Inspiratie

Op weg naar online auto’s: 3 trends

0

Iedere nieuwe auto zit vol met elektronica. Niet alleen passieve elektronica (met een lampje voor olie of bandenspanning), maar juist ook actieve elektronica: de auto waarschuwt je voor gevaren van je rijgedrag, en grijpt eventueel in! Wat zijn de belangrijkste online trends in de auto-industrie?

1. Internet of Things (IoT) en big data

Aan IoT zijn traditioneel medische, huishoudelijke en audiovisuele apparatuur verbonden. Nu auto’s er ook mee verbonden zijn, ontstaan veel meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor:

  • Infotainment
  • Navigatie
  • Wagenparkbeheer
  • Diagnose op afstand
  • Automatische botsingsmelding
  • Verbeterde veiligheid
  • Verkeersmanagement
  • Verzekeringen op maat
  • Autonoom rijden

Big data levert de gegevens voor deze applicaties. De sensoren in auto’s verzamelen steeds meer gegevens. De fabrikant kan deze informatie interpreteren en gebruiken voor productontwikkelingen. Bijvoorbeeld: een sensor pikt op dat een rem niet goed werkt tijdens bepaalde weersomstandigheden. De fabrikant kan deze kennis gebruiken voor aanpassingen op toekomstige modellen.

Daarna kunnen deze gegevens gebruikt worden door de fabrikant om wijzigingen aan te brengen in toekomstige modellen.

De meeste moderne auto’s bezitten al geavanceerde technologie met talrijke sensoren, boordcomputers en processoren. Het verschil is dat de meeste van deze informatie lokaal wordt gegenereerd en opgeslagen. Maar met een ‘online auto’ zal de verbinding met internet ervoor zorgen dat alle applicaties en informatie up-to-date zijn én op de juiste platformen worden gedeeld.

Een online auto, verbonden met het internet, zal ervoor zorgen dat alle applicaties en informatie up-to-date-date zijn én op de juiste platformen worden gedeeld.

Omdat veel verschillende sensoren samen de data leveren, kan een fabrikant relaties leggen met betrekking tot consumentengedrag. Denk aan het analyseren van muziekkeuze, humeur, tijden waarop de automobilist stopt om te eten, en wáár mensen stoppen om te eten.

Dit profiel wordt dan weer gebruikt om voorspellingen te doen over de gemiddelde automobilist. Daar kan men dan op anticiperen.

Voorbeeld van een ‘connected’ auto

Hierdoor wordt het mogelijk voor marketeers om bijvoorbeeld reclame langs de weg (denk aan billboards) effectiever te maken. Ook is het niet gek om al te denken dat als je auto connected is met internet en de omgeving, reclame op den duur ook ín de auto plaats zal vinden.

Bijvoorbeeld: je rijdt met de auto langs een billboard met reclame voor McDonald’s. Vervolgens krijg je een gesproken bericht vanuit dit billboard, zo naar je dashboard.

Voorbeeld van Toyota

Toyota presenteerde onlangs een auto waarvan de kunstmatige intelligentie (KI) de staat van de bestuurder kan detecteren en de rijervaring daarop kan aanpassen. De kunstmatige intelligentie scant je gezicht met camera’s en signaleert bepaalde bewegingen, zoals gapen en aan je gezicht krabben (beiden tekenen van vermoeidheid).

Als dit wordt waargenomen, activeert de KI een ingebouwd mechanisme in je stoel, waardoor de stoel begint te trillen of te schudden. Hierbij moet je niet denken aan de nieuwe 4D-stoelen waarin je je af en toe rot schrikt, maar aan een meer geanticipeerd schudden. In de toekomst kan dit zorgen voor minder bestuurders die achter het stuur in slaap vallen.

Kunstmatige intelligentie kan ervoor zorgen dat minder bestuurders in slaap vallen achter het stuur.

Autorijden wordt leuker en aantrekkelijker met Concept-I

Toyota is daarnaast bezig met Concept-I. Dit is een systeem dat het autorijden leuker en aantrekkelijker moet maken. Deze vorm van KI leest je humeur af met je uitdrukkingen, acties en de toon van je stem. Als Concept-I waarneemt dat de bestuurder overweldigd is of veel stress heeft, kan het ervoor kiezen om zelf de besturing even over te nemen. Hierdoor moet de stress van de bestuurder gereduceerd worden.

Ook kan Concept-I een suggestie doen om bijvoorbeeld een leukere of mooiere route te nemen, mocht de bestuurder stress ervaren. Toyota wil rond 2020 het volledige concept hebben uitgewerkt en toevoegen aan de eerste testmodellen.

Facebook & de auto-industrie?

Toyota is niet de enige die zich bezighoudt met het ontwikkelen van de auto-industrie. Op de autoshow in Frankfurt in september gaf Facebook namelijk een uitgebreide presentatie over hun visie en hoe ze hun data feeds kunnen gebruiken om custom-made online auto’s te helpen ontwerpen.

Daarbij gaf Facebook aan zelf geen auto’s te produceren, maar ze zet eigen ingenieurs in om de auto-industrie te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe modellen.

2. Over-the-air updates (OTA)

Naarmate de auto’s meer technologie bevatten met semi-autonome functies, neemt de hoeveelheid software die nodig is om deze systemen te bedienen exponentieel toe. Denk hierbij aan automatisch remmen en parkeren en hun ‘infotainment’-systemen die verbonden zijn met het internet.

Meestal is een bezoek aan de dealer nodig om deze systemen te actualiseren, wat veel tijd en geld kost. Online updates kunnen dit aanzienlijk verminderen en kunnen uitgevoerd worden met een simpele internetverbinding.

Voorbeeld van Tesla

Elektrische-autofabrikant Tesla toonde de voordelen van OTA-updates aan toen de orkaan Irma over Florida trok. Tesla-eigenaren kregen een onverwacht en potentieel levensreddend cadeautje toen de evacuatiewaarschuwing werd gegeven: een extra bereik van 75 km (zonder op te laden).

Deze mogelijkheid om verder te kunnen rijden was al in de auto’s ingebouwd. Om de productie efficiënter te maken, had het bedrijf batterijen van 75 kW geïnstalleerd (deze upgrade kunnen gebruikers normaal gesproken zelf kopen) in plaats van de standaard 60 kW. Tesla ontgrendelde het extra vermogen door een OTA-update te sturen naar de auto’s via Wi-Fi of 4G.

Tesla-eigenaren kregen tijdens orkaan Irma een onverwacht en potentieel levensreddend cadeautje toen de evacuatiewaarschuwing werd gegeven: een extra bereik van 75 km.

Preventief in plaats van reactief

Het controleren en actualiseren van alle systemen op afstand geeft de mogelijkheid om te reageren op de prestaties van de motor. Dan zouden problemen vroegtijdig kunnen worden opgelost, nog voordat ze leiden tot een storing. Dan wordt voertuigonderhoud eerder preventief dan reactief. Auto’s leveren betere prestaties door deze efficiëntie, wat voor lagere kosten zorgt.

Met informatie over wegwerkzaamheden, ongevallen en knooppunten kan de online auto efficiënter navigeren. Ook kunnen ingenieurs wegen ontwerpen volgens echte verkeerspatronen met efficiëntere en veiligere wegen.

3. Databeheer en voice command

Sommige auto’s zitten vol met knoppen op het stuur en het multifunctionele dashboard. Informatie komt constant op schermen in de voorruit en spiegels, al dan niet in 3D. Deze nieuwe systemen zouden betere alternatieven zijn voor bijvoorbeeld mobiele telefoons en navigatie-apparaten (die niet ontworpen zijn om te worden gebruikt tijdens het rijden).

Maar The American Automobile Association ontdekte dat testgebruikers hun ogen van de weg en de handen van het stuur halen terwijl ze infotainment-systemen gebruiken.

Het programmeren van een bestemming in GPS-navigatiesystemen was de meest afleidende activiteit met 40 seconden. Dit is erg hoog als je bedenkt dat als je je ogen 2 seconden van de weg haalt, je de kans op een ongeluk verdubbelt! Chauffeurs haalden hun ogen minder van de weg met voice command-systemen, alhoewel de lage gebruiksvriendelijkheid deze voordelen weer teniet deed.

Een virtuele assistent, zoals Alexa van Amazon, kan hier behulpzaam zijn. Ford, bijvoorbeeld, ziet hier een grote kans en heeft aangekondigd dat sommige van zijn auto’s Amazon Echo en de virtuele assistent Alexa zullen gebruiken.

Zo kunnen de virtuele assistenten steeds meer introductie maken in de autoindustrie. Hierdoor worden samenwerkingen tussen de auto-industrie en andere vakgebieden mogelijk en makkelijker.

Domino’s Pizza & Ford

Een voorbeeld van een mogelijke samenwerking is Domino’s Pizza en Ford. Nog vrij recent heeft Domino’s Amazon Echo en Alexa ingezet om mensen zonder moeite een pizza te laten bestellen. Je moet hiervoor een account hebben bij Domino’s en een type pizza aan je account koppelen.

Daarna spreek je de woorden “Alexa, Open Domino’s en bestel mijn easy order” uit, waarna je jouw opgeslagen pizza zonder enige moeite bestelt.

Just say those magic words

Dit is iets dat natuurlijk perfect aansluit op de tijd waar we nu in leven. Stel je voor, je bent onderweg naar huis en komt in de file terecht. Ondanks dat je alle file-apps hebt gecheckt (en je die minder drukke route hebt genomen), sta je toch stil. Hierdoor komt de volle planning van de avond onder druk te staan en schiet het koken er zeer waarschijnlijk bij in.

Omdat je de torenhoge boete niet wil riskeren door je smartphone uit je zak te halen, denk je dat je handen gebonden zijn. Dan herinner je de nieuwe samenwerking tussen Amazon Echo, Ford en Domino’s. Dit maakt het mogelijk om zonder enige moeite een bestelling bij Domino’s te plaatsen, zonder één van je medeweggebruikers in gevaar te brengen.

Je zegt de magische woorden en de pizza wordt gewoon thuisbezorgd!

De beveiliging van online auto’s

De online auto opent ook de deur naar het verzamelen en delen van meer gegevens over chauffeurs dan ooit tevoren. Ford, Toyota en andere autofabrikanten zijn samen een gemeenschappelijk infotainment-systeem gestart dat aansluit op Apple iOS en Google Android.

Dit betekent dat app-ontwikkelaars hun creaties voor de auto makkelijker kunnen aanpassen. Daarnaast kunnen klanten hun auto integreren op het platform met andere online apparaten die ze bezitten. Maar krijgen we met open source-toegang en talrijke apps het sensationele beeld van Noord-Koreanen die Rutte’s bedrijfsauto hacken, om deze met 150 achteruit over de A16 naar België te laten rijden?

Misschien wat overdreven, maar er zijn zorgen over de beveiliging van online auto’s en van deze privacygevoelige gegevens die niet anoniem zijn. Stel je voor wat bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij met deze gegevens kan doen om je premie te verhogen…

Wellicht zeg je: “Ik rijd geen 150, niet achteruit, en ook niet naar het buitenland.” Maar vervang je de autobanden wel regelmatig? En ook de winterbanden, toen de autosensoren ‘sneeuw’ aangaven? En was de bandenspanning altijd goed, ook op die hete zomerdag toen je naar Wijk aan Zee toerde? De auto én de data zijn jouw persoonlijk bezit.

De auto én de data zijn jouw persoonlijk bezit.

Wat denk jij?

We zullen veel ontwikkelingen in de online auto zien de komende tijd. Als de persoonlijke gegevens goed beschermd blijven, zal de toename in comfort en veiligheid het autorijden tot een steeds prettigere ervaring maken!

Wat denk jij van deze ontwikkelingen? Ik ben benieuwd naar jouw gedachten hierover, je kunt ze kwijt in de reacties.