Online marketing

Google Responsive Search Ads: 11 dingen die je als adverteerder moet weten

0

Google weet ons altijd weer te verrassen tijdens het jaarlijkse Google Marketing Live Event en dit jaar was geen uitzondering. Tussen alle nieuwe ad features (zoals de toevoeging van een derde kop en tweede beschrijving) en tools stak er één met kop en schouders bovenuit: Responsive Search Ads.

Responsive Search Ads hebben de potentie om de meest revolutionaire verandering binnen zoekmachinecampagnes te worden sinds het beschikbaar stellen van uitgebreide tekstadvertenties in 2016.

Dus, wat gaat er precies veranderen? In dit artikel 11 dingen die adverteerders moeten weten over Responsive Search Ads.

1. Wat zijn Responsive Search Ads?

Responsive Search Ads is Google’s nieuwste, grootste en meest flexibele format zoekadvertentie. In tegenstelling tot traditionele search ads, waar je koppen en beschrijvingen samenvoegt tot een statische tekst advertentie, kun je voor Responsive Search Ads tot wel vijftien verschillende koppen en maximaal vier verschillende beschrijvingen schrijven. Samen kunnen deze koppen en beschrijvingen in 43.680 verschillende variaties worden getoond. Waardoor de mogelijkheden van het testen van advertenties bijna eindeloos zijn geworden.

Google test automatisch verschillende combinaties van koppen en beschrijvingen om uiteindelijk te leren welke combinatie het beste werkt. Op den duur zullen je Responsive Search Ads de beste boodschap tonen voor verschillende zoekers, afhankelijk van hun zoekwoord, het apparaat dat ze gebruiken, hun zoekgedrag uit het verleden en andere signalen.

2. Hoe groot zijn Google’s Responsive Search Ads?

De nieuwe Responsive Search Ads van Google kunnen drie koppen tonen met elk maximaal 30 karakters. Verder heeft de getoonde URL ruimte voor twee paden met elk maximaal vijftien karakters om af te sluiten met twee beschrijvingen van maar liefst 90 karakters voor beide.

Als we dit vergelijken met Expanded Text Ads valt op dat we een extra kop hebben gekregen, een extra beschrijving en tien karakters meer voor elk van de beschrijvingen. Alles bij elkaar maakt de Responsive Search Ads de grootste advertentie die de SERP (Search Engine Result Page) heeft bereikt – met maar liefst 300 karakters. Dat is twee keer zoveel als een Expanded Search Ad! Laten we de verschillen eens tegenover elkaar zetten:

Advertentie onderdeelResponsive Search AdsExpanded Text Ad
# Toonbare koppenMax. 32
Lengte van de kop30 karakters30 karakters
# Getoonde URL paden2 (optioneel)2 (optioneel)
# Getoonde BeschrijvingenMax. 21
Lengte van de beschrijving90 karakters80 karakters
Totale max. lengte300150

Google’s Responsive Search Ads komen ook in aanmerking om getoond te worden met advertentie-extensies, waardoor je aanwezigheid op de SERP nog groter wordt.

3. Hoe maak je Responsive Search Ads in Google Ads?

Momenteel draait er een bèta voor Responsive Search Ads en kunnen alleen bepaalde accounts hier gebruik van maken. Tegen het einde van 2018 zullen de Responsive Search Ads voor alle adverteerders beschikbaar worden.

Om Responsive Search Ads te maken, ga je naar het tabblad ‘Advertenties’. Hier druk je op het blauwe symbool met de + om een nieuwe advertentie te maken. Vervolgens selecteer je ‘Responsieve zoekadvertentie’.

Van daaruit word je begeleid om alle verschillende componenten van een Responsive Search Ad te maken: de uiteindelijke URL van de advertentie, de getoonde URL-paden, max. vijftien verschillende koppen en vier verschillende beschrijvingen. Je kunt ook nog een tracking-sjabloon toevoegen door de ‘URL-opties voor advertenties’ uit te vouwen.

Als je alles hebt ingevuld, klik je op ‘opslaan’ en je nieuwe Responsive Search Ad wordt beoordeeld en gaat na goedkeuring live!

4. Worden de advertenties altijd getoond met 3 koppen 2 beschrijvingen?

Nee! Net zoals we gewend zijn van Responsive Display Ads, die in verschillende vormen en groottes worden getoond afhankelijk van de schermgrootte van de gebruiker en de content van de pagina, zijn Responsive Search Ads net zo flexibel. Kleinere schermen (zoals mobiel) of drukker SERP’s kunnen daardoor minder componenten tonen van een Responsive Search Ad. Verwacht dus niet dat je derde kop en tweede beschrijving altijd worden getoond.

5. Hoe presteren Google’s Responsive Search Ads?

Responsive Search Ads zijn groter en vaak beter dan Expanded Text Ads. Volgens Google kunnen Responsive Search Ads rekenen op een CTR-stijging tussen de 5-15% vergeleken met standaard search ads! Uiteraard zijn dit slechts gemiddelden en die zullen uiteraard niet voor alle adverteerders hetzelfde zijn.

6. Responsive Search Ads werken het best met meer koppen en beschrijvingen

Iedere Responsive Search Ad heeft op zijn minst drie koppen en twee beschrijvingen nodig om getoond te kunnen worden. Maar we weten uiteraard wel beter, het minimum aantal is immers zelden het beste. De kracht van Responsive Search Ads is dat ze meer variaties hebben die getest kunnen worden ten opzichte van traditionele search ads. Je kunt maar liefst vijftien koppen en vier beschrijvingen tegelijk testen, gebruik ze dus! Stel jezelf als doel om minimaal tien verschillende koppen te gebruiken en drie verschillende beschrijvingen in je Responsive Search Ads.

7. Voor de beste prestaties licht je iets verschillends uit in iedere kop en beschrijving

Vermijd repetitieve en saaie varianten op dezelfde kop. Sterker nog, Google zal je Responsive Search Ads niet eens tonen als je koppen en beschrijvingen te veel op elkaar lijken!

  • Gebruik je creativiteit en licht verschillende waardes uit, promoties en call-to-actions voor elk element van je Responsive Search Ad.
  • Zorg ervoor dat je een top zoekwoord in tenminste twee koppen opneemt. Gebruik Dynamic Keyword Insertion om je zoekwoorden op te nemen in de Responsive Search Ads.
  • Gebruik ten minste drie koppen die géén zoekwoorden bevatten. Dit voorkomt dat je advertenties repetitief worden en stelt je in staat om meer waardes uit te lichten voor de zoeker.
  • Maak koppen en beschrijvingen van verschillende lengtes. Dit vergroot de kans dat je derde kop en tweede beschrijving wordt getoond. Probeer dus niet om steeds het maximale aantal karakters te halen.
  • Een goede Responsive Search Ad heeft veel verschillende unieke boodschappen die gecombineerd kunnen worden. Vermijd repetitief taalgebruik of dezelfde call-to-action.

8. Je kan koppen en beschrijvingen vastpinnen op een specifieke positie in je advertentie

Google’s Responsive Search Ads test automatisch je koppen op verschillende posities om te ontdekken hoe ze presteren in kop 1, 2 en 3. Hetzelfde geldt voor je beschrijvingen. Dit geeft Google de mogelijkheid om de best mogelijke boodschap te tonen voor degene die zoekt, het zoekwoord en zelfs apparaat.

Toch kan het zo zijn dat je graag een specifieke boodschap wil tonen in iedere advertentie. Dit kun je doen door je kop of beschrijving vast te pinnen. Om dit te doen ga je met je muis over de kop of beschrijving die je altijd wil laten zien. Nu verschijnt er een pin-icoontje en als je hierop klikt, krijg je de opties om je kop of beschrijving op een bepaalde positie vast te pinnen.

‘Deze kop alleen weergeven in een losgemaakte positie’ zorgt ervoor dat je boodschap altijd wordt getoond in kop 1, 2 of 3. Wil je je boodschap op een vaste positie tonen? Ook dat kan! Bedenk alleen wel dat je derde kop en tweede beschrijving niet altijd worden getoond. De boodschap die je op deze posities vastpint, zal dan ook niet altijd deel uitmaken van je Responsive Search Ad.

9. Pin niet te veel vast!

Door je koppen of beschrijvingen vast te pinnen zorg je ervoor dat je boodschap altijd zichtbaar is. Maar vastpinnen werkt het testen van de automatische variaties door Google tegen. Dit kan uiteindelijk een negatief effect hebben op de prestaties van je advertentie. Zelfs met maar een vastgepinde kop reduceer je de automatische variaties van Google met meer dan 75%!

10. Test slechts een Responsive Search Ad per advertentiegroep

Google test automatisch de verschillende elementen van je Responsive Search Ads tegen elkaar, er is dus geen reden om meerdere Responsive Search Ads in dezelfde advertentiegroep te plaatsen. Meerdere Responsive Search Ads in dezelfde advertentiegroep testen kan het optimalisatieproces zelfs belemmeren.

11. Wanneer kunnen we aan de slag met Responsive Search Ads?

Momenteel zijn de Responsive Search Ads in bèta. Voor nu zal je dus contact op moeten nemen met je contactpersoon bij Google om te vragen of je toegevoegd kan worden aan de bèta. Lukt dit niet? Niet getreurd, want ook jij kan voor het einde van het jaar gebruik maken van Responsive Search Ads.

Je weet wat je nodig hebt om geweldige Responsive Search Ads te schrijven – heel veel kwaliteit koppen en beschrijvingen! Wacht niet totdat de optie voor iedereen beschikbaar is. Start vandaag al met schrijven van jouw variaties!