How to, Nieuws

Gmail: nieuwe mogelijkheden Promotions Tab

0

Gmail biedt e-mailmarketeers extra kansen om op te vallen met een update van de Promotions Tab. Hoe je hier direct van kunt profiteren, lees je in dit artikel.

Toen Google in 2013 Gmail Tabs aankondigde, werd het duidelijk dat marketeers nóg beter moesten nadenken om op te vallen in de inbox van de ontvanger. De Gmail Tabs-functie zorgt er namelijk voor dat Gmail je e-mails automatisch indeelt in 5 verschillende tabbladen.

Gmail Promotions Tab

Deze tabbladen maken onderscheid tussen persoonlijke e-mail (primair), social berichten, updates, fora en promotionele berichten zoals nieuwsbrieven. Dit maakte het voor e-mailmarketeers een stuk lastiger om op te vallen tussen alle commerciële berichten.

Nieuwe update

Maar daar is verandering in gekomen! Sinds gisteren heeft Gmail namelijk een nieuwe update uitgerold die extra kansen biedt om op te vallen binnen de Promotions Tab. Hieronder vertel ik je er alles over.

Nieuwe kans om op te vallen als e-mailmarketeer

Bij Gmail-gebruikers belanden nieuwsbrieven in de Promotions Tab. Het is dus erg belangrijk om met jouw e-mail op te vallen tussen alle andere berichten. En dat moet al gebeuren voordat de ontvanger besluit om de mail te openen. Voorheen was het alleen mogelijk om het verschil te maken met een sterke, pakkende onderwerpregel, snippet en naam van de afzender. Tot gisteren.

Nieuwe, visuele mogelijkheden

De nieuwe Promotions Tab van Gmail biedt e-mailmarketeers gloednieuwe, meer visuele mogelijkheden om nog meer waarde te toe te voegen voor Gmail-gebruikers. Daarnaast krijgen abonnees gemakkelijker en sneller inspirerende afbeeldingen en deals te zien. Zo weten ze dus direct waarom ze jouw mail moeten openen. Daarnaast word je met deze nieuwe functionaliteiten bovenin in de Promotions Tab van Gmail geplaatst. Hierdoor krijg je voorrang op berichten zonder deze toevoegingen. Je mail verschijnt bij ‘topkeuzes’.

5 nieuwe functionaliteiten

Er zijn 5 nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan de Promotions Tab. Je kunt zelf kiezen welke van deze 5 je inzet. Je hoeft ze niet allemaal te gebruiken. Maar het mag natuurlijk wel.

1. Een extra afbeelding

De Promotions Tab met alleen tekst is verleden tijd. Je kunt vanaf nu een afbeelding toevoegen om Gmail-gebruikers een voorproefje van je e-mail te geven.

2. Aanbiedingen

Ook heb je ruimte om aanbiedingen te tonen. Goede voorbeelden zijn visuals met teksten als ‘50% korting’ en ‘gratis verzending’. Er zit geen limiet aan het aantal tekens, maar de tekst kan wel afgekapt worden op basis van het totaal aantal tekens van alle gebruikte functies. De aanbieding wordt weergegeven in een opvallende, groene badge.

3. Speciale kortingscode

Daarnaast kun je per ontvanger ook een speciale kortingscode toevoegen. Deze code wordt weergegeven in een grijze badge.

4. Countdown

Met deze functionaliteit geef je je ontvangers inzicht in wanneer de aanbiedingen in je e-mail verlopen. Dit is een krachtige manier om urgentie te creëren! Daarnaast zijn er 2 extra mogelijkheden om bovenaan in de Promotions Tab weergegeven te worden:

  • Als de e-mail voor het eerst wordt verzonden
  • En nog een keer vlak voordat de aanbieding verloopt

Dat zijn 2 kansen om je ontvangers actie te laten ondernemen, zonder dat je zelf de e-mail opnieuw hoeft te verzenden.

5. Logo

Het is mogelijk om het logo van je bedrijf weer te geven. Op deze manier kunnen ontvangers in één oogopslag een e-mail van je merk herkennen.

Hoe zien de nieuwe functionaliteiten eruit?

De nieuwe functionaliteiten zorgen ervoor dat de e-mails meer opvallen. Daarnaast hebben marketeers de volledige controle over de tekst en visuele weergave van de e-mails in de inbox. In de afbeelding hieronder zie je welke modules je aan kunt passen en hoe dit eruit komt te zien.

 

Bron: Litmus.com Bron: Litmus.com

Gmail Promotions Tab: optimalisatietools

Er bestaat een aantal mooie tools om deze nieuwe feature toe te passen en de mails meer op te laten vallen in de inbox van de ontvanger. Dit doe je door een extra stukje HTML-code toe te voegen aan de broncode van je mail. Deze kun je makkelijk genereren via een builder. We beschrijven hieronder een aantal handige tools.

1. Litmus Gmail Promotions Builder

Met Litmus’ Gmail Promotions Builder kun je de 5 functionaliteiten instellen, de code genereren en exporteren zonder dat je HTML hoeft te beheersen. Er komt dus een stukje HTML-code uit de builder die je zelf toe moet voegen in je huidige HTML. Let hierbij op dat je het in de <head> van de HTML van je broncode plaatst.

Bron: Litmus.com

2. Gmail Promotions Optimization Tool (E-mail on Acid)

Met deze optimalisatietool kun je in slechts een paar klikken de code genereren. Je voert de broncode van je e-mail in, en na één druk op de knop krijg je de nieuwe, volledige HTML aangeleverd, waarin de code voor de Promotions Tab juist is geplaatst. Deze code kun je vervolgens kopiëren en plakken in je e-mailprogramma.

Let op! Met deze tool kun je nog niet alle 5 de functionaliteiten gebruiken. Alleen de extra afbeelding en het toevoegen van een logo zijn beschikbaar.

Bron: Emailonacid.com

Om rekening mee te houden

Op dit moment zijn de nieuwe functionaliteiten van de Promotions Tab alleen zichtbaar voor mensen die gebruikmaken van de Gmail-app en Gmail Tabs. Het werkt zowel voor iOs als Android. Op desktop is de weergave nog niet zichtbaar, maar dit staat in de planning voor een later stadium.

Kortom: Gmail biedt een supermooie kans voor jou als e-mailmarketeer om op te vallen in de mailbox van je ontvanger!