Communicatiemanagement

Wat ik leerde van mijn succesvolle online petitie

0

Toen ik in augustus een petitie startte om vaccinatie voor kinderen op kinderopvang te verplichten, hoopte ik op 2000 handtekeningen. Het werden er 45.000. Dit is wat ik daarvan leerde.

1. Iedereen kan een verschil maken

Mijn belangrijkste les is dat iedereen tegenwoordig een verschil kan maken. Door onze digitale kanalen is het supermakkelijk geworden om een actie te starten. Het enige wat je nodig hebt is iets waar je sterk in gelooft en waarvoor je wil vechten, mensen die achter je staan en wat schrijfskills hebben. Daarna ben je ready to go. Dus wat houdt je nog tegen?

petitie vaccin

2. Contact boven content

Er gaat niets boven persoonlijk contact om je campagne een flinke zet te geven. Zeker niet als je – zoals ik – zelf geen ‘viral filmpjes’ kan maken. Ik deed het met geschreven berichten op social media. Die teksten waren leuk, maar ik zorgde voor succes door tientallen mensen uit mijn netwerk te vragen om de actie te delen, om er iets over te zeggen, om hem in bepaalde app-groepen te plaatsen. Dat vroeg ik via e-mail, Twitter DM, WhatsApp of gewoon een belletje. Dat was het grootste deel van het werk: zorgen dat mijn eigen netwerk en mensen net buiten dat netwerk de actie gingen delen. En dat doen ze pas als je het ze vraagt. Persoonlijk contact is veel effectiever dan zelfs de beste content.

3. De kracht van WhatsApp

WhatsApp is voor mij de heilige graal van het campagnevoeren. Als je campagne op dat platform door mensen gedeeld wordt, dan ga je door het dak. Terwijl ik de teller van de petitie omhoog zag tikken, vroeg ik me vaak af waar die clicks toch vandaan kwamen. Toen begon ik van mensen om mij heen te horen dat ze in app-groepen het verzoek hadden gekregen om de petitie te tekenen. Blijkbaar ging de actie rond op de app!

Proberen om je actie groot te maken op WhatsApp is zoiets als proberen een viral filmpje te maken. Duizenden kwakzalvers proberen je een 5-stappenplan voor te schotelen waarin OOK JIJ dit kan doen. De waarheid is: niemand kan je dit vertellen. Het is voor een groot deel geluk. Wat er wel aan bijdraagt is dat je simpele en doeltreffende taal gebruikt. Dat je onderwerp voor een emotionele connectie zorgt bij je doelgroep. En dat traditionele media je actie overnemen. Want veel van die app-berichten waren gewoon linkjes naar artikelen op krantensites. Die blijven ontzettend belangrijk. Hoe nemen ze je actie over? Door eerst te zorgen voor veel tractie op social media en te laten zien dat je petitie groeit. En dat doe je natuurlijk weer door – zoals hierboven stond – je netwerk in te schakelen.

petitie vaccin

4. Het houdt niet op

Ja ja, heerlijk om mijn eigen campagne succesvol te noemen. En dat 45.000 mensen de moeite hebben genomen om de petitie te tekenen is echt ongelofelijk gaaf. Maar de missie was niet om zoveel mogelijk handtekeningen te halen. De missie was ervoor te zorgen dat de kinderopvang weer een veilige plek wordt. Dat is nog niet voor elkaar, dus de campagne is nog niet voorbij. Ik zal met nieuwe dingen moeten komen. Met meer mensen moeten spreken. Aandacht moeten blijven vragen. Campagnes stoppen namelijk niet. Die gaan door, totdat het doel bereikt is.

5. Doen!

De belangrijkste tip: je moet gewoon aan de slag. Doen! Ik had 37 avonden slapeloos en boos in bed kunnen liggen, me druk makend over de vaccinatiegraad in Nederland. In plaats daarvan zei mijn vriendin op de tweede avond tegen me dat ik dan maar eens in actie moest komen. Daardoor klom ik uit bed en achter de laptop, stond een uur later de petitie online en kon ik handtekeningen gaan verzamelen.

Als je iets wil veranderen, moet je niet gaan zitten klagen en afwachten. Dan moet je doen.