Online marketing

8 takeaways van Google Marketing Live 2018

0

Op dinsdag 10 juli hostte Google haar jaarlijkse marketingevent in San Jose California, Google Marketing Live. Op dit evenement worden elk jaar alle nieuwe marketinginnovaties en nieuwe producten van Google aangekondigd. Het is duidelijk geworden dat veel nieuwe producten machine learning toepassen en dat automation-opties verder worden geïntegreerd in alle marketingtoepassingen. Niets nieuws aan de horizon? Toch wel, want naast automatische biedstrategieën worden nu ook delen van het creatieve proces en doelgroeptargeting geautomatiseerd op basis van de input van de marketeer. 

Als een vooruitstrevende marketeer kun je niet achterblijven als het gaat om het volgen van deze ontwikkelingen. In dit artikel lees je alles over de key takeaways van dit event.

2017 vs. 2018

In 2017 ging de keynote van Google nog schuil onder een andere noemer, namelijk Google Marketing Next. Er werd toen gesproken over het einde van zoekwoordgebaseerd adverteren. Machine learning en datagestuurd inspelen op context en gebruikersintentie waren de onthullingen van vorig jaar. We zijn inmiddels een jaar verder en Google verspreidt dezelfde berichten, maar gaat nog wel een paar stappen verder.

1. Advertenties worden betrouwbaar

Google streeft drie belangrijke waarden na. Het is de bedoeling dat advertenties waardevol, transparant en betrouwbaar zijn. Google ziet dat advertenties steeds meer betrouwbaar worden. Zo hebben ze in het afgelopen jaar 5 miljard reacties wereldwijd gekregen op display-advertenties.

Je kunt als consument namelijk bij elke display-advertentie feedback geven, als je de advertentie niet interessant vindt (signal-functie) of als je de advertentie niet meer wil zien (mute-functie). Op deze manier leert het algoritme steeds meer over welke advertenties relevant zijn voor elke doelgroep en elk individu.

Google streeft drie belangrijke waarden na. Het is de bedoeling dat advertenties waardevol, transparant en betrouwbaar zijn.

2. Google Ads & Marketing Platform

Nog geen 2 weken geleden heeft Google geïntroduceerd dat Google Ads het welbekende product AdWords gaat vervangen. Daarnaast krijgen organisaties met meer budget de mogelijkheid om met Google Marketing Platform aan de slag te gaan.

Het doel van deze productindeling is om meer geïntegreerd te werken en meer tijd over te houden voor andere zaken. De geautomatiseerde campagnes moeten dit werkelijkheid gaan maken. Wat de uitwerking van deze nieuwe producten gaat zijn, zullen we de komende maanden ontdekken.

Wil je meer weten over de rebranding van Google AdWords? Lees dan ook het artikel ‘Google AdWords wordt Google Ads’.

3. YouTube Maximize Lift

Een paar weken geleden schreef ik een artikel over alle nieuwe ontwikkelingen binnen YouTube. Op dat moment was het nog niet bekend dat er nog meer updates worden uitgerold in 2018. De belangrijkste toevoeging aan het YouTube-advertentiearsenaal is een nieuwe slimme biedstrategie: Maximize Lift.

Met deze biedstrategie kun je als adverteerder een advertentie voorschotelen aan gebruikers die in hoge mate van waarschijnlijkheid een merk in overweging nemen, op het moment dat ze toe zijn aan het doen van een aankoop en wanneer ze ze in de customer journey een video-advertentie hebben gezien.

Maximize Lift komt beschikbaar richting het einde van dit jaar.

4. Responsive Search Ads

Dit nieuwe advertentietype automatiseert A/B-testing aan de hand van het Google-algoritme. Adverteerders kunnen met Responsive Search Ads tot wel 15 titels en 4 omschrijvingen invoeren. In de omschrijving kun je 90 karakters kwijt in plaats van 80. Het machinelearningsysteem maakt daar vervolgens advertenties van met 3 verschillende titels en 2 verschillende beschrijvingen.

Het algoritme zorgt ervoor dat de zoekopdracht zo goed mogelijk wordt gematcht met de meest passende advertentie(tekst). Des te meer gevarieerde teksten je hebt ingevoerd, des te meer kans je hebt dat je een aansluitende advertentietekst hebt. De kans op conversie wordt hiermee flink vergroot. Je leest meer over Responsive Search Ads in dit artikel.

Google Ads Responsive Search Ads

Responsive Search Ads worden in de komende maanden uitgerold voor alle Engelstalige adverteerders en richting het einde van 2018 voor overige talen.

5. Cross Device Reporting & Remarketing

Het is al jarenlang een hot topic onder marketeers: hoe kunnen we onze doelgroep volgen als ze wisselen tussen apparaten? Tot nu toe was dit nog niet mogelijk. Google heeft dit altijd hoog op de agenda gehad, maar was nog niet in staat om dit om te zetten in een goed werkende optie in Google Analytics.

Met Cross Device Reporting en remarketing kun je gebruikers die hiervoor toestemming hebben gegeven, volgen op een geanonimiseerde manier. Je kunt de customer journey hiermee beter in kaart brengen, waardoor je betere marketingbeslissingen kunt nemen.

Google-Marketing-Live-Cross-Device-Reporting

Wat betekent dit nou voor jou?

Google legt het uit aan de hand van het volgende voorbeeld:

Stel, je bent een schoenenfabrikant die je best kopende klanten wil vinden, die meer dan €500 euro hebben uitgegeven. En je wil deze specifieke groep klanten een uniek aanbod doen. Als een klant €300 euro heeft gekocht via zijn telefoon en ook nog €300 euro via desktop, konden deze 2 transacties voorheen niet aan elkaar gelinkt worden.

Je zou deze klant dan onterecht in de verkeerde doelgroep kunnen plaatsen, waardoor deze klant het unieke aanbod misloopt. Met de cross device reports kun je ervoor zorgen dat de segmentaties beter worden en dat de waarde van klanten op de juiste manier wordt toegeschreven. Het toeschrijven van waarde aan campagnes heet conversie-attributie en dat kun je op verschillende manier doen. Lees meer over conversie-attributiemodellen in dit artikel.

6. Smart Shopping Campaign Goals, Automated Feeds & Shopify

Smart Shopping Campaign Goals

Het Smart Shopping Campagne-type zorgt ervoor dat je over het gehele Google-netwerk kunt sturen op basis van de waarde van je conversiedoel, zoals ROAS of omzet. Er worden nog twee nieuwe doelen toegevoegd aan de doel gestuurde campagnes, namelijk: nieuwe klanten en offline winkelbezoeken.

Net als bij Responsive Search Ads zorgt het algoritme ervoor dat gebruikers die de meeste waarschijnlijkheid hebben om aan een doel te gaan voldoen de advertentie zullen zien. In dit voorbeeld zal een persoon, die vaker een offline winkelbezoek doet nadat hij eerst via Google een zoekopdracht heeft gedaan, een advertentie geserveerd krijgen. Het kan zijn dat het algoritme in zo’n geval het bod verhoogd.

Shopify

Google is de samenwerking aan gegaan met externe e-commerce platforms, zoals Shopify. Je kunt vanaf nu Smart Shopping-campagnes opzetten vanuit Shopify. De koppeling met externe platforms wordt mogelijk nog uitgebreid.

Automated Feeds

Later dit jaar wordt ook de Automated Feeds for shopping ads-optie gelanceerd. Deze nieuwe optie moet het makkelijker en sneller maken voor retailers om een productfeed samen te stellen. Het werkt als volgt: Google crawlt je website en verzamelt relevante productinformatie en maakt automatisch een productfeed van het online assortiment.

7. Local Ad Campaigns

De laatste jaren zien we dat Google steeds meer inzet op het stimuleren van offline bezoeken in winkels. In de keynote onthult Sridhar Ramaswamy (Head Of Ads bij Google) dat lokale zoekopdrachten met woorden als “geopend bij mij in de buurt” 10 keer zo hoog zijn als eerder gemeten.

Local Ad Campaigns is een nieuw advertentietype dat erop gericht is om winkelbezoek te stimuleren. Adverteerders hoeven alleen een budget in te voeren en de advertenties worden automatisch gegenereerd op basis van creatieve elementen van de adverteerder en locatie-extensies. Google optimaliseert zelf de uitlevering van de advertenties door verschillende kanalen, zoals YouTube, Search, Maps, Play Store en websites uit het Google Display Netwerk.

Machine learning

Het is duidelijk dat hier het machinelearning-algoritme hard zijn werk doet. Uiteraard maakt het algoritme gebruik van geanonimiseerde en geaggregeerde data van gebruikers die hiervoor toestemming hebben gegeven.

Local Ad Campaigns wordt uitgerold in de komende maanden.

8. Hotel ads

Advertentiemogelijkheden voor hotels worden toegevoegd aan het Google Ads-platform. Aangezien Google Ads nu de logische plek is voor alle advertentiekanalen van Google lijkt het een logische keuze.

Livestream

Bekijk hieronder de livestream voor de gehele keynote:

Accepteer cookies

Welke impact zie jij?

Welke Google-ontwikkelingen hebben de meeste impact voor jouw business? Ik ben heel benieuwd. Heb je vragen? Laat een reactie achter onder dit artikel.