Content

Interviewen voor beginners: 5 praktische tips

0

Interviewen is een vak an sich. Maar hoe zet je nu een goed interview op? En hoe zorg je dat de uitwerking naar wens is? Een stappenplan.

Interviewen betekent voor mij het persoonlijke verhaal van iemand op papier zetten. Dat kan een uitdaging zijn, maar als de geïnterviewde blij is, geeft dat weer voldoening. Naast dat het erg leuk is om het gesprek aan te gaan met mensen waar je dat normaal niet zo snel mee doet, is een interview ook een mooie vorm van content. Hoe pak je nu zo’n interview aan?

1. Wie?

Het begint natuurlijk bij het uitkiezen van een geschikt persoon. Misschien is het een opdracht om een bepaald persoon te interviewen, of bevraag je zelf iemand uit bijvoorbeeld een bepaalde sector.

Wie interview je?

Als je zelf de keuze hebt, is het altijd raadzaam om van tevoren onderzoek te doen naar degene die je wil interviewen. Ik maakte in het begin nog weleens de fout voor een interessante naam te gaan. Dat kan leuk zijn, maar als die persoon verder niet veel te melden heeft over het onderwerp, kan het leiden tot teleurstellend resultaat.

Twitter

Wat voor mening heeft iemand? Ervaring in een bepaalde branche? Kortom, met wie denk je dat je een prikkelend gesprek kunt hebben? Voor mij is Twitter altijd een goede graadmeter, omdat mensen daar vaak van alles posten en het een goed beeld geeft van iemands persoonlijkheid.

2. Een goede voorbereiding is het halve werk

Geeft iemand aan graag mee te willen werken aan je interview? Dan begint het pas echt. Ga je het interview telefonisch of face-to-face doen? Per e-mail raad ik af. Maak een duidelijke afspraak en vertel je geïnterviewde van tevoren waar je het over wil hebben.

Rustige locatie

Als je het interview face-to-face gaat doen, kies dan een rustige locatie uit. Bereid vervolgens de vragen voor. Verdiep je écht in wat iemand eerder heeft gezegd en geschreven en wat hij of zij op social media post. Schrijf alle vragen op die in je opkomen. Ga er dan de volgende dag nog eens goed doorheen.

Lange vragenlijst

Schrik niet als je een lange lijst hebt met vragen, want mijn ervaring is dat het kan gebeuren dat iemand korte antwoorden geeft? Of een vraag blijkt toch niet relevant vanwege een eerder antwoord. Of misschien wil je geïnterviewde de vraag helemaal niet beantwoorden. Je wil natuurlijk wel voldoende materiaal hebben.

3. Wees duidelijk

Is het zover? Spannend! Ik krijg nog altijd gezonde kriebels in mijn buik net voordat ik aan een interview begin. Of het nu telefonisch of face-to-face is. Je kent iemand niet, hoopt op een klik en interessante antwoorden. Of je die gaat krijgen weet je nooit. Je kunt het interview wel zo soepel mogelijk laten verlopen.

Opnemen of meetypen?

Doe je een telefonisch interview? Zorg dan dus dat je op een rustige plek zit en het gesprek opneemt. Of je typt mee. Dat laatste raad ik je wel alleen aan als je redelijk ervaren bent.

Test van tevoren of je laptop voldoende batterij heeft en je opname-app werkt. Zelf gebruik ik de app ‘Voice Recorder’ voor Android. De kwaliteit is erg goed. Maak voor je begint met vragen nog even duidelijk wie je bent en wat het doel van je interview ook alweer is. Geef ook aan of je het gesprek opneemt of toch kiest voor meetypen.

Als je een face-to-face interview houdt, raad ik je aan om het gesprek op te nemen. Je hebt de kans om echt wat dieper met iemand in gesprek te gaan. Steeds op je scherm kijken of meetypen leidt erg af.

Teruglezen voor publicatie

Ook noem ik altijd dat iemand het interview nog mag teruglezen voor ik het publiceer. Ondanks dat ik in het verleden weleens heb meegemaakt dat de manager van een artiest het halve interview aanpaste, vind ik het zelf een fijn idee.

Draai het maar eens om. Als je zelf geïnterviewd zou worden en niets meer kunt veranderen aan je antwoorden, ga je heel anders het interview in. Je kunt wel benadrukken dat je een deadline hebt, dus dat eventuele feedback wel op tijd binnen moet zijn.

interview

4. Het uitwerken

Het uitwerken van de opname vind ik zelf het minst leuke gedeelte van het interviewen, maar het is wel waardevol om goed te doen. Ik luister altijd met oordopjes het interview terug, het liefst direct als alles nog vers in mijn geheugen zit. Ik tik alles wat er gezegd is uit en schrijf dingen die opvielen direct op. ‘Ze droeg een felroze jasje’, ‘hij lachte erg bij zijn verhaal over…’, ‘ze komt over als iemand die…’. Dat zijn leuke details om in je interview te gebruiken.

Puzzelen maar!

Vervolgens ga je puzzelen. Je hoeft zeker niet de volgorde van het gesprek aan te houden. Meestal werk ik een paar alinea’s uit en ga dan knippen en plakken. Wat is een logische volgorde? Welke quotes prikkelen? Die wil je aan het begin. Dan ontstaat er vanzelf een verhaal. Als je de basis hebt staan kun je de rest uitwerken. Dat werkt eigenlijk hetzelfde als bij een blogartikel.

  • Je begint met een introductie. Wie interview je en waarom? Je kunt ook vast een aantal onderwerpen of een opvallend feit verklappen dat prikkelt om door te lezen.
  • Het middenstuk kun je in vraag-antwoordvorm doen, maar dat vind ik zelf vaak toch wel een beetje saai. Kijk of je quotes kunt mengen met informatie. Bijvoorbeeld iets in de trant van ‘Hij speelde in meerdere films en is al zes keer genomineerd voor een Gouden Kalf.’ Of: ‘Ik vind de rol in deze film het leukst, want …’
  • Je eindigt met een conclusie. ‘We gaan nog veel van hem horen en zijn nieuwste film draait vanaf…’

Doordat het best een puzzel is, raad ik je aan om het uitgewerkte interview even te laten liggen en later met een frisse blik nog eens goed door te lezen.

5. Handel het netjes af

Helemaal tevreden? Stuur het dan naar de geïnterviewde en zet dus in je bericht duidelijk voor welke datum je een reactie verwacht. Heb je al foto’s van de persoon die je mag gebruiken? Vraag die anders ook direct op in de e-mail.

Promotie

Heeft iemand feedback? Dat verwerk ik en stuur ik alleen nog eens terug als het echt om een cruciaal punt gaat of ik als zelf twijfel. Anders ziet iemand de verwerkte feedback in de gepubliceerde versie. Die ik overigens wel altijd nog even doorstuur, want het is natuurlijk heel erg fijn als die persoon het interview zelf ook gaat promoten.

Garandeert deze aanpak een succesvol interview? Nee, want er spelen veel factoren mee. Zolang jij je goed hebt voorbereid en je hebt verdiept in de geïnterviewde, vergroot je de kans op een boeiend artikel. Hoe pak jij het interviewen aan? Heb je tips die je helpen of misschien wel dingen die je absoluut niet moet doen? Laat het in een reactie weten!