Inspiratie

Op zoek naar de killer-app voor blockchain

0

E-mail, social media en applicaties als iTunes en Google’s zoekmachine zijn handig en hebben een grote impact op de mensheid. Zo zorgden ze voor de massa-adoptie van de internettechnologie. Dergelijke applicaties noemen we killer-apps. Voor blockchain bestaat zo’n killer-app nog niet. Wanneer kunnen we deze verwachten?

Mensen vinden killer-apps zo belangrijk dat ze apparaten kopen om ze te gebruiken. Zo zorgde de lamp voor de wereldwijde acceptatie van elektriciteit. Killer-apps zijn volgens PC Magazine het begin van een volledig nieuw ras. Visicalc en Wordperfect waren de voorlopers van Excel en Word. Webbrowser Mosaic was die van het internet, en e-mail liep vooruit op iTunes en social media.

Betere bereikbaarheid

Veel blockchain-enthousiastelingen zijn naarstig op zoek naar een killer-app voor hun activiteiten. Deze app moet de massa-adoptie van blockchain faciliteren. Vooral cryptovaluta-handelaren vinden dit interessant. Zij denken namelijk dat de waarde van hun valuta door een app gaat stijgen. De enthousiastelingen willen de vele baanbrekende voordelen rondom veiligheid, efficiëntie en de decentrale mogelijkheden beter bereikbaar maken voor consumenten.

Nog geen gat in de markt

Experts struikelen over elkaar heen. Het is druk bij het bestempelen van ontwikkelingen binnen de blockchain-technologie als killerapp-waardig. Het gaat hierbij enerzijds om applicaties zoals Cryptokitties en het cryptoplatform BAKKT.

Anderzijds hebben ze het over de succesvolle implementatie van de blockchain-technologie en de bijkomende voordelen voor branches. Deze branches variëren van online gamen, publishing en reizen tot crossborder payments, Internet of Things en supply chain management.

De oprichter van Ethereum, de grootste cryptovaluta na Bitcoin, schreef zelfs:

If there existed some particular application for which blockchain technology is massively superior to anything else, people would be loudly talking about it already. So far, there has been no single application that anyone has come up with that has seriously stood out to dominate everything else on the horizon.

Ook zakenbank Morgan Stanley gaf aan dat we er nog lang niet zijn:

We are now firmly in the middle of the proof-of-concept phase of development. Blockchain still hasn’t had a true test. Early signs are that this is a promising technology, but many of the big questions have yet to be answered. It hasn’t been tested at scale in a complex, fast-moving business environment.

Financiële transacties & geheime implementaties

Voor Westerse consumenten is het moeilijk om een echte killer-app aan te wijzen. Succesvolle ontwikkelingen op blockchain-gebied vinden volgens recente rapporten van Deloitte en McKinsey vooral plaats op het gebied van financiële transacties. Een rondgang langs de grote blockchain-advieskantoren leert dat bedrijven de meeste succesvolle implementaties zelf bereiken. Deze implementaties houden ze vanuit concurrentie-oogpunt natuurlijk nog geheim.

Moeten we nog tien jaar wachten?

Wat als de experts met bovengenoemde quotes gelijk krijgen? De blockchain-technologie ontwikkelt zich dan net zoals het internet. Dezelfde fases worden doorlopen. In dat geval kan het nog zeker tien jaar duren voordat er een killer-app voor cryptovaluta beschikbaar is.

killer-app voor cryptovaluta

Over ongeveer vijf jaar belandt de technologie dan op het plateau of productivity van de Gartner Hype Cycle. Het maakt in de opvolgende vijf jaar dezelfde groeispurt door. Zo ging het ontstaan van het internet op gebied van adoptie en investeringen ook.

Focus verleggen

Ik denk dat het verleggen van de focus het proces kan versnellen. Momenteel steken we veel tijd en geld in het maken van potentiële killer-apps voor cryptovaluta. Daardoor geven we er ook veel aandacht aan. Iedereen kijkt hoopvol naar de efficiëntie-slagen die grote bedrijven maken met de technologie, en naar het transformerende effect wat het heeft op de wereldwijde financiële industrie.

Echte globale impact

De impact op ontwikkelingslanden vind ik eigenlijk veel interessanter! Er zijn bijvoorbeeld 1,5 miljard mensen die geen proof of identity hebben (zoals een paspoort of geboortecertificaat). Meer dan 2 miljard mensen hebben geen bankaccount. Ook zijn er dagelijks nog veel grote data hacks, en gaan veel landen gebukt onder corruptie.

Naar mijn mening zijn de echte killer-apps de vele praktische toepassingen die bedrijven met blockchain ontwikkelden. Met deze toepassingen gaan zij wereldwijde problemen te lijf. Daarmee zorgen ze voor echte globale impact, waar ook echt iedereen op zit te wachten.

Is jouw ware killer-app al op de markt, of wacht je nog af? Ik ben benieuwd, laat het me hieronder weten in een reactie.