroep.​ ​Van​ ​je favoriete​ ​kleur​ ​en​ ​kleding​ ​tot​ ​je​ ​lievelingshuisdier​ ​en​ ​koffie.​ Y​ou​ ​name​ ​it​. Dankzij​ ​deze​ ​software​ ​kunnen​ ​verschillende​ ​voorwerpen​ ​in​ ​digitale​ ​content geïdentificeerd​ ​worden,​ ​waardoor​ ​marketeers​ ​in​ ​staat​ ​gesteld​ ​worden​ ​om​ ​content​ ​op een​ ​compleet​ ​nieuw​ ​level​ ​te​ ​analyseren. In​ ​dit​ ​artikel​ ​leg​ ​ik​ ​je​ ​uit​ ​wat​ ​deze​ ​software​ ​inhoudt​ ​en​ ​hoe​ ​je​ ​er​ ​zelf​ ​gebruik​ ​van​ ​kunt maken.​ ​Lees​ ​je​ ​mee?

Verschuiving van tekst naar beeld

‘Een foto zegt meer dan duizend woorden.’ Dus ook die van jou. De laatste jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden van tekst naar beeld. Kijk naar het succes van verschillende socialmedia-kanalen zoals Instagram en Snapchat, en je kunt concluderen dat dit écht zo is.

Instagram heeft momenteel 700 miljoen maandelijkse actieve gebruikers, die samen elke dag 95 miljoen foto’s online zetten. Dat is gigantisch veel visuele data. We leven in een tijd waarin consumenten hun hele leven op verschillende socialmedia-kanalen delen. Hierdoor krijgen marketeers, mede dankzij platformen als Instagram, toegang tot een overload aan data.

In jip-en-janneketaal uitgelegd: dankzij jouw #morningselfie met je heerlijke Starbucks-latte weten de marketeers wat jouw favoriete koffie is. Eigenlijk best bizar toch? Dankzij de beeldherkenningstechnologie (ideaal scrabblewoord) weten zij meer over je than your very own best friend. En daardoor geef je informatie weg zonder dat je er erg in hebt.

Consumenten geven onbewust steeds meer informatie weg

Als je Facebook regelmatig bezoekt, heb je vast gemerkt dat er meer en meer nadruk wordt gelegd op het automatisch identificeren van mensen en voorwerpen. In een poging om het socialmedia-platform veiliger te maken, analyseert Facebook nu elke foto op inhoud. Om precies te zijn: 40.000 afbeeldingen per seconde.

Al langere tijd kunnen marketeers vrij gemakkelijk analyseren of je kinderen hebt, een hond als huisdier of (een beetje) verslaafd bent aan koffie #guilty. Deze informatie gebruikt Facebook dan om jou relevante ads te laten zien. Veel consumenten beseffen – volgens de Amerikaanse developer Adam Geitgey – niet welke belangrijke data zij onbewust delen met bedrijven zoals Facebook, Google en Apple. Daarom heeft Geitgey een plugin gemaakt die jou laat zien hoe slim het beeldherkenningsysteem van Facebook is.

beeldherkenningstechnologie

Zoals je in het voorbeeld hierboven kunt zien, kunnen marketeers dankzij de beeldherkenningstechnologie jouw foto’s op een geheel nieuw level analyseren en zo gerichter advertenties maken.

Marketeers kunnen steeds gerichter adverteren

Behalve voorwerpen, herkent de image recognition software ook logo’s in een bepaalde foto. En dat deze technologie erg krachtig is, leg ik je met het volgende voorbeeld graag uit.

Imagine. Het weekend is aangebroken, de zon schijnt en samen met een paar vrienden besluit je om lekker te gaan picknicken in het park. Onder het mom van #theinstagoodlife maken jullie mooie foto’s die jullie direct via Instagram delen met de wereld. Het weekend was helemaal te gek en op zondagavond baal je stiekem een beetje dat het alweer voorbij is.

Inmiddels is het woensdag en ben je natuurlijk hard aan het werk. Je scrollt door je Facebook-feed en je ogen vallen op een advertentie van ijsthee. Hee, dat is toevallig! Dit is jouw favoriete drankje. Dit heb je afgelopen zondag nog meegebracht naar de picknick en met smaak opgedronken!

Toeval of geen toeval?

Is dit echt toeval? Nou, niet helemaal. In je Instagram-post van de picknick is duidelijk het logo te zien van het merk van de ijsthee. Dankzij deze foto heb je dit bedrijf laten weten dat je dit drankje drinkt en daarom zie je nu de advertentie in je Facebook-feed verschijnen. Dus aan de hand van jóuw Instagram-posts kunnen bedrijven, en ja, ook grote bedrijven zoals Coca Cola, zien wat jouw interesses zijn en showen ze jou vervolgens relevante ads. #cleverpeople

Vind met één klik op de knop de juiste social influencers

Facebook is trouwens niet de enige partij die beeldherkenningstechnologie inzet om informatie te verzamelen. Het wordt ook gebruikt voor influencermarketing en influencermarketing is hotter dan HOT! Barbara Kuiper schreef onlangs een artikel over micro-influencers, waarin ze helder uitlegt waarom het een slim idee is om met influencermarketing aan de slag te gaan. Influencers hebben immers hun eigen little gang die hen door dik en dun steunen.

De juiste influencers vinden

Maar hoe zorg je er als marketeer voor dat je relatief snel de juiste influencers vindt waarmee je een succesvolle campagne kunt opzetten?

Scroll je door lijsten met influencers of keywords in de hoop dat je een goede match vindt tussen een influencer en jouw marketingstrategie? Het influencermarketing-platform Dovetale ontwikkelde een simpele maar krachtige zoekmethode die gebruikmaakt van beeldherkenningstechnologie. Sounds interesting…

De tool werkt bijna hetzelfde als de reverse zoekmogelijkheid op Google waarbij je een foto uploadt om vervolgens meer informatie te krijgen over de content van de foto. Met de tool van Dovetale kun je een foto uploaden en verschillende criteria instellen, zodat jij vervolgens foto’s te zien krijgt van influencers die aansluiten bij jouw zoekcriteria. Zo kunnen marketeers snel en makkelijk zien welke influencers aansluiten bij het beeld wat zij willen uitstralen. En weten wij in no time op welke trends we moeten letten!

Dankzij Instagram-foto’s is het a piece of cake om trends te spotten

We weten inmiddels dat je beeldherkenningstechnologie kunt inzetten voor gerichte Facebook-advertenties en voor het vinden van de juiste influencer. Maar ik heb nog een heel tof voorbeeld dat precies laat zien hoe krachtig deze software is.

Onlangs hebben onderzoekers van de Cornell Universiteit een artificial intelligence-programma de taak gegeven om afbeeldingen te analyseren op wereldwijde kledingtrends. Dankzij Instagram-foto’s, de data van de locaties en een computer kon de AI al snel verschillende trends herkennen.

Tussen 2013 en 2016 hebben onderzoekers 100 miljoen (!!!) Instagram-foto’s verzameld, afkomstig uit 44 verschillende steden overal ter wereld. Hoe zag dit onderzoek eruit?

  1. Het gebruik van image recognition software. De onderzoekers hebben eerst image recognition software gebruikt om alle foto’s buiten te sluiten waarop géén persoon te zien was.
  2. Het aanpassen van zoekcriteria. De onderzoekers hebben ten tweede hun zoekcriteria iets aangepast, zodat foto’s waarop het bovenlichaam te zien, was wél meetelden.

Instagram grid

Nadat de onderzoekers deze zoekcriteria hadden toegevoegd, hielden ze een selectie over van 15 miljoen foto’s. Nog steeds behoorlijk veel data… De derde fase in het onderzoek was het ontwikkelen van een voorwerp-herkennings-programma (ook zo’n leuk scrabblewoord) dat verschillende kledingitems kon analyseren. Het programma was zelfs zo specifiek dat het bijvoorbeeld kon zien hoe lang een broekspijp was, welke kleur en welke populaire prints steeds terugkwamen.

Nadat alle objecten in de foto’s gecategoriseerd waren, hebben de onderzoekers de data laten analyseren door een ander programma. Dit programma vergeleek de objecten met data als tijd en locatie. Zo kwamen ze erachter dat veel mensen blauw dragen in de zomer. In de praktijk was dit onderzoek gebaseerd op het ontdekken van specifieke modetrends. In theorie betekent dit dat antropologen – dankzij Instagram-foto’s en AI – gemakkelijk wereldwijde culturele trends kunnen vaststellen! Te gek toch?

Verdiep je als marketeer in de nieuwste socialmedia-technologieën

We​ ​leven​ ​in​ ​een​ ​tijdperk​ ​waarin​ ​​een​ ​overvloed​ ​aan​ ​consumentendata​ ​online verspreid​ ​wordt.​ ​Verschillende​ ​social​media-kanalen​ ​profileren​ ​zich​ ​als​ ​een​ ​gratis kanaal,​ ​maar​ ​de​ ​consument​ ​betaalt​ ​wel​ ​degelijk: ​​met​ ​zijn​ ​of​ ​haar​ ​privacy.

De​ ​beeldherkenningstechnologie​ ​verovert​ ​in​ n​o​ ​time​ ​de​ ​marketingwereld. Facebook-advertenties​ ​worden​ ​gerichter,​ ​influencers​ ​worden​ ​sneller​ ​gevonden​ ​en wereldwijde​ ​trends​ ​worden​ ​sneller​ ​gespot.​ ​Ondanks​ ​de​ ​vele​ ​mogelijkheden​ ​maken nog​ ​maar​ ​vrij​ ​weinig​ ​marketeers​ ​gebruik​ ​van​ ​alle​ ​beschikbare​ ​data.​ ​Naar​ ​mijn​ ​mening een​ ​gemiste​ ​kans.

Beeldherkenning in retail

Het​ ​bedrijf​ ​Snapfashion​ ​is​ ​een​ ​uitstekend​ ​voorbeeld​ ​van​ ​hoe beeldherkenningstechnologie​ ​geïmplementeerd​ ​kan​ ​worden​ ​in​ ​de​ ​retailbranche.​ ​Het werkt​ ​simpel.​ ​De​ ​consument​ ​maakt​ ​een​ ​foto​ ​van​ ​de​ ​stijl​ ​die​ ​hij of zij​ ​leuk​ ​vindt​ ​en​ ​het bedrijf​ ​zoekt​ ​vervolgens​ ​de​ ​juiste​ ​producten​ ​erbij. Een​ ​ander​ ​voorbeeld​ ​is​ ​de​ ​online​ ​app​ ​van​ ​Target​ ​die​ ​het​ ​mogelijk​ ​maakt​ ​om​ ​direct​ ​de ROI​ ​te​ ​meten​ ​van​ ​een​ ​offline​ ​advertentie.​ ​De​ ​consument​ ​maakt​ ​een​ ​foto​ ​van​ ​de advertentie​ ​en​ ​de​ ​app​ ​zorgt​ ​er​ ​direct​ ​voor​ ​dat​ ​het​ ​toegevoegd​ ​wordt​ ​aan​ ​het winkelmandje.​ ​Online​ ​winkelen​ ​was​ ​nog​ ​nooit​ ​zo​ ​makkelijk!

Mijn​ ​advies:​ ​verdiep​ ​je​ ​als​ ​marketeer ​altijd​ ​in​ ​de​ ​nieuwste​ ​online-technologieën, zodat​ ​je​ ​altijd​ ​op​ ​de​ ​hoogte​ ​bent​ ​van​ ​de​ ​laatste​ ​ontwikkelingen​ ​en​ ​alle​ ​trends​ ​als eerste​ ​spot.​ ​Have​ ​fun!