Analytics

Google Analytics: zo maak je van DuckDuckGo wél een goede verkeersbron

0

Inzicht in je verkeersbron ‘Organic Search’ in Google Analytics is essentieel. Er is een standaardlijst met zoekmachines in Google Analytics, deze is redelijk compleet. Maar sommige zoekmachines, zoals DuckDuckGo, ontbreken en komen bij de verkeersbron ‘Verwijzingen’ terecht. In dit artikel deel ik hoe je ervoor zorgt dat DuckDuckGo automatisch binnenkomt als een zoekmachine, zodat je meting zuiver blijft.

Binnen de rapporten ‘Acquisitie’ -> ‘Alle Verkeer’ -> ‘Kanalen’ vind je het resultaat van je verkeersbronnen. Oftewel: via welke kanalen kwamen hoeveel bezoekers op je website? En als je Analytics goed hebt ingericht met metingen voor micro- en macro-doelen, zie je ook per verkeersbron de conversie-percentages:
Overzicht 'Organic Search' in Google Analytics
In bovenstaande grafiek zie je ‘Organic Search’ staan, wat aangeeft hoeveel bezoekers op jouw website via zoekmachines binnenkomen. Deze zoekmachines omvatten dan bijvoorbeeld Google, Bing en Yahoo. In de bovenstaande grafiek zie je dat ongeveer 65% van de bezoekers via Zoekmachines (Organic Search) binnenkomen. Essentiële informatie om te kunnen beoordelen of je op dit moment de juiste hoeveelheid tijd en budget steekt in de verschillende verkeersbronnen. Daarom wil je de metingen hiervoor zo zuiver mogelijk inrichten.

Wat zijn de standaardzoekmachines binnen Google Analytics?

De standaardlijst met zoekmachines kun je binnen Google Analytics vinden via ‘Beheerder’ -> ‘Property’ -> ‘Trackinginfo’ -> ‘Organische zoekbronnen’:

Als je die standaardlijst bekijkt, zie je er een stuk of 30 (zie hier de hele lijst). Is deze lijst compleet? Behoorlijk natuurlijk, maar de laatste tijd zie ik bij steeds meer klanten bij de verkeersbron ‘Verwijzingen’ (of: ‘Referrals’) DuckDuckGo opduiken. Vaak nog een grote onbekende. Wat is DuckDuckGo en staat het wel bij de goede verkeersbron ingedeeld? Ter voorbeeld:
DuckDuckGo staat bij Verwijzingen

Wie of wat is DuckDuckGo?

DuckDuckGo? ‘Dat is zeker spam’, hoor ik vaak. Nee, het is een concurrent van Google. Een zoekmachine met een uniek concept en focus op privacy.

De zoekmachine slaat ingevoerde zoekopdrachten niet op, wat jouw privacy verhoogt en waardoor je exact dezelfde resultaten krijgt te zien als ieder ander. Maar waar hebben we het over, met een marktaandeel binnen zoekmachines in NL van 0,74% in februari 2019 (bron: Statcounter):
Marktaandeel Zoekmachines NL in Februari 2019en in US ca 1%:
Marktaandeel Zoekmachines US in Februari 2019
Dus nog totaal geen bedreiging voor Google, terwijl onlangs op 4 januari 2019 in Searchengineland een explosieve groei werd vermeld:
Groei DuckDuckGo
In 2018: 9 miljard zoekopdrachten, in 2016: 4 miljard zoekopdrachten.

DuckDuckGo in Google Analytics als een Verwijzende site, geen Zoekmachine

Zoals je hierboven ziet, staat DuckDuckGo in Google Analytics bij de ‘Verwijzende sites’ met als Medium=Referral (Verwijzende site).
Wat? Google neemt DuckDuckGo nog niet serieus als zoekmachine, want anders was deze wel ingedeeld bij Organic Search (zoekmachines).

Tijd om dit aan te passen, maar hoe? Wat je zou willen doen, is dit in Google Analytics via ‘Beheer’ – ‘Property’ – ‘Trackinfo’ – ‘Organische zoekbronnen’ aanpassen, want Google geeft zelf aan dat je dat daar moet doen:

Echter, als je de instructies volgt en dit doet, dan werkt het niet! Ons eendje komt nog gewoon binnen in Google Analytics als ‘Referral’:

DuckDuckGo wel automatisch als een zoekmachine

Maar hoe fix je dit dan? We willen het natuurlijk goed hebben. Nu gaat het over DuckDuckGo, maar wellicht wil je dit ook regelen voor andere zoekmachines. Ik heb het uitgezocht, en het valt niet mee om het gedaan te krijgen. Je moet hiervoor gaan werken met een ‘Filter’.

Ga naar ‘Beheerder’ – ‘Weergave’ – ‘Filter’ – en maak een nieuw Filter via ‘Geavanceerd’ en vul de velden als volgt in:

Je vertelt hierboven als het ware dat Analytics het medium voor DuckDuckGo moet wijzigen van Referral naar Organic.DuckDuckGo als zoekmachineEn, werkt het? Yes! DuckDuckgo komt gewoon in Analytics binnen als zoekmachine (Organic). Veel succes!