Tech

Airbnb stapt met hotels in de markt die ze zelf verstoorde

0

Column – ‘Laat me u één ding duidelijk vertellen’, mailde een hotel-marketing-manager mij ooit toen ik een paar jaar geleden een verhaal schreef over de bokkige reactie van de hotelbranche op het verschijnsel Airbnb, ‘het is op geen enkele wijze bewezen dat Airbnb het hotelwezen bedreigt’. Ik vond het goed, heb niet gereageerd, en buiten liep een schaap.

Je kon er op wachten. Airbnb gaat een home-hotel hybrid openen in Florida, dit jaar. De tekst is ronkend, er wordt gesproken over home sharing en flexible living. We zijn nog geen honderd woorden onderweg of de woorden hybrid, sharing en flexible zijn al gevallen. Er hangt iets nieuws in de lucht.

Niido: een ‘hotel’ met appartementen

Niido is de naam, powered by Airbnb. Het idee is om een ‘hotel’ met 324 appartementen te bouwen in Kissimmee, Florida. Eigenaars of huurders van deze appartementen worden aangemoedigd om hun appartement maximaal 180 dagen per jaar te verhuren. Natuurlijk, exclusief via Airbnb. In het gebouw is er een superconcierge – een masterhost – die de check-ins, de sleuteloverdracht (hoewel er ook gesproken wordt over een sleutelloze toegang), schoonmaak en het beddengoed doet. Er is een aparte opslag voor grote bagage.

Airbnb verwacht op deze manier in de Verenigde Staten 11.000 appartementen toe te voegen aan het huidig aanbod van meer dan 3 miljoen listings wereldwijd. Ik merk op dat Airbnb op deze manier een oplossing ontwikkelt om antwoord te geven op de door haar zelf veroorzaakte bezwaren, vooral in de grote steden. Eigenaars van panden die hun huurders verbieden hun ruimte via Airbnb te verhuren, gemeentes die met 60 dagen-regels komen, de gemeente Amsterdam die er sinds deze week 30 dagen van wil maken (alleen niet weet hoe ze dit kunnen handhaven, want daar is Airbnb voor nodig).

Airbnb op abstract niveau

Bekijk het verschijnsel Airbnb eens op een abstract niveau:

  • Een top-gebruiksvriendelijk platform (Airbnb) wordt in de markt gezet.
  • Het netwerk-effect doet zijn werk; meer aanbieders van appartementen, meer vragers, meer aanbieders.
  • Het winner-takes-all-effect doet zijn werk.
  • De gedachte om niet-gebruikte woonruimte aan te bieden is sympathiek; sharing is ‘in’.
  • Er wordt een werkbaar economisch evenwicht gevonden; blijkbaar aantrekkelijk voor zowel verhuurders als huurders.
  • Het grote aanbod bedreigt het hotelwezen; de stramme branche ontkent in eerste instantie, en is niet lenig genoeg om snel te reageren als blijkt dat het toch serieus is.

Massaal gebruik leidt tot misbruik, tot uitwassen. De grachtengordel kijkt misprijzend naar de rolkoffertjes op de grachten (‘reuze hinderlijk, al dat kabaal’). Verenigingen van Eigenaars maken regels. Gemeentes grijpen in. Toeristenbelasting-inners zoeken hun sluiproutes. Verhuurders gaan regels stellen. Verzekeringsmaatschappijen passen contracten aan.

En, dan komt nu het aardige. De veroorzaker van al deze ellende, Airbnb zelf, gaat zich nestelen in de markt die ze zelf in verwarring heeft gebracht. Maar ze houdt wel rekening met de negatieve effecten die de populariteit van de toepassing heeft veroorzaakt. Airbnb zag het goede, zag het kwade en gaat een rol spelen in de verstoorde markt met behoud van het goede en vermijding van het kwade.

top-platforms

Tekening: Sterre Steins Bisschop

Hoe gaat dat in de retail-markt?

Kijk wat Amazon doet. Of Coolblue, of bol.com, of AliBaba. Met een top-platform bestormen ze de retail-markt. Met veel aanbod, veel vraag, daardoor meer aanbod, daardoor meer vraag, extreem scherpe inkoopkracht, lage prijzen, meer vraag, meer aanbod. Vul het zelf maar in, doe hetzelfde sommetje maar. Ouderwetse winkels in de straten en verdwaalde hoogleraren raken in de war. De winkels sluiten hun boeken en hun deuren en de hoogleraren kwetteren door in een steeds minder beluisterde volière. En vervolgens stappen de Amazons en de Coolblues in de opengevallen ruimte. Met behoud van het goede en vermijding van het kwade.

En ze noemen het pop-upstores, of flag ship stores, of bedenk maar wat.

Hoogwaardige technologie

Calvin Klein werkte samen met Amazon Fashion en opende tijdens de kerstvakantie pop-ups in New York en Los Angeles. Het ging samen met een exclusieve online winkel Amazon.com/mycalvins. In de bakstenen winkels vind je een exclusief aanbod van de nieuwe collectie van Calvin Klein en online vind je ook nog een speciaal broeken-aanbod. Sommige kleren zijn alleen te krijgen in de pop-upstores of in de speciale actie-site. De bakstenen winkel hangt vol met Amazon-technologie.

Alles kan direct worden gescand en online besteld, en alle achterliggende informatie is zichtbaar. Geen enkel artikel heeft een prijskaartje, want niets is zo veranderlijk als een prijs bij Amazon. Webcams hangen er, natuurlijk ontbreekt Amazon Echo niet. Het antwoord op al uw vragen en de gateway naar mede-winkelaars in andere steden. Heb ik altijd gewild. In de kleedkamer zijn speciale lichteffecten en je hoort muziek van Bruno Mars. En als je uiteindelijk iets koopt, komt er een prijsje op je mobieltje en als het je bevalt, betaal je met je app.

Inzicht via data

Amazon heeft heel veel data, en Amazon zag dat vooral kleren een van de snelst groeiende categorieën is op Amazon.com. De nooit opgevende en niet weg te krijgen Goldman Sachs bank schrijft in een notitie aan investeerders dat dit wel eens een historisch moment kan zijn in de wondere wereld van de grote merken. Winkels, al dan niet pop-up, met hoogwaardige technologie in alle hoeken en gaten, geven het nodige zuurstof aan de naar adem snakkende kwijnende winkelstraten.

  • De disrupter betreedt de markt die ze zo verstoorde.
  • Robert Oppenheimer koopt een vakantiehuis in Hiroshima.
  • Thuisbezorgd start een keten van restaurants.

Nieuw: Bookdinners

En, het laatste nieuws, Koninklijke Horeca Nederland (KHN) start een reserveringssite: Bookdinners. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat Iens veel te machtig is en veel te hoge commissies vraagt (en sjoemelt met de recensies).

Iens. Startte de vorige eeuw, in 1999. En de KHN springt uit de veren. Coucou. Je kan er niet vroeg genoeg bij zijn, moeten ze gedacht hebben. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Maar misschien is het al gebeurd, en zijn ze al ten hele gedwaald.

De tijd heeft een eigen kloksnelheid. En niet iedereen heeft het uurwerk daarop aangepast.