Inspiratie

Security Token Offerings: dé hype & katalysator van de cryptovaluta-markt?

0

Huisvrouwen die content maken, Geert Wilders, bananen en het beheer van je eigen graf. Een greep uit de bizarre voorbeelden van focusgebieden van de vele duizenden zogenaamde Initial Coin Offerings (ICO), die in 2017 en 2018 plaatsvonden. Hoewel veel blockchain-experts ICO’s oorspronkelijk vooral zagen als een manier om een community op te zetten rondom een organisatie, gebruikten de meeste organisaties hun ICO vooral om snel en gemakkelijk geld op te halen bij investeerders. Het is daardoor een soort ‘crowdfunding voor blockchain-projecten’ geworden. The next step? De Security Token Offering (STO).

Investeerders kunnen al voor kleine bedragen aan de ‘crowdfunding voor blockchain-projecten’ meedoen. Ze krijgen er ‘coins’ of ‘tokens’ voor terug. Volgens onderzoek van PWC werd hiermee in 2017 $10 miljard en in 2018 $11 miljard opgehaald, wat neerkomt op gemiddeld $25 miljoen per ICO. De grootste ICO, EOS, haalde maar liefst $4.2 miljard op.

Er was sprake van ontzettend veel fraude. Dit door de combinatie van het makkelijke geld ophalen door organisaties, de slechte due dilligence (zorgvuldigheid) van (vaak nieuwe en onervaren) investeerders en de ontbrekende regulering vanuit overheden. 81% van de vele duizenden projecten bleek een scam te zijn. De investeerders bleven vrijwel altijd met lege handen achter.

Hoe scams voorkomen?

Grote investeerders roepen dan ook om maatregelen om scams te voorkomen en het vertrouwen weer terug te brengen in de cryptovaluta-markt. Veel onderzoeken bevestigen dit en geven aan dat het reguleren van de markt ook zal zorgen voor een significante toename van investeringen. Niet alleen van huidige investeerders, maar ook door de grote gevestigde financiële dienstverleners die nu aan de zijlijn staan te wachten.

The next step in crypovaluta: STO’s

Voor 2019 is de Security Token Offering (STO) een van de meest genoemde trends op cryptovaluta-gebied. Het wordt ook wel wordt genoemd als dé oplossing voor bovengenoemde problemen. Naar verwachting zullen STO’s in 2020 $10 biljoen aan transacties faciliteren. Het concept werd geïntroduceerd door PolyMatch en inmiddels zijn er wereldwijd ongeveer 150 actief.

Wat is een STO?

STO’s lijken veel op de bekende ICO’s, alsin het verkrijgen van een crypto of token in ruil voor een financiële investering. Dan de verschillen. Een ICO geeft je geen enkel stemrecht, heeft geen onderliggende waarde en wordt vooral gebruikt voor toegang tot een applicatie of speculatie op toekomstige groei. Bij een STO word je eigenaar van een echt investeringsproduct, die gelinkt is aan een onderliggende activa. Zoals een aandeel.

Het uitvoeren van een STO is wel een stuk complexer. Je moet aan veel regelgeving voldoen en allerlei complexe procedures doorlopen. Dit is ook de grootste reden voor de meeste startups om de plannen voor een STO in de ijskast te zetten. Aan de andere kant voorkomt dit juist heel veel scams, die dergelijke procedures door de vele background checks vrijwel onmogelijk door kunnen komen. Een redelijke catch 22-situatie!

Waarom geen reguliere beursgang?

Veel traditionele financiële experts vragen zich hardop af waarom STO’s nodig zijn. Waarom kunnen we niet gewoon met de reguliere IPO’s werken, die al decennia succesvol worden gebruikt? Zelf vond ik ICO’s een geweldige stap, richting meer financiële inclusiviteit.

Waar bij reguliere IPO’s (zoals die van Adyen) enkel grote institutionele investeerders kunnen instappen, kan dat bij de meeste ICO’s al met een paar tientjes. Daarnaast zorgt het ervoor dat het voor startups een heel stuk makkelijker is om geld op te halen en een community te groeien. Zonder een lange zoektocht te moeten maken naar de juiste venture capitalist of bank.

Verschillen IPO’s en STO’s

Er zijn een aantal verschillen tussen IPO’s en STO’s, die de laatstgenoemde zeer interessant maken. STO’s kunnen 24/7 worden verhandeld en worden bijna direct verrekend. IPO’s worden enkel verhandeld tijdens openingstijden van beurzen en het kan soms dagen duren voordat ze zijn verrekend.

Door zogenaamde smart contracts in te zetten, is het mogelijk om bijvoorbeeld automatisch dividend uit te laten betalen en de inkoop van eigen aandelen automatisch te laten verlopen. Daarnaast halen de smart contracts veel tussenpersonen en hun werk weg. Dit bespaart weer veel tijd en geld.

Maar waarom stappen we dan niet direct volledig over op STO’s?

Tijdens trainingen over blockchain en cryptovaluta die ik mag geven, krijg ik vaker van financiële experts de vraag waarom STO’s niet al veel bekender zijn. En waarom ze niet al veel meer worden ingezet. Zelf vind ik het enerzijds een zeer interessant instrument, wat fakers en scammers zal voorkomen en de sector een stuk gezonder en vertrouwder zal maken.

Een no-go

Maar aan de andere kant druist het volledig in tegen de decentrale gedachte waarvoor blockchain juist in het begin is bedacht. Doordat de STO’s onder streng toezicht staan van de financiële autoriteiten (zoals de AFM in Nederland en SEC in de Verenigde Staten) zijn STO’s voor veel blockchain-enthousiastelingen echt een no-go.

Ook Binance (een van de bekendste cryptovaluta-beurzen) heeft laten weten dat ze geen STO’s gaan ondersteunen. Andere grote namen in de industrie, zoals Coinbase, gaan dit aan het eind van dit jaar echter wel doen. Sommige landen – zoals China – hebben STO’s verboden, omdat ze het als een “illegale financiële activiteit” zien:

I want to warn those who are promoting STO fundraising in Beijing. Don’t do it in Beijing. You will be kicked out if you do it. You can only engage in such activities with the approval from the government. – Huo Xuewen – Hoofd Financial Bureau Beijng

Wat zijn de volgende stappen?

De eerste Nederlandse STO’s zijn al bekendgemaakt, zoals van Ockel en Blockport. Verschillende sites laten in gemakkelijke stappenplannen zien hoe je zelf een STO kunt opzetten, zoals die van de ‘uitvinder’ van STO’s, Polymath. Ook zijn er verschillende mooie overzichten van STO-projecten wereldwijd. Uiteindelijk is de investeerder de lachende derde. Die kan makkelijker, sneller, veiliger en goedkoper investeren in bedrijven.