Content

Zo zet je je festival-mindset om in prikkelende artikelen

0

Het creatieve schrijfproces beschrijven in een artikel is best lastig. Want een creatief proces is vaak gewoonweg vaag: het is voor iedereen anders en moeilijk in woorden te vatten. Creatief schrijven gaat om gevoel en is niet tastbaar. Toch lijkt het proces op iets wat veel van ons graag doen: naar een festival gaan. Je bent op alles voorbereid als je vertrekt. Maar de beste momenten komen als je even niet oplet en gewoon aan het genieten bent.

Een brainstorm-sessie als voorpret

Tenzij je al weet wat je wil schrijven, is het noodzakelijk om te brainstormen voordat je met schrijven begint. Met vrienden pak je de voorpret van een festival mee. Een brainstorm-sessie is de voorpret die bij een goed artikel hoort. Je gaat nadenken over alle mogelijke scenario’s. 

Samen brainstormen kan fijn zijn. Maar als je daar de kans niet voor hebt, kan het ook prima alleen. Ga in een andere ruimte zitten dan waar je normaal werkt. Dat helpt om anders te denken. Pak vervolgens een stapel memoblokjes in verschillende kleuren en schrijf alles over een bepaald onderwerp op.

  • Wat weet je al?
  • Wat wil je te weten komen?
  • Welke vragen heb je?
  • Wat zijn uitdagingen?
  • Waar kunnen lezers over vallen?

Je gedachten groeperen

Nu je alles wat je kon bedenken hebt opgeschreven, heb je een berg aan blaadjes die je kunt groeperen. Bedenk bijvoorbeeld welke punten je in de introductie kunt benoemen. En ga je vervolgens eerst alle voordelen en dan alle nadelen bespreken? Of ga je het artikel juist aan de hand van vragen beantwoorden? Ook kun je lezers meenemen in een proces. 

Als je op deze manier een overzicht voor jezelf maakt, vergroot je de kans dat je artikel straks alle ingrediënten voor een fijne leeservaring bevat. Daarnaast ben ik groot fan jezelf uitdagen. Als je achter je laptop blijft zitten, blijf je vaak hangen in een bepaalde denkwijze. Door te brainstormen over een onderwerp zorg je voor helderheid, creativiteit en overzicht. Dit komt doordat je hoofd dan even in een andere stand staat. Is dat ook niet precies waarom we graag naar festivals gaan?

Op ontdekkingstocht

Na de voorpret beland je op dat festival. Dit is waar je voor komt: het schrijven van je artikel. Misschien weet je even niet waar je moet beginnen, maar net als op een festival is het een kwestie van ‘gewoon gaan’. Als ik ga nadenken over wat ik precies opschrijf, waarom ik dat doe en of het wel logisch is, raak ik afgeleid. Dan kom ik negen van de tien keer vast te zitten. Als ik gewoon ga schrijven zonder te letten op logica, zinsbouw en spelling, tik ik veel sneller een prikkelend verhaal. Vervolgens lees ik het stuk nog eens door en verbeter ik het waar nodig.

Vergelijk het met een festivalterrein. Eerst loop je maar wat rond om het terrein te leren kennen. Je kijkt wat er allemaal te doen is. Na een dag ben je bekend en ga je praktisch aan de slag, zodat je snel bij het juiste optreden bent bijvoorbeeld.ontdekkingstocht creatief schrijven

Neem tijd voor je artikel

Als het goed is, heb je nu een artikel staan. Maar perfectie krijg je niet voor elkaar in een dag. Waarom denk je dat veel festivals meerdere dagen duren? Laat het artikel even voor wat het is en pak het er later weer bij. Lees het dan nog eens kritisch door. Bereik je wat je in gedachten had? Verloopt het verhaal logisch?

Wees niet bang om te schrappen, delen te herschrijven of het stuk door iemand anders te laten lezen. Sommige dingen die beter kunnen, zie ik zelf niet. Dat accepteer ik. Ondanks dat kritiek op een artikel waar je trots op bent pijnlijk kan zijn, raad ik je aan ervoor open te staan. 

Perfectie krijg je niet voor elkaar in een dag.

Een titel is als je medefestivalgangers

Nu de body van je artikel af is, wordt het tijd om na te denken over de titel. Zelf schrijf ik die graag als laatst. Dan weet je namelijk zeker dat de titel de lading denkt. Ik begin altijd met het opschrijven van een paar variaties. Ook helpt het om met anderen te sparren. Zo kom je tot de scherpste kop.

In eerste instantie let ik puur op inhoud. Later kijk ik nog eens naar de lengte, en of de juiste zoekwoorden in de titel verwerkt zijn. Het helpt als je eerst vrij kunt nadenken over welke titel je passend vindt bij het artikel. Als je meteen naar de praktische zaken kijkt, leg je jezelf veel beperkingen op. De titel is als je medefestivalgangers: kijk er met een open blik naar en voor je het weet heb je het samen heel leuk.

Beeld zegt alles

Als laatst zoek je natuurlijk nog een paar mooie afbeeldingen bij je artikel. Hoe lastig dat ook is. Zelf schrijf ik vaak redelijk technische artikelen en daarbij is het niet altijd makkelijk om een passende afbeelding te vinden. Mijn tip hierbij is: volg je gevoel. 

Ik kijk meestal eerst op stockfoto-websites om inspiratie op te doen. Wat voor soort afbeeldingen komen er naar boven bij bepaalde zoekwoorden? Vaak heb je door suggesties al snel een idee bij wat voor foto’s je kunt gebruiken. Maak daar, als je de gelegenheid hebt, een eigen variatie op. Je wil tenslotte authentiek zijn. Net als je festival-herinneringen bij jou passen, moeten de beelden ook bij je artikel passen. Lezers moeten direct kunnen zien waar het artikel over gaat en wat voor gevoel de schrijver wil overbrengen.

festival atmosphere

Gebruik je vrije festival-mindset tijdens het schrijven

De moraal van het verhaal is: schakel de vrije mindset die je op festivals hebt, in bij het schrijven van artikelen. Door jezelf de ruimte te geven om te brainstormen en vrij en creatief te schrijven, produceer je gegarandeerd creatievere artikelen!

Heb jij andere trucjes om creatief schrijven te stimuleren? Ik lees ze graag terug in een reactie hieronder!