Verdieping

Waarom je recruiter nu een knuffel verdient

0

De recruiter is by far de meest belangrijke functionaris binnen je hele organisatie. Zonder je recruiter is er geen goede directie, geen afdeling Sales en laat staan een inmengende ICT-afdeling.
Een artikel voor iedereen die géén recruiter is (zij kennen dit verhaal al jaren).

Al decennia wordt er binnen organisaties van alle soorten en maten gediscussieerd, wie nu de echte keyfunctie heeft binnen de organisatie. De directie is van mening dat er zonder sterk leiderschap geen beslissingen tot stand komen, sales vindt daarentegen dat zonder hun bijdrage niemand een salaris kan verdienen binnen de organisatie. En ICT? Die is er al helemaal van overtuigd dat zonder hevige inmenging van hun afdeling alles radicaal in de soep loopt.

Vandaag kan ik iedereen dan eindelijk het verlossende antwoord geven. De recruiter is de meest belangrijke functionaris binnen je hele organisatie. De definitie van een recruiter/magiër: “Organisme dat koffie, data en creativiteit zonder budget weet om te zetten tot nieuwe mensen”. Soms zie je vrachtwagens rijden met de slogan “Zonder transport staat alles stil”. Die slogan moet zijn:

Zonder je recruiter staat alles stil.

In elk vak heb je natuurlijk amateurs en eredivisiespelers, zo ook in de wereld van recruitment. Dus waaraan voldoet nu zo’n golden boy of girl als recruiter die echt op topniveau acteert?

Hij (overal waar ‘hij’ staat in dit artikel kan ‘zij’ staan) is:

  • Strateeg
  • Priester
  • Marketeer
  • Controller
  • Jager
  • Verkoper
  • Trainer
  • Mediator
  • Stewardess
  • Op oproepbasis

De strateeg

Ten eerste is hij chef de mission instroom. Hij weet wat er geworven moet worden, waar het geworven moet worden, hoeveel er geworven moet worden en ook nog eens waarom er geworven moet worden. En het mooiste van al? Jouw eigen recruiter weet als enige binnen de organisatie HOE er geworven moet worden.

‘Chef de mission instroom’ heeft alle MT-leden van het bedrijf al in een hokje bij elkaar gezet om na lang wikken en wegen het meest briljante EVP (employer value proposition) ooit te formuleren. (Voor niet-recruiters lees ‘hoe word je de meest aantrekkelijke werkgever van Nederland‘.)

De priester

Net als een priester is het maar goed dat recruiters zwijgplicht hebben. Diverse vacatures die ‘onder de radar’ door de recruiter in behandeling zijn genomen, zijn een vervangingsvacature voor iemand die op korte termijn op zoek moet naar nieuw werk en dat zelf nog net even niet weet.

Misschien is het een idee om dit artikel te laten lezen aan alle afdelingen binnen het bedrijf. De recruiter trekt de volgende dag een priesterkleed aan zodat iedereen kan zien dat er onder de radar wordt geworven, maar niemand weet voor welke functie. Zet de zaak wel lekker op scherp.

Priesterschap

En los van het afnemen van de biecht verkondigt de recruiter (net als de priester) natuurlijk altijd en overal het woord. Van openstaande vacatures en goed werkgeverschap.

De marketeer

Deze is wat mij betreft misschien wel het belangrijkst. Recruitment is (of wordt) steeds meer marketing. Het is een open deur, maar wel echt waar. Het hebben van een employer value proposition als bedrijf is leuk, maar je recruiter giet dit wel in het meest effectieve arbeidsmarktcommunicatieplan.

Het arbeidsmarktcommunicatieplan is de meetlat voor alles dat naar de markt gecommuniceerd wordt in tekst, beeld, geluid en vooral gevoel. Het AMC-plan omschrijft nauwkeurig hoe het EVP gestructureerd en aantrekkelijk wordt vertaald naar de markt.

Naast alle plannen, staat de recruiter aan het roer om de beste werken-bij website ever te lanceren en te onderhouden, zodat alle sollicitanten in een warm bad van toekomstig werkgeverschap vallen.

De controller

Jouw eigen recruiter weet precies waar hij zijn marketingcentjes in moet gooien om het optimale rendement te kunnen halen. Hij kent zijn doelgroep (zie strateeg) en hij meet zijn cost per hire per source door. Waar hij die kennis vandaan haalt lees je hier.

In het Nederlands wil dat zeggen: de recruiter weet waar zijn aangenomen sollicitanten vandaan komen en wat die dan per aanname hebben gekost, want alleen zo stuurt hij zijn budget bij.

De jager

De recruiter is een keiharde jager, hij heeft zijn prooi al weken geleden gespot op LinkedIn of op Stack Overflow en zijn vallen uitgezet. En ja, er zijn ook corporate recruiters die de hele dag cv’s van intermediairs de operatie induwen om vervolgens feedback terug te geven naar de intermediairs.

Jager

Dat noemen we ‘verkeersregelaars’. Nee, onze golden boys en girls zijn nog echte professionele jagers. Born to hunt.

De verkoper

Als je de verkopers van je bedrijf op niveau wil hebben, stuur je ze niet naar een salestrainer maar naar je recruiter. Jouw eigen recruiter is een geboren verkoper, hij weet je bedrijf en de vacature serieus te verkopen.

Onderschat niet wat voor talent je nodig hebt om (bijvoorbeeld) een zekerheidszoeker als een onderhoudsmonteur of software developer los te durven laten qua oude baan en contract voor onbepaalde tijd. Om ‘even’ een nieuw avontuur binnen jouw bedrijf aan te gaan met een contract voor bepaalde tijd. Dat is serieus zaken doen en serieuze verkoop.

De trainer

De recruiter weet dat er meer dan 250.000 openstaande vacatures zijn in Nederland. En dat het gigantisch scheef zit tussen vraag en aanbod in onder andere de volgende sectoren: techniek, zorg, ICT, horeca en bouw. De recruiter weet hoe je een serieus selectiegesprek afneemt.

Hiring-managers kennen deze cijfers van krapte deels of zelfs helemaal niet. Het is de taak van een recruiter om de gehele hiring-operatie te trainen en te informeren. Soms is een briljante (hiring-)manager een pannenkoek van een interviewer. De beste kandidaten worden voor de ogen van je recruiter afgebrand, omdat hij of zij simpelweg niet weet hoe een goed selectiegesprek behoort te verlopen. Maar heb geen vrees, de recruiter traint de hele hiring-operatie met twee vingers in zijn neus.

De mediator

Aangezien de gemiddelde recruiter net geen meester in de rechten is, noem ik hem maar een mediator in plaats van een advocaat. Want geschillen oplossen kan hij echt als geen ander. Hij is de man die de gaten dicht tussen contractvormen, salarisgaten, secundaire arbeidsvoorwaarden, startdata en andere perikelen die spelen tussen de sollicitant en de hiring-manager.

Daarnaast speelt de wedstrijd van de mediator niet alleen af tussen sollicitanten en managers, maar ook intern worden zaken vakkundig geregeld. Moeten vacatures weer open komen staan, ja of nee? Waarom lopen er 50 mensen per jaar weg bij één bepaalde manager? Salarissen binnen de organisatie sluiten niet constructief aan. Allemaal geen probleem, want de mediator-recruiter regelt dit voor je.

De stewardess

Als je denkt dat het werk van je recruiter klaar is als de kandidaat getekend heeft, dan heb je het ook hier weer helemaal mis. Jouw recruiter gedraagt zich ook nog eens als een professioneel stewardess en zorgt voor de meest vloeiende onboarding die je starter zich maar kan wensen.

Stewardess

Een kaartje of een appje enkele dagen voor de eerste dag van de starter is standaard, je recruiter regelt ook dat de werkplek van de starter professioneel is ingericht met alle spulletjes die er maar nodig zijn voor de nieuwe telg van de familie.

Zelfs waanzinnige dienstverlening kun je verwachten van je eigen vertrouwde recruiter.

En dat allemaal op oproepbasis!

Nu je hebt gelezen dat je recruiter topsport beoefent door negen functies in één uit te voeren, is het laatste dat je van hem moet weten dat hij permanent op oproepbasis werkt. Want als de gemiddelde kantoorcollega om stipt 17.30 uur achter de piepers zit, is je recruiter nog tot 21.00 uur in de avond telefoontjes aan het beantwoorden van mogelijke sollicitanten die overdag werken.

Is er een beurs, dan gaan we naar de beurs. Zijn er 10 spoedvacatures, dan vullen we die eerst in. Moet er ’s morgens om 7.00 uur een interview gepland worden? Je recruiter fixt het en dat allemaal op een oproepcontract.

De moraal: mocht de discussie over wie de belangrijkste keyfunctionaris is binnen je bedrijf ooit weer oplaaien aan de koffieautomaat… Eerst komt de recruiter, dan komt er heel lang niets en pas dan komen alle andere afdelingen. Is die discussie ook meteen weer uit de wereld.

Bespreek in je volgend managementoverleg of we dan toch dat mooie hoekkantoor voor hem vrij kunnen maken en of we allemaal een beetje salaris in willen leveren om af te staan aan onze recruiter. Of dat je hem een paar extra dagen vrij geeft. Loop vooral naar je recruiter en geef hem maar een knuffel, dat heeft hij echt verdiend.