Online marketing

Niet doen rondom 1 april: lukraak inhaken

0

1 april, kikker in je bil! Dit jaar valt de bekende grappendag samen met Pasen, dus veel Paasontbijtjes zullen beginnen met een “Hé, je veter zit los!”-grapje aan tafel. Ook op social media zijn 1 april-grappen niet aan te slepen. Uit de data van OBI4wan blijkt dat er vorig jaar bijna dertigduizend berichten verschenen op socialmediakanalen met hashtags als #1april #aprilfools of #aprilfoolsday.

Maar hoe produceer je een goede 1 april-inhaker voor jouw merk of organisatie? Waar moet een 1 april-inhaker aan voldoen om leuk gevonden te worden? Wij spraken met Thijs Waardenburg van The Network is the Message. Hij doet in samenwerking met o.a. OBI4wan en de Hogeschool Utrecht onderzoek naar de kracht van inhakers en weet precies waar een goede inhaker aan moet voldoen en schreef een boek over de kracht van goede inhakers op social media.

1 april berichten

Wat is volgens jou de succesformule voor een goede 1 april-inhaker?

“Laat ik dit voorop stellen,” zegt Thijs. “Eén april is een ontzettend voor de hand liggend moment, dat je misschien niet eens wil proberen om in te haken. De concurrentie is namelijk moordend. Je moet daardoor wel een hele goede grap bedenken om succesvol te zijn met een inhaker op 1 april. Aan de andere kant is het eigenlijk het ultieme inhaakmoment. Consumenten verwáchten van sommige organisaties ook een goede grap.”

Als je dan wel inhaakt op zulke voorspelbare momenten, zijn twee zaken van belang:

  1. Merk, moment en content moeten een logische samenhang hebben
  2. Als organisatie moet je een ‘twist’ geven aan de boodschap

Organisaties als HEMA, Heineken en Albert Heijn staan bekend om sterke inhakers op feestdagen, maar ook op ad-hocmomenten. Zo kwam Albert Heijn begin maart nog met een inhaker op de hitserie ‘De Luizenmoeder’. In de serie waren de mokkagebakjes van Albert Heijn te zien met een sticker van 35% korting in verband met de houdbaarheidsdatum. Het grapje ‘een blijk van waardering’ werd overgenomen door Albert Heijn. De supermarktgigant haakte in op De Luizenmoeder en gaf alle mokkagebakjes met 35% korting, want weggooien is zonde.

Vanaf morgen t/m vrijdag 35% korting op onze mokka gebakjes!

Geplaatst door Albert Heijn op maandag 5 maart 2018

Accepteer cookies

De samenhang tussen merk, moment en content komt sterk naar voren in deze inhaker. Het merk Albert Heijn wordt (indirect) gebruikt in een populaire Nederlandse serie, dus pakken zij dit moment om in te haken door alle gebakjes in de winkel af te prijzen en dit op social media te plaatsen. Fans van De Luizenmoeder – en dat zijn er nogal wat – zullen de grap zeker waarderen. Een schoolvoorbeeld van hoe je in één klap instapt op bestaande netwerken of communities. Win-win!

Ook een van Nederlands bekendste biermerken haakt regelmatig succesvol in. Als sponsor van de Olympische Spelen in Pyeongchang afgelopen februari had Heineken de inhaakmomenten voor het uitkiezen. Op Twitter verscheen deze tweet nadat TeamNL een gouden en een bronzen plak in de wacht sleept.

Accepteer cookies

Wat maakt de inhaker goed? De link tussen goud en bier is er eentje die Heineken regelmatig maakt. De samenhang tussen het winnen van goud en een gouden biertje is duidelijk en herkenbaar. De twist zit in het stukje educatie. Want ja, hoe schrijf je nou eigenlijk ‘goud’ in het Koreaans?

Waar moet je op letten en wat moet je wel of niet doen?

“Wat je vooral niet moet doen, is lukraak inhaken. We geven in ons boek dan ook de volgende tip mee: baat het niet, dan schaadt het wel. Je moet voor jezelf helder hebben waarom je wil inhaken en wie je daarmee wil bereiken. Als je zomaar veronderstelt dat je doelgroep bepaalde associaties heeft met jouw merk, dan kan dat verkeerd uitpakken.”

Baat het niet, dan schaadt het wel.

Een voorbeeld van de situatie die Thijs schetst, is de actie van automerk SEAT in 2015, het welbekende SEAT’je. Het automerk haakte hierbij in op mensen die op Twitter schreven over hun Spotify-muziek. Ze gingen er vanuit dat mensen die geïnteresseerd zijn in muziekabonnementen ook automatisch geïnteresseerd zijn in auto-abonnementen (ofwel private lease).

Seatje

“Dat was dus niet zo en het resulteerde in de #ikdoeeenseatje, waarmee mensen en organisaties de spot dreven met de inhaakactie van SEAT,” aldus Thijs. De hashtag werd op social media meer dan honderd keer gebruikt en ook The Best Social Media pikte de slechte inhakers van SEAT op.

Heb je voorbeelden van goede inhakers?

“Natuurlijk! Een leuk voorbeeld vind ik dat van de HEMA, vorig jaar rond 1 april. Ze kondigden op Facebook een nieuwe deodorant aan: de zogenaamde tompouce-deodorant met verder nog de tekst: ‘Zo ruik je altijd naar je favoriete gebakje. Proberen? Tag je liefste vriend of vriendin in dit bericht en maak samen kans op een lekker zoet cadeautje.’

HEMA tompouce deodorant

“Het bericht werd ruim 1.600 keer gedeeld, kreeg 10.000 reacties en 8.500 likes. Ik vind deze goed, omdat er een goede samenhang is tussen merk, moment en content. Ook vind ik het aanzetten tot taggen slim; dat zorgt voor nog meer organische verspreiding.”

De toegevoegde waarde van inhakers voor jouw organisatie

Inhakers zijn een mooie manier om engagement met (potentiële) klanten te genereren en te laten zien hoe leuk en gevat jouw merk of organisatie eigenlijk is. Dit draagt bij aan een goede connectie met de klanten en op den duur een sterke reputatie.

Maar niet alleen de dag van de practical jokes is geschikt voor inhakers op social media. Ook andere dagen of bepaalde evenementen kunnen zorgen voor mooie inhakers. Wat dacht je bijvoorbeeld van Internationale Sushi Dag op 18 juni voor de grote all-you-can-eat-ketens, Movember voor KWF Kankerbestrijding of een groot festival als Pinkpop of Lowlands voor sponsoren.

Ook maatschappelijke thema’s zijn geschikt om op in te haken. Zoals we zien bij lingerieketen Hunkemöller, die inhaakte op de discussie rondom genderneutraliteit. Onder het mom van #couplegoals wordt matchende badmode voor hem en haar ontwikkeld. 1 april-grap of niet?

Matching swimwear

De actie van #couplegoals bij Hunkemöller

Belangrijk is dat je kiest voor inhaakmomenten die samenhang hebben met jouw merk of organisatie. Met bovenstaande tips en tricks van inhaak-expert Thijs kun jij met jouw merk of organisatie een goede inhaker voor 1 april en andere inhaakmomenten bedenken. Laat de losse vetergrapjes maar op de plank en kom met iets creatiefs dit jaar!

Welke inhaker is jou het meest bijgebleven? Laat het me weten in een reactie onder dit artikel!