SEO

Browser DuckDuckGo in opmars: wat betekent dit voor SEO, SEA & remarketing?

0

Met een enorme groei en uniek concept is DuckDuckGo een grote browser aan het worden. Wat betekent dit voor SEO, SEA en remarketing?

Op Statcounter is te zien wat het marktaandeel is van webbrowsers per land. Daarbij is DuckDuckGo wereldwijd met 46,6 procent gegroeid en heeft de zoekmachine in Nederland nu een marktaandeel van 1,3 procent. Ter vergelijking heeft Yahoo 0,9, Bing 3,3 en Google 93,8 procent.

Wat is DuckDuckGo?

Laten we bij het begin beginnen en uitleggen wat DuckDuckGo is. Net als Google en Bing is het een zoekmachine met een eigen browser. Alleen is het toch wat anders dan andere browsers, met name als het om privacygegevens gaat. Al sinds 2008 is het namelijk tegen het bewaren van gebruikersgegevens en dat beleid wordt steeds populairder.

DuckDuckGo is in 2008 opgericht door Gabriel Weinberg als een experiment. Ze zijn partners met Bing en Yahoo en maken gebruik van hun advertentienetwerk als voornaamste inkomstenbron.

Wat maakt het uniek?

Waarbij Google een schets maakt van elke gebruiker door gegevens op te slaan, doet DuckDuckGo dat niet. Juist omdat de privacy van de gebruiker hoog in het vaandel staat. Gebruikers krijgen dus geen zoekresultaten die specifiek zijn afgestemd op eerder getoonde interesses of zoekopdrachten. Dit heeft als voordeel dat de gebruiker zich veiliger voelt, maar het heeft als nadeel dat de gebruiker zorgvuldiger met de zoekopdracht om moet gaan om de juiste zoekresultaten op te halen.

Om duidelijk een verschil te laten zien tussen Google en DuckDuckGo deel ik hieronder 2 links. Je ziet dat de link van Google veel meer informatie bevat dan de link van DuckDuckGo. De link van Google bevat informatie en Google heeft die informatie verborgen in nummers en letters.

Google:

https://www.google.com/search?q=succesfactor&oq=succesfactor&aqs=chrome..69i57j46i175i199i512j69i60l3j69i61j69i60j69i61
.4016j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8#:~:text=Succesfactor%20%7C%20Voor%20d%C3%A9,https%3A//succesfactor.nu

DuckDuckGo:

https://duckduckgo.com/?q=succesfactor.nu&bext=mcr&atb=v307-2__&ia=web#:~:text=Voor%20d%C3%A9%20online%20strategie%20%2D%20Succesfactor

De laatste link bevat alleen informatie waarbij makkelijk te herleiden valt waarover het gaat.

Bangs

Los van het privacybeleid heeft DuckDuckGo ook andere features, zoals bangs. Bangs zijn als het ware shortcuts om snel naar een website te gaan. Wil iemand even snel naar Wikipedia? Dan typt de gebruiker ‘’!wiki’’ of ‘’!w’’ in om daar snel te komen.

DuckDuckGo

Wat betekent dit voor online marketeers?

Voor de gebruiker klinkt dit ideaal. Een browser die geen gebruik maakt van de gegevens van bezoekers. Maar wat betekent dit voor marketeers?

SEO

DuckDuckGo maakt geen gebruik van de gebruikersgegevens. Daarom is het verstandig om de zoekwoorden specifieker te maken, anders wordt er zelfs geconcurreerd met buitenlandse websites. Als er bijvoorbeeld gezocht wordt naar ‘’T-shirt sale’’ dan weet DuckDuckGo niet uit welk land de gebruiker komt. De kans bestaat dan dat er links van andere landen in de resultaten worden vertoond. Zorg daarom voor specifieke zoektermen zoals in dit geval ‘’T-shirt uitverkoop’’.

Volgens de video van Rules For Rebels is DuckDuckGo qua linkbuilding ook anders. Omdat ze partner zijn met Bing gebruiken ze ook sommige zoekresultaten van Bing. En bij Bing is het aantal relevante links belangrijker dan de kwaliteit van de relevante links. Daarnaast rekent Bing ook socialmedia-links mee. Linken met relevante startpagina’s kan hier dus een voordeel geven.

Accepteer cookies

SEA

SEA is ook voor DuckDuckGo het verdienmodel en dat gaat via Microsoft Bing. Het wil met Bing relevante advertenties aanbieden, terwijl de privacy van de gebruiker wordt gewaarborgd. Daarbij wordt bij elke klik het IP-adres en ‘user agent string’ door Bing gebruikt. Alleen wordt die informatie niet gekoppeld aan een gebruikersprofiel en los van administratieve verwerking worden de gegevens ook niet opgeslagen. Hierdoor krijgen gebruikers de relevante advertenties en geen specifieke advertenties.

Remarketing

Als een gebruiker via de zoekmachine DuckDuckGo naar een website gaat, maar bijvoorbeeld Google Chrome als browser gebruikt, dan geldt het gegevensverzamelingsbeleid van de website. En niet het beleid van DuckDuckGo. Ook al verzamelt DuckDuckGo dus geen gegevens, de website waarop de gebruiker landt kan dat wel doen.

Dit is zeer belangrijke informatie voor remarketing. Want als een gebruiker via DuckDuckGo bijvoorbeeld op Frankwatching komt, dan kan Frankwatching de gebruiker via social media nog steeds advertenties laten zien op LinkedIn, door middel van remarketing.

Maar als de bezoeker gebruik maakt van de browser van DuckDuckGo, dan blokkeert DuckDuckGo wel de cookies van alle websites. Daarmee is remarketing dus niet mogelijk.

Starten met adverteren op Bing?

Los van linkbuilding en het specificeren van zoekwoorden hoeven marketeers niet gelijk een andere marketingstrategie toe te passen om in te haken op het groeiende platform. Voor gebruikers geldt dat zij veel specifieker moeten zijn met zoektermen. En als SEO’er is het de kunst om erachter te komen welke zoekwoorden dat gaan worden en hoe daar op ingespeeld moet worden.

Adverteer je nog niet op Bing? Probeer het dan uit! Aangezien het mogelijk is om via Bing ook te adverteren op Yahoo en DuckDuckGo pak je een marktaandeel van opgeteld 5,5 procent. De advertenties van DuckDuckGo blijven relevant voor gebruikers. Dit maakt het zeker waard om het adverteren op deze platformen uit te proberen.