Customer experience

Hoe dragen nofollow-links bij aan je ranking in Google?

0

Linkbuilding en het creëren van autoriteit is nog steeds een essentieel onderdeel binnen de optimalisatie voor Google. Nog steeds doet iedereen die zich met SEO bezighoudt er alles aan om zoveel mogelijk autoriteit (PageRank, linkjuice, hoe je het ook wilt noemen) naar hun website te creëren. Hierdoor laten zij de nofollow-links die zij onderweg tegenkomen vaak links liggen (pun intended). Maar moet dit eigenlijk wel? Wat is de precieze invloed van nofollow-links op jouw ranking in Google?

Toen vs. nu

Voorheen staarde ik – en samen met mij veel anderen – mij blind op het keihard vergaren van linkjuice: een vakterm voor de waarde die via een link als het ware wordt doorgesluisd. Soms kwam ik onwijs goede linkmogelijkheden tegen, die ik vervolgens liet varen omdat het een ‘rel=nofollow-link’ betrof.

Nofollow is een manier om tegen zoekmachines te zeggen dat zij deze link niet hoeven te volgen. Hierdoor wordt er geen autoriteit aan de link meegegeven en wordt de anchortekst niet meegerekend. Dit werd/wordt vooral gebruikt om lezers een interessante link te bieden, zonder dat de aanbieder hierdoor linkjuice verliest.

Hierdoor ben ik een hoop kansen misgelopen, puur en alleen omdat ik voor het snelle scoren ging. Natuurlijk leer je in de loop der tijd meer en meer, en begin je de logica van Google steeds beter te snappen. Ik kwam tot de conclusie dat het alleen maar genereren van follow-links pure onzin is.

Natuurlijke verhouding

De eerste reden om (ook) nofollow-links te hebben die naar jou te verwijzen, is dat Google houdt van ‘natuurlijke’ optimalisatie. Als jij alleen maar follow-links naar jouw website hebt wijzen, krijgt Google het idee dat je de boel belazert en dat je moedwillig gebruikmaakt van haar algoritme (wat we stiekem allemaal een beetje doen).

Als er slechts enkele links naar jouw website hebt wijzen – laten we zeggen een stuk of 50 – kan het bijna geen kwaad als dit alleen maar follow-links zijn. Naarmate dit aantal toeneemt, zal het steeds onnatuurlijker overkomen op Google, en wordt er min of meer verwacht dat het aantal nofollow-links toeneemt. Niet alleen in absolute zin, maar ook in relatieve zin. Neem het voorbeeld hieronder. Dit is het linkbuildingprofiel van Moz.com, een voorbeeld van een website met een groot aantal inkomende links (gegevens afkomstig van Ahrefs). Zoals je ziet bestaat bijna 40 procent van de links uit nofollow-links.

Bovenstaande afbeelding wil niet zeggen dat je je hier helemaal aan moet houden. De meningen over de perfecte ratio follow-nofollow zijn zeer verdeeld.

‘Natuurlijk’ optimaliseren is een goed argument om ook op zoek te gaan naar nofollow-links, en het levert zeker een positievere waardering van Google op, maar het is niet het enige argument.

Bezoekers genereren

Ten tweede wil Google eigenlijk dat jij geheel op eigen benen kunt staan. Google ziet het liefst dat jij ook zonder de zoekmachine het hoofd boven water kunt houden. Dit maakt bezoekers aantrekken een belangrijk beoordelingspunt van de zoekmachine. Als geen van jouw inkomende links bezoekers met zich meebrengen, zegt dit iets over de daadwerkelijke waarde van deze link. Het streven van Google om linkbuilding als vorm van branding en pr te gebruiken, komt hiermee te vervallen.

Als jij op zoek gaat naar linkmogelijkheden, staar je dan ook niet blind op follow-nofollow, maar kijk naar het aantal bezoekers dat je kunt aantrekken via deze link. Als je zonder Google veel bezoekers aan kunt trekken, zul je ook daadwerkelijk meer autoriteit van Google toegekend krijgen. Daarbuiten: hoe meer bezoekers je zelf aan kunt trekken, hoe minder je afhankelijk bent van de zoekmachine.

Als je zonder Google veel bezoekers aan kunt trekken, zul je ook daadwerkelijk meer autoriteit van Google toegekend krijgen.

‘TrustRank’

De tweede reden om het belang van nofollow-links te bepalen, is de zogeheten TrustRank: een ietwat controversieel fenomeen. Er gaan namelijk sterke geruchten dat Google een algoritme heeft dat bekijkt of websites te vertrouwen zijn. Nu factoren voor ranking zoals PageRank en anchorteksten steeds meer naar de achtergrond beginnen te verdwijnen, gaat Google zich steeds meer focussen op context.

In de loop der jaren heeft Google niet stilgezeten, en het is dan ook onlogisch om jezelf voor te houden dat Google alleen nog maar kijkt naar of een link nou follow of nofollow is. Algoritmes als de Google Author Rank bestaan misschien niet meer officieel, maar dit betekent niet dat Google dezelfde tactieken gebruikt om de reputatie van een website en/of haar werknemers op een bepaald vlak te bepalen.

Een nofollow-link geeft misschien geen ouderwetse linkjuice door, maar het is nog steeds wel een blijk van vertrouwen. Daarbij helpt het nog steeds voor Google om de relevantie van jouw website binnen bepaalde onderwerpen te bepalen. Om dit controversiële onderwerp af te sluiten: als Google honderden rankings factors heeft, moeten we dan zo naïef zijn om te denken dat nofollow-links Google helemaal niets zeggen?

Zo kom je aan nofollow-links

Het belang van nofollow-links heb ik ondertussen wel onderstreept, maar nu natuurlijk de hamvraag: hoe kom ik aan deze links? Het voordeel is dat ze relatief makkelijk te vergaren zijn.

Social media

De eerste manier om nofollow-links te genereren, is de inzet van socialmedia-kanalen. Zorg voor een actief Facebook-, LinkedIn en Twitteraccount, waar regelmatig posts op geplaatst worden. Als je hier tientallen citations (likes, deelacties, reacties) krijgt, zorgt dit voor meer autoriteit voor jouw website dan tientallen ‘sterke’ links, ook al brengen deze links geen linkjuice met zich mee. Dit zou stap één moeten zijn in het genereren van nofollow-links.

Reacties

Reacties brengen een hoop mogelijkheden met zich mee. Zo kun je onder andere reacties achterlaten op fora, blogs, nieuwsartikelen en andere platforms. Deze platforms zijn het walhalla van de nofollow-links. Omdat webmasters willen voorkomen dat men alleen maar reacties achterlaat om linkjuice te genereren, staan bijna al deze links op nofollow. Dit betekent zeker niet dat het achterlaten van reacties daarmee direct waardeloos is. Buiten eventuele verhoudingen ratio’s tussen gevolgde en niet-gevolgde links, kun je gewoon direct bezoekers hiermee aantrekken. Meng je in discussies – voeg ook daadwerkelijk iets toe – en probeer direct klanten aan te trekken met jouw reacties. Google zal vanzelf volgen.

Indirecte invloed van nofollow-links

Al met al spelen nofollow-links een belangrijke rol bij het behalen van goede resultaten in zoekmachines als Google. Niet voor directe invloed, maar juist indirecte invloed. Deze links hebben een positieve invloed op jouw ranking. Zo zorgen ze voor een ‘natuurlijke’ verhouding en kunnen ze bijdragen aan het aantrekken van bezoekers. Ook zorgen nofollow-links zoals op social media voor extra vertrouwen van Google. Toch blijft de vraag wat nou een mooie follow-nofollowratio zou zijn. Ik zou zeggen, barst hieronder los!