Communicatie

5 simpele tips om je pitch ijzersterk te maken

0

Natuurlijk is pitchen één van die vaardigheden die je leert door het simpelweg vaker te doen. Toch kun je met een aantal eenvoudige verbeteringen jouw pitch naar een hoger level brengen. In dit artikel geef ik je vijf handige tips om met jouw volgende pitch het gewenste effect te bereiken.

Of je nu voor een zaal vol mensen of voor slechts één persoon staat, pitchen is doorgaans nog best spannend. Pitchen is niet alleen een must op de werkvloer, maar ook een handige tool om de luisteraar binnen enkele minuten te overtuigen van jouw idee, motivatie of kwaliteiten.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Als het aankomt op pitchen, dan is het gezegde dat je nooit een tweede kans krijgt voor een eerste indruk nog steeds erg actueel. Voordat je kunt beginnen met het voorbereiden van een pitch, is het belangrijk om eerst scherp te hebben wie precies het publiek zal zijn en wat precies de boodschap is die je over wil brengen. Het is hierbij de kunst om een juiste verhouding te vinden tussen de complexiteit van een verhaal en de vakinhoudelijke kennis van de luisteraar. Het is beter om de complexiteit van het verhaal lager te houden dan de vakinhoudelijke kennis van de luisteraar.

Bij de voorbereiding op een pitch hoort natuurlijk ook het repeteren van jouw verhaal. Hoewel een vloeiende pitch van belang is om overtuigend over te komen, is het nog steeds erg belangrijk om voldoende mogelijkheden voor (spontane) interactie met het publiek open te laten. Het is daarom dus niet verstandig om een pitch volledig uit je hoofd te leren. Onthoud uitsluitend de rode draad en kernpunten van jouw pitch.

Tot slot hoort ook het afstemmen van jouw appearance op de situatie bij een goede voorbereiding. Een pitch voor het managementteam vraagt bijvoorbeeld om een zakelijkere uitstraling dan een pitch voor directe collega’s op de afdeling. Je kunt beter voor te formeel kiezen dan voor te informeel. Te formele kleding zorgt namelijk vaak voor extra zelfvertrouwen, terwijl te informele kleding vaak voor een gevoel van ongemak zorgt.

De aandacht van de luisteraar wordt na gemiddeld 8 seconden al minder.

2. Grijp de aandacht in de eerste secondes

Wist je dat de aandacht van een luisteraar al na gemiddeld 8 seconden minder wordt? Het is daarom belangrijk om de aandacht van het publiek in de eerste seconden te grijpen én vast te houden. Uit de eerste zin moet al blijken wat de kern van de rest van de pitch gaat zijn. Op het moment dat je bijvoorbeeld een oplossing pitcht voor een probleem dat de luisteraar heeft, dan moet uit de eerste zinnen direct blijken dat jij degene bent die de urgentie van het probleem begrijpt en het kan oplossen. Een sterke openingszin is persoonlijk, prikkelend, bevat feiten en overtreft de verwachtingen van het publiek. Het werkt bijvoorbeeld goed om de eerste zin in de ‘jij-vorm’ te formuleren.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de pitch van Joseph Knox Wheeler, die in slechts 1 minuut de urgentie van het probleem door middel van feiten duidelijk weet te maken:

Accepteer cookies

Een goed voorbeeld van het persoonlijk aanspreken van de luisteraar is te zien in de pitch van Astrid Sonneveld. Door aan het begin van de pitch in de ‘jij-vorm’ te praten, worden haar luisteraars getriggerd om over de vraag na te denken:

Accepteer cookies

3. Non-verbale communicatie als een krachtige tool

Een ijzersterke pitch heeft niet alleen een goede inhoud, maar wordt ook op een krachtige manier gebracht. Tijdens de pitch kan non-verbale communicatie als tool worden ingezet om jouw boodschap net wat extra kracht bij te zetten.

Zorg tijdens een pitch altijd voor een open houding. Een houding waarbij de armen over elkaar of voor de buik worden gehouden, straalt een defensief en ongemakkelijk gevoel uit. Door je handen te gebruiken tijdens het praten, kom je levendiger en enthousiaster over. Hoewel het fijn kan zijn om een papiertje of pen vast te houden, kan dit voor afleiding bij het publiek zorgen. Probeer daarom om je handen vrij te hebben tijdens het pitchen.

Ook kun je gebruikmaken van gezichtsuitdrukkingen om je verhaal extra kracht bij te zetten. Een natuurlijke glimlach zorgt er bijvoorbeeld voor dat het publiek een pitch als positiever ervaart dan bij een serieuze blik. Natuurlijk is het belangrijkste dat de mimiek bij de pitch past.

Kijk bijvoorbeeld eens hoe het gebruik van gezichtsuitdrukkingen de pitch van Linda Tahboun extra kracht bijzet en haar publiek echt aan het denken zet:

Accepteer cookies

4. Interactie met de luisteraar

Zelfs tijdens een korte pitch is het gevaar aanwezig dat de aandacht van de luisteraar minder wordt. Door het publiek tijdens de pitch goed te observeren, kun je eenvoudig zien op welk punt de aandacht minder wordt. Op het moment dat je merkt dat de aandacht verzwakt, dan kun je interactie met de luisteraar opzoeken. Interactie met de luisteraar is makkelijker als je voor één persoon pitcht. In dat geval kun een aantal keer de ‘jij-vorm’ integreren in het verhaal, waardoor de luisteraar direct wordt aangesproken.

Als je voor een groter publiek pitcht, dan werkt het goed om meerdere open vragen te verwerken in je pitch. Deze open vragen zorgen ervoor dat de luisteraar een prikkel krijgt om de vraag te kunnen beantwoorden en daardoor actiever blijft luisteren naar de pitch. Het is wel belangrijk om te beseffen dat niet iedereen uit het publiek de interactie met je aan wil gaan. Na de pitch is er vaak ook nog voldoende ruimte om individueel de interactie op te zoeken met luisteraars.

Kijk bijvoorbeeld eens hoe Silvia Ten Houten de interactie met het publiek opzoekt:

Accepteer cookies

5. Een onvergetelijke afsluiting

Je bent aan het eind van de pitch aangekomen en bent blij met hoe je de boodschap hebt kunnen overbrengen. De afsluiting wordt vaak afgeraffeld, omdat er nog onvoldoende tijd is of omdat de pitcher denkt dat de boodschap al voldoende duidelijk is.

Toch is het zo dat de afsluiting, samen met de opening, tot de belangrijkste onderdelen van een pitch behoren. De afsluiting is het laatste wat de luisteraars horen en daardoor ook het laatste wat zij van de pitch onthouden. Zorg dat de afsluiting logisch volgt op de rest van de pitch, zodat de luisteraar de afsluiting eigenlijk al verwacht. Een krachtige afsluiting vat in enkele zinnen de inhoud van de pitch samen. De afsluitende zin geeft daarom altijd antwoord op de vraag: ‘Wat is de kernboodschap van mijn pitch, die luisteraars moeten onthouden?’

De krachtige afsluiting van de pitch van Anne Kloppenberg laat goed zien hoe je een persoonlijke afsluiting kunt combineren met het samenvatten van de kernboodschap van de pitch:

Accepteer cookies

Stan de Ridder laat goed zien hoe een krachtige afsluiting vaak uit maar een paar samenvattende (steek)woorden hoeft te bestaan:

Accepteer cookies

Hoe zorg jij voor een succesvolle pitch?

Uiteindelijk is het vooral belangrijk om een manier van pitchen te vinden die het dichtst bij jouw persoonlijkheid staat. In dit artikel heb ik je een aantal tips gegeven waarmee je jouw pitch naar een hoger level kunt tillen. Heb jij nog handige tips? Ik hoor het graag van je in de comments!