E-commerce

Welke LinkedIn-advertentie van Jaguar krijgt meer aandacht?

0

Jaguar brengt via verschillende LinkedIn-advertenties haar eerste compleet elektrische auto I-PACE onder de aandacht. Maar welke advertentie trekt de meeste aandacht? Om hier antwoord op te geven, hebben we een eyetracking-test uitgevoerd. Kun jij raden welke uiting effectiever is?

De nieuwe auto van Jaguar

Jaguar is in de afgelopen maanden veel aanwezig geweest op socialmedia-kanalen om het nieuwe volledig elektrische model I-PACE te introduceren. Ze hebben daarbij verschillende visuals getoond. Zo zag ik de auto voorbij komen in de natuurlijke habitat (op de weg), maar ik zag de auto ook op foto’s van de zijkant of juist meer van de voorkant.

Mijn oog viel op de vergelijking waar de verschillen vrij subtiel zijn. Het zijn vergelijkbare afbeeldingen van de auto in een vergelijkbare omgeving. Het verschil in de afbeelding valt wel meteen op. Namelijk de ene afbeelding is vanaf de voorkant gefotografeerd en bij de andere visual zie je de Jaguar alleen vanaf de zijkant.

Ook in de boven- en onderliggende teksten worden de proposities op verschillende wijze gecommuniceerd.

Welke LinkedIn-ad scoort beter?

De ene LinkedIn-advertentie weet beter op te vallen dan de andere. Er komt in de A/B-vergelijking een duidelijke winnaar uit. Deze uiting weet beter de aandacht te trekken vanuit de omgeving, deze aandacht beter vast te houden en de verschillende elementen te communiceren.

Beide LinkedIn-advertenties zijn getest op aandachttrekkend en -behoudend vermogen. Vervolgens hebben we geanalyseerd hoe de aandacht wordt gestuurd naar:

  • de visual
  • de tekst
  • het merk

Wat denk jij? Welke uiting weet beter de afbeelding van de auto te communiceren in termen van aandacht trekken en behouden? De uiting met de voorkant van de Jaguar of juist de uiting met de zijkant?

En de winnaar is… [update 20 april]

Jullie hebben massaal gereageerd op de vraag welke uiting nu effectiever is, met het recordaantal van maar liefst 1854 reacties in de poll en 133 reacties onder het artikel. Bedankt voor jullie bijdrage! In de poll koos 78,5% voor A (1455 mensen) en 21,5% voor B (399 mensen). We deelden de poll ook via Instagram Stories, daar stemden 125 mensen voor A en 46 mensen voor B. De meeste stemmers hebben een duidelijke voorkeur voor de voorkant van de Jaguar, terwijl anderen ook goede argumenten aandragen voor de zijkant.

We laten jullie niet langer in spanning. De voorkant van de Jaguar wint de eerste slag en krijgt gemiddeld meer aandacht voor de visual.

 A. VoorkantB. Zijkant
Gemiddelde aandacht1,72 sec.1,61 sec.
Advertentie gezien80%70%
% Afzender boven43%36%
% Tekst boven57%62%
% Tekst onder69%67%
% Visual78%71%

Het karakter van de auto

Uit onze database weten we dat de visual first-reading is. Het is sterk bepalend in het verdere kijkgedrag binnen de uiting. Ook weten we dat we graag in de ogen van mensen kijken (zie onze eerdere vergelijking van twee Nespresso-advertenties). We vermoeden dat dit met auto’s ook weleens het geval kan zijn. Het ware karakter van de auto wordt toch meer met de voorkant blootgelegd.

Ook andere ads van Jaguar met de auto meer van de voorkant gefotografeerd, presteerde aanzienlijk hoger op aandacht. We zullen verder gaan monitoren in onze database of de afbeelding meer vanuit de voorkant continu hoger presteren op aandacht. Mochten jullie hier meer ervaring mee hebben, dan horen we dit graag. 🙂

Natuurlijk kan het voor de automotive-adverteerder geen kwaad om een model  meer 360-graden te communiceren en om af te wisselen met posities. Maar als die keuze er niet, is adviseren we vooral de voorkant daarin te betrekken. Zo identificeren mensen sneller het merk én pak je meer aandacht.

De winnaars van de e-books

Onder de inzenders van reacties verloot de redactie 3 e-books uit de 60-minutenserie. Gewonnen door: Iris, Monique en Luuk. Bedankt voor het meedoen!