Communicatie

Vergroot je charisma & krijg meer aandacht voor je verhaal [5 tips]

0

Als je regelmatig een congres bezoekt, dan herken je dit beeld waarschijnlijk wel: na afloop staat de ene spreker je nog helder voor de geest en van de ander weet je niks meer. En als je zelf moet spreken, of het nu op een congres is of een bruiloft, hoop je natuurlijk dat je wordt herinnerd als een spreker met veel charisma.

Over charisma wordt vaak gezegd: “Je hebt het of je hebt het niet.” De schrijvers van Vergroot je charisma & krijg meer aandacht voor je verhaal (aff.) beargumenteren dat charisma ook aan te leren is. Aan de hand van hun eigen ervaringen geven ze tips om jouw charisma te vergroten, met als doel jouw verhaal beter uit de verf te laten komen.

1. Authenticiteit

Een van de ingrediënten om je charisma te vergroten, is authenticiteit. Door jezelf, je emoties en valkuilen in je gedrag te kennen, weet je beter waar je voor staat en waar je voor gaat. Dit heeft een positief effect op je charisma. Een mooi citaat uit het boek:

Authenticiteit is de mate waarin iemand trouw is aan zijn eigen persoonlijkheid, geest, of karakter.

Door situaties waarin jij jouw primaire emotie (boos, bang, bedroefd of blij) leert kennen en begrijpen, kun je deze gebruiken als je jouw verhaal over de bühne brengt. En dat draagt bij aan een groter gevoel van authenticiteit bij je publiek.

2. Waar ga en sta jij voor?

Naast authenticiteit draagt je persoonlijke missie en visie bij aan je charisma. Ga eens bij jezelf te rade wat je beweegt. Wil je een wereldverbeteraar zijn, altijd winnen of vooral anderen helpen? Een persoonlijkheidsmodel als de Big Five, de Roos van Leary of de teamrollen van Belbin kan je helpen om hier inzicht in te krijgen.

Auteurs Stienen en Winkelhuis gebruiken het drijfverenmodel van Riso en Hudson, wat een interpretatie is op het enneagram.

Drijfverenmodel van Riso en Hudson

 

Deze negen drijfveren helpen je te begrijpen waar je energie van krijgt en waar je betekenis in vindt, maar ook hoe je je gedraagt als je niet lekker in je vel zit.

Mijn enneagramtype is 8, de uitdager, met aanvulling van een sterke 7, de levensgenieter. In mijn werk zie ik dit terug doordat ik graag nieuwe activiteiten onderneem en nieuwe producten ontwikkel. Voor het reguliere werk moet ik meer moeite doen. In mijn presentaties kan ik het meest gepassioneerd vertellen over nieuwe projecten, zoals de socialmedia-aanpak van de HvA gericht op studiekiezers tijdens het Next Student congres.

Een goed begrip van je eigen persoonlijkheidstype (of drijfveren), maar ook die van anderen, helpt mij mijn verhaal te versterken. Op internet zijn diverse enneagramtesten te doen. Mijn tip: doe er een aantal om een goed beeld te krijgen van jouw enneagramtype.

3. Een sterk wij-gevoel

Succesvolle leiders zijn in staat een wij-gevoel te creëren. Een vergadering waarin je het gevoel krijgt dat je erbij hoort en dat je gehoord wordt. Het is niet voor niks dat je je favoriete leraar vooral herinnert om hoe hij of zij jou liet voelen en je je gehoord voelde. Niet om zijn fantastische uitleg van de Keynesiaanse theorie…

Voor het vergroten van het wij-gevoel is het nuttig om naar jezelf en de ander te kijken door de bril van ‘oké’. Vind je jezelf oké en vind je de ander oké? Want hoe jij en de ander zich op dat moment en in die situatie voelen, bepaalt hoe jij de situatie kunt aanpakken én dus of je het gevoel (inferieur, hopeloos, superieur) kunt verbeteren naar een respectvolle situatie.

Ik werk bij de Hogeschool van Amsterdam regelmatig met studenten voor het maken van content. Soms zit zo’n student in een lastige (privé-)situatie of hebben ze even geen inspiratie voor content. Ze voelen zich dan niet oké. Samen zoeken we dan naar de juiste insteek voor de video, soms zelfs ook door de eigen situatie hierin te betrekken.

4. Taal en stem

Als ik je nu de vraag zou stellen om eens drie charismatische mensen te noemen, dan kun je die waarschijnlijk zo opnoemen. Je zag er pas nog eentje in een TED-talk, tijdens een congres of je kent iemand in je vriendenkring. Je zult het met me eens zijn dat hij of zij goed is met zijn stem en taal, een ware taaltovenaar misschien wel.

Net als het wij-gevoel zijn taal en stem vaardigheden die trainbaar zijn. Stienen & Winkelhuis (aff.) zetten sprekers aan tot het nadenken over je ‘kroonjuwelen’. Wat wil je dat mensen onthouden van je verhaal?

Wat zijn je kroonjuwelen?

Een handig hulpmiddel om hiermee aan de slag te gaan zijn de volgende vragen:

 1. Wat is je openingszin?
 2. Wat zijn de drie belangrijkste inhoudelijke punten?
 3. Met welke slotzin sluit je af?

In de voorbereiding op je presentatie zorg je ervoor dat je de drie belangrijkste kroonjuwelen altijd in je achterhoofd hebt. Het is de kern waar je op terug wil vallen. Met je openingszin zorg je ervoor dat je ieders aandacht trekt. En met de slotzin maak je een duidelijk punt aan je verhaal.

Tijdens een werklunch startte ik een presentatie met de stelling: HvA = Ajax, toch? Hiermee triggerde ik mijn collega’s om na te denken over de overeenkomsten tussen de grootste hogeschool en de mooiste club van Nederland. 😉 Inhoudelijk stelde ik ze drie vragen:

 • Waar staan we nu?
 • Waar willen we naar toe?
 • En wat missen we?

En in de afsluiting stelde ik de vraag: “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de HvA iets meer Ajax wordt?”

Om je kroonjuwelen goed over te brengen, gebruik je je stem. Je kunt deze trainen zodat je door beter gebruik van je stem meer charismatisch wordt en je je verhaal krachtiger over kunt brengen.

5. Lichaamstaal

Het vijfde ingrediënt voor het vergroten van je charisma is je lichaamstaal. Charismatische sprekers zijn zich zeer bewust van hun lichaamstaal. Hoe ze staan of zitten, hun handen en de ruimte gebruiken, hoe ze kijken en ademen. Want zij weten dat wat je non-verbaal uitstraalt in grote mate bepaalt wat anderen van je verhaal vinden.

Tijdens het congres ‘The Next Student’ werd de dag afgesloten door Karl Raats die in enkele minuten een uitgebluste groep wist te inspireren en activeren. Alle vijf de ingrediënten die hierboven besproken zijn, zag ik terug in zijn presentatie. Het gebeurt niet vaak dat de inspirerendste sessie de laatste van de dag is.

Innerlijke stemmen

Bovenstaande vijf ingrediënten kun je voor een groot deel trainen. De schrijvers van ‘Vergroot je charisma’ geven hiervoor veel oefening én wijzen op valkuilen.

Daarnaast stellen zij dat het nodig is om je eigen innerlijke stemmen te kennen, want een charismatisch persoon kent zijn eigen stemmen goed en weet hiermee te ‘spelen’.

De innerlijke stemmen die Stienen & Winkelhuis onderscheiden, zijn:

 • De spelende stem: genieten als een zorgeloos kind
 • De rebelse stem: die het anders durft te doen
 • De lichamelijke stem: die praat vanuit je lichaam
 • De sensuele stem: die kan verleiden
 • De invoelende stem: die meeleeft met een ander

Iedere stem heeft zijn voordelen en zijn schaduwkanten en via de oefeningen in het boek (aff.) leer je je stemmen kennen en ontwikkelen. Charismatische leiders hebben vaak drie innerlijke stemmen goed ontwikkeld.

Aan de slag met je charisma!

Als jij regelmatig voor een groep staat om jouw verhaal te vertellen, stel jezelf dan eens deze vragen:

 • Ken ik mijn innerlijke stemmen goed genoeg?
 • Welke ingrediënten wil ik ontwikkelen om mijn charisma te vergroten?

Door jezelf deze vragen te stellen, kom je erachter waar je verbeterpunten zitten en, met het boek in je hand, kun je hier actief mee gaan oefenen. Zo kom je stap voor stap dichter bij het moment dat je publiek écht, of nog meer, aandacht voor je verhaal heeft.

Wat mij aanspreekt in het boek is dat het met duidelijke voorbeelden en op een positieve manier tips geeft over hoe je aan de slag kunt met je charisma. Daarnaast worden ook de valkuilen belicht, waardoor het een uitgebalanceerd boek is geworden dat ook nog eens lekker weg leest. Een aanrader voor iedereen die regelmatig voor een grote of kleine groep staat (als trainer, presentator of scrum master), maar ook als je in een overleg meer overtuigingskracht wil laten zien.

Over het boekVergroot je charisme

Titel: Vergroot je charisma & krijg meer aandacht voor je verhaal
Auteurs: Petra Stienen & Maximiliaan Winkelhuis
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Jaar: 2019
Nummer: 978 90 468 2611 9
Mediatype: boek, 256 bladzijdes
Prijs: €24,99
Bestellen: via Managementboek (aff.)