Verdieping

Marketeers in e-commerce, jullie laten kansen liggen! [trendrapport]

0

Bijna de helft van de marketeers in e-commerce doet niets met e-mailmarketing (automation). Een gemiste kans!

Recentelijk heeft Spotler samen met Thuiswinkel.org onderzoek gedaan naar de status van de inzet van marketing in de e-commerce. Op basis van de resultaten hebben we vier experts bevraagd over de verschillende thema’s en aandachtspunten die uit het onderzoek naar voren kwamen. Zo hebben we de E-commerce Marketing Trends voor 2019 in een rapport in kaart gebracht. Eén van de zaken die mij opviel in het rapport: bijna de helft van e-commercemarketeers zegt niets met e-mailmarketing (automation) te doen. En dat is anno 2019 echt een gemiste kans!

E-mailmarketing levert niets op, toch?

“E-mail is dood. Niemand leest meer e-mail. E-mail is gewoon spam.” Ik heb het de afgelopen vijf jaar allemaal voorbij horen komen. Keer op keer kon ik deze argumenten met diverse statistieken makkelijk – en met een grote triomfantelijke glimlach – weerleggen. Daarom roep ik het nu ook maar weer:

Er is geen kanaal waarmee je zo direct met je doelgroep kunt communiceren en waarvan de ROI zo hoog is als e-mail.

En als je serieus aan e-commerce doet, dan moet je ook serieus aan e-mailmarketing doen.

45% van e-commercemarketeers doet niets met e-mailmarketing

Voordat ik zal aantonen waarom je als e-commerceclub serieus aan e-mailmarketing moet doen, even terug naar het E-commerce Marketing Trendrapport 2019. Op de vraag: ‘Heb je e-mailmarketing (automation) software geïmplementeerd?’  geeft 45 procent van de ondervraagden (n=285) aan dat ze dit niet hebben (gedaan).

E-commerce Marketing Trendrapport 2019 vraag e-mailmarketing (automation)

Voor mij onbegrijpelijk, want in mijn beleving heeft iedere webshop en iedere retailer juist wel e-mailmarketing op orde. Of sturen ze in ieder geval een (product)nieuwsbrief. Blijkbaar dus niet. Het kan zijn dat ze zelf geen software in place hebben en een bureau in armen hebben genomen, maar dan nog verwacht je een integratie met het platform om up-to-date data in te kunnen zetten. Het blijft voor mij een beetje een raadsel. Gelukkig geeft 25 procent van de respondenten aan dat ze daar dit jaar mee aan de slag willen gaan.

E-mailmarketing zorgt voor traffic en conversie

Zoals ik al aangaf, gaan e-commerce en e-mailmarketing hand in hand. Diverse onderzoeken tonen keer op keer aan dat e-mail een belangrijk kanaal is in de e-commerce. Uit het Nationaal E-mail Onderzoek van Spotler uit 2018 blijkt bijvoorbeeld dat 68 procent van de Nederlanders het liefst per e-mail reclame ontvangt. Op gepaste afstand volgt de brievenbus met gemiddeld 16 procent. Verder blijkt uit datzelfde onderzoek dat het ontvangen van aanbiedingen en deals de belangrijkste reden is om zich in te schrijven voor een nieuwsbrief. En tot slot heeft 72 procent van de Nederlanders het afgelopen jaar minimaal één keer een aankoop gedaan naar aanleiding van een nieuwsbrief of e-mailcampagne van een webshop/retailer. Cijfers die er niet om liegen.

Spotler Nationaal e-mailonderzoek

Uit cijfers van Custora blijkt dat in de VS e-mail de grootste driver van omzet is tijdens Black Friday en Cyber Monday. In 2015 was e-mail al voor 25,1 procent verantwoordelijk voor de orders tijdens deze dagen. Ook Omnisend heeft interessante cijfers over de inzet van e-mailmarketing: in 2018 leverde ieder campagnebericht gemiddeld 9,44 orders op tijdens Black Friday. Op Cyber Monday waren dit 5,56 orders.

Het Amerikaanse Bluecore toont met gericht onderzoek naar e-mail in de e-commerce bijvoorbeeld aan dat de inzet van een verlaten-winkelwagen-campagne bijna 22 procent conversie oplevert.

Bluecore verlaten winkelwagen

De Direct Marketing Association (DMA) komt met onderzoek onder Amerikaanse retailers met een bijna vergelijkbaar cijfer voor de conversie op een dergelijke campagne: 20 procent.

Het internet staat vol met dergelijke onderzoeken en allemaal tonen ze aan dat e-commerce en e-mailmarketing een winnende combinatie is in termen van traffic naar en conversie in je shop. Dus heb je e-mailmarketing (nog) niet (goed) op orde voor jouw webshop? Ga aan de slag en wacht niet te lang, want je mist een hoop kansen en je laat geld liggen!

Over het E-commerce Marketing Trendrapport 2019

Het E-commerce Marketing Trendrapport 2019 is de uitwerking van onderzoek dat door Thuiswinkel.org en Spotler is uitgevoerd onder e-commercemarketeers en webwinkeliers in Nederland. Er is gekozen voor een aanpak waarbij de uitkomsten van kwantitatief onderzoek input vormen voor een kwalitatief onderzoek.

Voor het kwalitatieve onderzoek zijn geïnterviewd: Arjan van Oosterhout (Twinkle), Laurent de Groof (Retail insiders), Gino Thuij (HZ University) en Marco Derksen (Upstream, oprichter Marketingfacts). Aan het kwantitatieve deel van het onderzoek hebben in totaal 285 online marketeers en webwinkeliers meegewerkt. Zij zijn allemaal werkzaam in de online marketing voor één of meerdere webshops. 38 procent van hen geeft aan dat er naast de webshop ook sprake is van een fysieke winkel. 62 procent werkt alleen voor één of meerdere webshops zonder dat er sprake is van een fysieke winkel.

Headerfoto: rawpixel via Unsplash.