How to

Social payment: meer efficiency & tevredener klanten

0

Social payment wordt steeds meer mainstream. Denk maar eens aan die Tikkie-betaalverzoekjes die je binnenkrijgt via WhatsApp. Wist je dat deze sociale betaaldienst zich inmiddels ook op de zakelijke markt richt? Wat zijn de kansen van social payment in deze markt, bijvoorbeeld voor klantbeleving?

Social payment is opgezet om betalingen tussen mensen onderling, maar ook tussen mensen en bedrijven makkelijk te laten verlopen. Ooit was PayPal pionier op het gebied van sociale betaaldiensten, maar het is niet langer de enige speler op de markt.

Er zijn nu meerdere sociale betaalbedrijven en traditionele banken die zo’n betaaldienst aanbieden. Zo timmert Facebook bijvoorbeeld aan de weg met de betaalfunctie WhatsApp Pay,  breidde ING zijn Mobiel Bankieren-app uit met de functie ‘Betaalverzoeken’, introduceerde Bunq de app Slice. En misschien wel de bekendste in Nederland: Tikkie van ABN Amro.

Edwin van der Molen, business developer bij Tikkie Zakelijk, vertelde tijdens de Social Media Club Den Haag (SMC070) afgelopen december over zijn betaalapp, de zakelijke mogelijkheden die het inmiddels biedt en hoe betalen met je telefoon onderdeel is geworden van ons dagelijks leven.

Een verhaal dat mij aansprak, omdat ik als online marketeer veel potentie zie in de verschillende mogelijkheden van social payment. Het verhaal van Van der Molen deel ik graag in dit artikel, met social payment liggen er in mijn ogen kansen voor een hogere klanttevredenheid en efficiency.

Twee jaar geleden

Twee jaar geleden startte ABN AMRO met de betaalapp Tikkie. De app maakt gebruik van iDeal, waarmee consumenten via hun eigen bank betalen. De dienst is daarom door iedereen te gebruiken, het maakt niet uit bij welke bank je zit.

Enkele Tikkie-feiten

  • 4+ miljoen gebruikers
  • Al meer dan € 1,5 miljard euro via Tikkie betaald
  • 87% van de betaalverzoeken wordt binnen 1 dag gedaan
  • 10% van de betaalverzoeken gebeurt binnen 1 minuut

Het succes van de app komt niet alleen doordat betalen vlekkeloos verloopt, maar ook omdat het leuk is om het via de app te doen. Dat zit ‘m in het gebruik van kleuren, logo’s en gifjes. En vlak de gunfactor niet uit: het ultieme bedankt-gifje zorgt voor een happy end. 😉

Zakelijke markt

Tikkie heeft inmiddels ruim 2.000 zakelijke klanten en lanceerde onlangs een aantal nieuwe opties voor hen.

Voor kleine ondernemers

Met ‘Tikkie voor bedrijven’ kun je als gebruiker in de app makkelijk switchen tussen privé en zakelijk. Ideaal voor kleine ondernemers, zoals glazenwassers of thuiskappers. Die hoeven niet meer in de weer met cash of een mobiel pinapparaat, ze kunnen hun klanten via Tikkie laten afrekenen.

Voor webwinkels

Edwin van der Molen: “We hebben de betaaloptie ‘Tikkie SuperSnel betalen’ geïntroduceerd, waarmee we voor webwinkels de kans verkleinen dat kopers last minute afhaken. Voor consumenten halen we met de plug-in de grootste ‘consumer pains’ bij online shoppen weg. Dat zijn problemen met inloggen en het verplicht aanmaken van een account bij een webshop. Met je Tikkie-account kun je nu online shoppen en afrekenen in alle webshops met het Tikkie-logo.

“Je vult je 06-nummer in en krijgt een Tikkie met een betaallink. Voor de bezorging van je bestelling vul je alleen bij de eerste betaling je adres in. Je betaalt en krijgt een bevestiging. De verkoper krijgt vervolgens een melding dat je hebt betaald en hij ontvangt je contact- en adresgegevens, zodat de bestelling bij je kan worden bezorgd.”

Incasso voor bedrijven

Ook heeft Tikkie incasso via het platform mogelijk gemaakt, vertelde Van der Molen. “Via de Tikkie-portal kan gemakkelijk een betaalverzoek worden aangemaakt. Dit betaalverzoek – of meerdere tegelijk – verstuurt een bedrijf naar de klant, die met 1 klik betaalt. Voor het bedrijf is in een overzicht te zien wie wel en niet heeft betaald. De Rijksuniversiteit Groningen zet dit in om studenten te helpen hun collegegeld tijdig te betalen.

“Een andere klant deed een A/B-test met betalen: de ene helft van de klanten kreeg een iDeal-link, de andere helft ontving een Tikkie. De iDeal-betalingen werden binnen 6 dagen betaald, de Tikkie-betalingen binnen 2 uur.”

Voor webcare en customer service-afdelingen

Andere bedrijven, zoals Yellowbrick en Transavia, zetten Tikkie in binnen hun webcare- en customer service-afdelingen. “Stel, je komt er onderweg naar Schiphol achter dat je toch te veel bagage hebt, of dat je toch een stoel met extra beenruimte wil reserveren. Voorheen stuurde Transavia je voor een bijboeking een iDeal-verzoek via de mail, nu wordt Tikkie ingezet. Mede om de procesflow binnen het bedrijf te verbeteren.

“Transavia stuurt de klant direct een Tikkie in het gesprek, en die rekent met 1 klik af. De vliegmaatschappij ziet gelijk dat hij heeft betaald en de eerder toegewezen stoel is direct weer beschikbaar voor andere klanten. Daar gaat geen onnodige wachttijd meer overheen.” Door Tikkie is de gemiddelde terugbetaaltijd van bijboekingen bij Transavia verlaagd van 24 uur naar 75 minuten.

Slim op locatie

Van der Molen: “Op de Hogeschool Utrecht kunnen studenten in de SPAR University UU Utrecht letterlijk en figuurlijk de kassarij in de winkel ‘skippen’, als zij gebruik maken van de app ‘Skip the line’. Zij openen de app, scannen daarmee de producten en rekenen af met Tikkie. Als verrassingselement kunnen ze bij het verlaten van de winkel de QR-code bij het Skip-beeldscherm scannen en zien ze meteen of ze voor een eerstvolgend bezoek een ‘reward’ ontvangen, bijvoorbeeld een gratis lunch of koffie.

Accepteer cookies

“Een ander voorbeeld is Munch Fit Food To Go, een sapbar in Amsterdam. Daar zit op meeneemproducten een QR-code. Als je die scant met je telefoon word je naar de iDeal-pagina van Tikkie geleid, waar je het bedrag kunt afrekenen. Alle klanten kunnen zo makkelijker betalen en het winkelpersoneel kan zich meer richten op de shopbeleving voor de klant.”

Voor goede doelen

Het betalen aan goede doelen wordt ook makkelijker met Tikkie. Dat kunnen Jantje Beton, Villa Pardoes, Rode Kruis en de Hartstichting beamen. Titia Wenneker, online coördinator van Giro555, vertelde tijdens SMC070 over hoe zij Tikkie inzetten bij de meest recente Nationale Hulpactie, voor Sulawesi. “Naast dat het tegenwoordig belangrijk is om influencers aan onze actie te binden, willen we ook donateurs en actievoerders aan Giro555 verbinden. Om het doneren zelf makkelijker en leuker te maken, hebben wij bij de actie voor Sulawesi voor het eerst als Giro555 ingezet op seamless doneren met de betaalapp Tikkie. Daarmee bereikten we (ook) een nieuwe jongere doelgroep.Tikkie Giro555 QR-code“Het publiek betaalt zo makkelijk, sneller en eenvoudiger. Ook ons webcareteam maakt er gebruik van. In een online gesprek kan direct een Tikkie worden gestuurd. En voor een viraal effect: een, al dan niet invloedrijke, donateur kan via de bedankpagina gemakkelijk zelf vrienden en volgers oproepen te doneren.”

Bedrijven vinden de combinatie Tikkie en Giro555 ook interessant, zei Wenneker. “Dit wil ik verder onderzoeken, net als de mogelijke inzet van Tikkie door bedrijven en het publiek dat zelf een inzamelingsactie voor Giro555 doet.”

Accepteer cookies

Nieuwe opening

Klanten van Tikkie kunnen met een van de twee beschikbare API’s aan de slag om de dienst te testen. Dat kan met de Tikkie-api of (voor webshops) met de Tikkie Fast Checkout-api. De prijs per geslaagde Tikkie is afhankelijk van het aantal Tikkies dat je als klant gemiddeld per maand verstuurt (inclusief de iDeal-verwerking). Voor goede doelen (met een ANBI-status) geldt een gereduceerd tarief.

De mogelijkheden in het verhaal hierboven en die van de andere betaaldiensten, bieden wat mij betreft een nieuwe opening voor een leukere en efficiëntere wereld. Welke kansen zie jij voor social payment binnen jouw organisatie? Laat het me weten!