Online marketing

Zien en gezien worden: zo optimaliseer je voor visual search

0

Het is nooit saai in search-land! We zijn nog maar net met voice search bezig of visual search komt alweer om de hoek kijken! Met visual search worden al 600 miljoen zoekopdrachten per maand uitgevoerd. Dit is een groei van 140% ten opzichte van 2017, alleen al voor de Pinterest Lens. Dit is een app waarmee je voorwerpen online kunt vinden met de camera van je smartphone. Niet alleen Pinterest, maar ook Snapchat, Bing en Google Lens storten zich op deze manier van search. De image recognition-markt is naar schatting een forse $25.65 miljard waard in 2019.

Visual search is dan ook een grote kans voor de e-commerce. Is jouw merk al klaar om gezien te worden? Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je jouw website of webshop optimaliseert voor visual search met behulp van structured data, SEO voor afbeeldingen en social media.

Driekwart gebruikt visuele content voor aankoop

Voice search is handig voor het opzoeken van informatie (‘Wat is het weer in Amsterdam?’). Maar als je iets wil kopen, wil je het eerst graag zien. Het uiterlijk van een product is belangrijker in een aankoopbeslissing dan geluid, geur of textuur.

Juist online blijken consumenten visueel afhankelijk. Driekwart van de Amerikaanse internetgebruikers bekijkt regelmatig of altijd visuele content voor ze een aankoop doen. Geen wonder dat webshops afbeeldingen en video’s toevoegen om bezoekers te overtuigen hun fysieke waar te kopen. Met name de e-commerce kan van deze search-trend profiteren. Voor het bereiken van de ongrijpbare millennials is visual search the way to go. Maar liefst 62% van de millennials zoekt bij voorkeur visueel.

Wat is visual search?

Je kent het vast wel: je spot iets en zoekt het vervolgens online op. Maar welke woorden typ je in om er iets over terug te vinden in de zoekresultaten? Soms kan dat knap lastig zijn. Traditionele tekstuele zoekopdrachten zijn inefficiënt om het juiste product online te vinden, zo geeft 74% van de consumenten aan. Met visual search is dit een stuk makkelijker.

Het werkt als volgt: je richt de camera van je smartphone op iets in de echte wereld en visual search zoekt online naar soortgelijke voorwerpen. Ideaal voor retailers in fashion, interieur en elektronica. Probeer het zelf eens met Blippar of Google Lens!

Visual search examples

Take action on text / Learn more about the world / Find similar products online.


Hoe optimaliseer je voor visual search?

Oké, visual search is the next big thing in zoekgedrag van consumenten. Tijd om de handen uit de mouwen te steken! Om conversies uit visual search te halen, moet je natuurlijk eerst vindbaar zijn als visueel zoekresultaat. Vanzelfsprekend zijn gelijkende afbeeldingen belangrijk. Hieronder vind je een aantal optimalisatiemogelijkheden zodat jouw product feed in de visual search results wordt getoond, onderverdeeld in drie pijlers: structured data, SEO optimalisatie voor afbeeldingen en social media.

Met name de e-commerce kan van deze search trend profiteren.

1. Structured Data: implementeer schema markup

Met structured data geef je meer informatie over de content op een pagina aan Google in een gestandaardiseerd format. Dit kan in JSON-LD, Microdata en RDFa. Het grote voordeel van JSON-LD is dat de structured data compleet op één plaats kan worden opgenomen in de head van de HTML.

Gebruik voor visual search de product markup. Hiermee zorg je ervoor dat productdata in de structured data worden opgenomen. Vul de markup in, zodat tekstuele zoekresultaten worden verrijkt en de afbeeldingen worden uitgelicht in Google Image Search. Hoe meer velden, hoe beter, maar vul minimaal de volgende velden in:

  • Name
  • Image
  • Price
  • Currency
  • Availability.

Hierbij een voorbeeld van hoe de product markup eruit ziet:

product markup schema

Voorbeeld: product markup. De site en reviews zijn fictief en uitsluitend voor dit voorbeeld geschreven.

Heb je andere type pagina’s, zoals blogs? Dan heb je de markup Image Object nodig. Hieronder een ingevuld voorbeeld van deze markup:

Image Object markup voorbeeld

Voorbeeld Image Object markup


2. SEO voor afbeeldingen

Door de opkomst van visual search is het nog belangrijker geworden om afbeeldingen op je website zo zichtbaar mogelijk te maken. Dat doe je door middel van de volgende optimalisaties.

Maak een sitemap voor afbeeldingen. Een sitemap fungeert als een soort inhoudsopgave en geeft de zoekmachine een overzicht van de geplaatste afbeeldingen. Zeker als je afbeeldingen inlaadt via Javascript, is een sitemap voor afbeeldingen geen overbodige luxe. Upload een XML sitemap voor afbeeldingen in Search Console om het crawl proces te versnellen. Hieronder een voorbeeld van een XML sitemap voor afbeeldingen. Met <loc> kun je aangeven waar de afbeeldingen op je site staan.

Voorbeeld image sitemap

Voorbeeld image sitemap

Zorg voor meerdere duidelijke foto’s per product

Houd er rekening mee dat het product in zijn geheel op de foto staat. Zorg bovendien voor een zodanige lichtinval dat kleuren en vormen goed te zien zijn. Maak het zoekmachines gemakkelijk om items te identificeren tegen een contrasterende achtergrond. Foto’s vanuit verschillende hoeken zorgen ervoor dat je product vanaf elke kant wordt herkend.

Optimaliseer de grootte en het bestand van de afbeeldingen

Zorg voor een snelle laadtijd van de afbeeldingen. Kies voor een lossless of lossy compressie waarbij je de bestandsgrootte comprimeert, maar de kwaliteit gelijk blijft. Bij lossless wordt de bestandsgrootte gecomprimeerd en kan later weer in oude staat teruggezet worden. Bij lossy wordt de originele data overschreven met de gecomprimeerde data. ImageOptim is een handige tool om afbeeldingen zoveel mogelijk te verkleinen zonder dat de kwaliteit afneemt.

Maak je logo zichtbaar

Met visual search is het nog belangrijker dat je merk herkenbaar is. Het logo van je merk is bij uitstek het onderscheidende detail waardoor zoekmachines én gebruikers jouw product van anderen onderscheiden. Dit kun je doen met een pictogram in een hoekje van de foto.

Gebruik een beschrijvende alt-tekst voor je afbeeldingen

Een alt-tekst in de HTML van een afbeelding helpt zoekmachines begrijpen wat er op de foto te zien is. Dit is van belang omdat het Google veel rekenkracht kost om een afbeelding te herkennen, terwijl dat bij het uitlezen van een alt-tekst amper het geval is. Zorg ervoor dat de alt-tekst een beschrijving bevat van de afbeelding, zodat Google precies snapt wat er te zien is. Maak ook de bestandsnaam van je afbeelding beschrijvend en vul de andere image tags aan, zodat er zo veel mogelijk informatie beschikbaar is.

image tags

Definities van aanvullende image tags

 

3. Social Media

Wees zichtbaar in zoekmachines én apps

Met visual search kun je gevonden worden in zoekmachines, zoals Google en Bing. Maar vergeet social media niet! Apps zoals Pinterest, Snapchat en Instagram worden veel gebruikt om visueel inspiratie op te doen én te kopen.

Van een business die draait op visuals mag je verwachten dat Pinterest een grote speler is in de wereld van visual search. En dat zijn ze! Het platform is ideaal om consumenten te vangen in de awareness fase van de customer journey. Gebruikers zoeken naar inspiratie in onder andere interieur, kleding en eten. Met de functie Shop the Look kunnen gebruikers kledingstukken aanklikken en vervolgens online kopen. Met software van Olapic en Curalate kun je optimaliseren voor Pinterest. Adverteren voor Shop the Look kan nu nog alleen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië. Voor niet Engelstalige landen is het afwachten wanneer ze deze mogelijkheid lanceren.

Een nieuwe functie van Snapchat maakt het mogelijk om een product of streepjescode te laten herkennen door visual search. Met een pop-up van Amazon kun je het product vervolgens bekijken en direct kopen.

Feed the Beast

Artificial intelligence blijft zich verder ontwikkelen, ook op het gebied van visual search. Een typisch geval van feed the beast: met elke uitgevoerde visual search wordt de techniek slimmer en kunnen meer en meer vormen en objecten worden herkend. Als visual search straks op iedere telefoon standaard aanwezig is, zal deze manier van search de marketingwereld pas echt veranderen.

Blijf niet achter in e-commerceland! Verbreed je search-horizon naar visual search en zorg ervoor dat je afbeeldingen voor het aankopen van producten gezien worden. Gebruik structured data en zorg ervoor dat je merk er visueel aantrekkelijk uitziet. Naast hardcore SEO kun je ook connecten met social media. Succes!

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.