E-commerce

8 handige regels voor de Google AdWords Editor

0

Het één voor één analyseren van AdWords-campagnes vraagt vaak om een flinke tijdsinvestering. Gelukkig is dit door de recente komst van de Google AdWords Editor (versie 12), een stuk makkelijker geworden. Bij deze versie is het namelijk mogelijk om custom rules te maken. Deze zelfgemaakte regels bestaan uit je eigen best practices.

Als jij een eigen regel aanmaakt in de Editor en je vervolgens binnen een campagne deze regel overtreedt, volgt er een waarschuwing. In dit artikel vertel ik je over 8 handige regels, die het werken met de Editor nog meer voordelen geeft.

Een richtlijn voor jezelf

De custom rules die je aanmaakt in de Editor geven je een waarschuwing als je deze regel overtreedt. Dit klinkt als een ‘politie-verhaal’, maar het helpt je om nog effectiever je campagnes te analyseren. De waarschuwing is meer een richtlijn voor jezelf, waarbij je een waarschuwing krijgt als je jouw eigen best practices overschrijdt. Het grote voordeel hiervan is dat je niet elk deel van je campagne, advertentiegroep of advertentie hoeft af te gaan om te kijken of er een fout ingeslopen is.

Hoe maak je deze regels?

Binnen de Editor staat een tabblad: aangepaste regels. In dit tabblad kun je de custom rules bouwen. Bovenaan in de Editor kies je voor ‘aangepaste regel toevoegen’, waarna de vervolgstappen voor zich spreken. Je geeft de regel een titel, beschrijving, geeft aan op welk niveau de regel van toepassing moet zijn en vult vervolgens de schendingscriteria in. Enkele handige custom rules die ik momenteel zelf gebruik zijn de volgende.

1. Zoekwoordtypes

Om meer relevante clicks te krijgen is het verstandig om brede zoekwoorden te vermijden. Het is mogelijk om een regel aan te maken die een waarschuwing geeft als je brede zoekwoorden in een advertentiegroep hebt staan.

Vul hiervoor in bij schendingscriteria: matchtype. Deze pakt ook de modifiers voor breed zoeken mee terwijl je deze juist wel wil behouden. Dit kun je oplossen door er een regel aan toe te voegen, dat er geen waarschuwing gegeven wordt als er een ‘+’ in het zoekwoord staat. Je voegt bij schendingscriteria zoekwoord toe en geeft aan dat deze geen + mag bevatten. Er komt dus nu een waarschuwing bij brede zoekwoorden die geen + bevatten.

Wil je deze handige regel ook snel gaan gebruiken? Kopieer dan het volgende bij schendingscriteria:

-zoekwoord : "+" matchtype = breed

2. Sitelinks zonder beschrijvingsregels

Vroeger kon je nog geen beschrijvingsregels toevoegen bij sitelinks. Deze zijn nu echter niet meer weg te denken. Bestaande accounts zullen soms nog géén beschrijvingsregels hebben bij de sitelinks. Met een zelfgemaakte regel geeft de Editor een waarschuwing als er bij een sitelink de beschrijving ontbreekt.

Bij schendingscriteria heb ik gekozen voor het toevoegen van beschrijvingsregel1 en beschrijvingsregel2. Bij beide heb ik aangegeven dat er een waarschuwing gegeven moet worden als de regels leeg zijn. Ook snel deze regel willen gebruiken? Kopieer dan het volgende bij schendingscriteria:

beschrijvingsregel1 = "" beschrijvingsregel2 = ""

3. Targetingoptimalisatie ingeschakeld

De Editor kent een standaardregel waarin een waarschuwing wordt gegeven als de targetingoptimalisatie is uitgeschakeld. Ik ben het echter niet eens met deze standaardregel van Google. Ik wil zelf kunnen bepalen wie er getarget wordt en wil daarom de targetingoptimalisatie juist uitzetten. Een regel die juist het omgekeerde doet van de standaardregel. Vergeet echter niet om de standaardregel uit te schakelen na het aanmaken van de nieuwe regel.

Om de regel aan te maken heb ik bij schendingscriteria gekozen voor targetingoptimalisatie. Deze geeft een waarschuwing als deze op behoudend of agressief staat.

Ook deze regel gebruiken? Kopieer:

targetingoptimalisatie = (behoudend, agressief)

4. Advertentieroulatie op optimaliseren voor conversies

Een standaardregel in de Editor kan al een melding geven als de advertentieroulatie niet op ‘optimaliseren voor klikken’ of ‘optimaliseren voor conversies’ staat. Tegenwoordig werkt de optie optimaliseren voor conversies goed in Google, en is dit dus ook een veelgebruikte optie. Een nieuwe regel kan dus specifiek alleen gericht zijn op het optimaliseren voor conversies. Als er bij deze regel niet geoptimaliseerd wordt voor conversies, volgt een waarschuwing. Vergeet ook hier weer niet de standaardregel uit te zetten.

Als schendingscriteria is gekozen voor advertentieroulatie. Vervolgens moeten de volgende opties aangevinkt staan:

  • gelijkmatig rouleren
  • optimaliseren voor klikken
  • rouleren voor onbepaalde tijd

Als er dus niet gekozen is voor optimaliseren voor conversies, zal er een waarschuwing volgen. Wil je snel deze regel gebruiken dan kun je ook het volgende kopiëren bij schendingscriteria:

advertentieroulatie = (gelijkmatigrouleren, optimaliserenvoorklikken, roulerenvooronbepaaldetijd)

5. Taalinstellingen

Een tip voor het targeten op taal is om zowel op de Nederlandse als de Engelse taal te targeten. Dit komt doordat een deel van de Nederlandse bevolking de taalinstellingen in Google op Engels heeft staan. Daarom kan het handig zijn om een regel te maken die een waarschuwing geeft als er niet is getarget op zowel de Nederlandse als de Engelse taal. Dit wordt ook nog weleens vergeten.

Om deze regel te maken vul je bij schendingscriteria ‘talen’ in en geef je aan dat deze niet gelijk is aan Nederlands en Engels. Als je het snel wil kopiëren gebruik je:

-talen = ("Nederlands", "Engels")

6. Targeting op locatie

Als je je met je campagnes op heel Nederland richt, kan het ook erg handig zijn om te targeten op provincieniveau. Zo kun je per provincie bodaanpassingen instellen. Een optie kan dus zijn om een regel te maken die een waarschuwing geeft als er niet op provincies is getarget. Bodaanpassingen per provincie is een veelgebruikte optie, maar dan moet je wel targeten op provincies.

Gebruik bij schendingscriteria ‘locatie’ en vul in dat deze geen van alle provincies bevat. Als er dus niet op provincies is getarget, volgt een waarschuwing.

Ook gebruikmaken van deze regel? Kopieer het volgende bij schendingscriteria:

-locatie : ("Noord-Holland", "Zuid-Holland", "Zeeland", "Noord-Brabant", "Limburg", "Gelderland", "Overijssel", "Drenthe", "Flevoland", "Utrecht", "Friesland", "Groningen")

7. Fouten in website-URL

Er zijn veel organisaties die hun website hebben omgezet of nog gaan omzetten naar een website voorzien van een SSL-certificaat. Veel advertenties bevatten nog de oude URL en je kan dus snel vergeten een linkje om te zetten in de nieuwe URL. Ook kun je natuurlijk snel een fout maken en daarvoor is deze regel dan ook erg handig. Als advertenties dus nog staan ingesteld op de oude URL, krijg je een waarschuwing. Vul bij schendingscriteria ‘uiteindelijkeURL’ in en vervolgens dat er een waarschuwing gegeven wordt indien de URL http:// bevat.

Wil je deze regel snel gebruiken, kopieer dan:

uiteindelijkeurl : "http://"

8. Kwaliteitsscore

In de Editor kun je ook de kwaliteitsscore bekijken van je zoekwoorden. Met deze regel geeft de Editor een waarschuwing als de kwaliteitsscore van een zoekwoord bijvoorbeeld kleiner dan of gelijk aan 3 is. Zo zie je snel waar je eventueel een kwaliteitsscore kunt verbeteren.

Om deze regel snel te gebruiken kopieer je het volgende:

kwaliteitsscore <= "3"

Nog betere analyses door de custom rules in de Editor!

Na het implementeren van deze regels kun je jouw campagnes nog beter en sneller analyseren en optimaliseren in de AdWords Editor. Doe hier je voordeel mee en kijk zelf ook eens of je regels kunt maken die voor jou handig zijn.

Heb je vragen over het implementeren van deze regels of heb je zelf een handige regel gemaakt? Laat het dan weten in een reactie.