Digital business

12 (bijna) gratis marketing- en technologische tools voor non-profits

0

In ons vorige artikel las je over 12 (bijna) gratis communicatietools voor non-profits. Maar er is meer! Benieuwd naar welke organisaties ook iets te bieden hebben voor non-profits? In dit artikel belichten we, wederom 12, marketing- en technologische tools die organisaties (bijna) gratis aanbieden aan non-profits. Met deze tools optimaliseer je je eigen taken én die van je collega’s.

Een disclaimer voordat je enthousiast dit artikel begint te lezen: voor elk bedrijf gelden andere regels rondom donatieprogramma’s. Kijk daarom altijd bij de richtlijnen en toelatingsvoorwaarden of je in aanmerking komt voor een programma en welke producten je kunt aanschaffen tegen een lager tarief.

Voor bijna alle organisaties geldt dat je in het bezit moet zijn van een ANBI-status. Als het lukt om je hiervoor aan te melden, staan de gratis (of bijna gratis) tools tot je beschikking en kun je aan de slag!

Marketing-tools

1. GetFeedback (15% korting)

GetFeedback is een online enquêtesoftware-tool. Je stelt met deze dienst snel en vrij simpel een visueel aantrekkelijke enquête op. Dit kan zelfs met je eigen logo. Het fijne aan GetFeedback is dat de enquêtes op mobiele telefoons, tablets en computers goed te bekijken en in te vullen zijn. Dit is bijvoorbeeld ideaal als je bezoekers van een specifieke theatervoorstelling naar hun ervaring wil vragen.

Een organisatie komt in aanmerking voor een non-profitaccount van GetFeedback als het een erkende, liefdadige non-profit of niet-gouvernementele organisatie is. Zo’n organisatie ontvangt een korting van 15% op alle plannen. Het goedkoopste plan start al vanaf $50 (min 15% korting) per maand.

2. Hootsuite & HootGiving (50% korting)

Hootsuite is een online tool waar wij fan van zijn. Je kunt er tegelijkertijd meerdere Twitter-, Facebook- en LinkedIn-accounts mee beheren. Zo zie je snel wat mensen online over een bepaald topic bespreken. Ook kun je eenvoudig berichten inplannen, taken onder je collega’s verdelen en statistieken bekijken. Marketeers kunnen Hootsuite ook gebruiken om met fans in gesprek te gaan.

Het non-profitprogramma van Hootsuite heet HootGiving. Om het voor non-profitorganisaties makkelijker te maken om de kracht van social media in te zetten, biedt HootGiving deze organisaties 50% korting op socialmedia-oplossingen. De korting geldt op de pakketten ‘professional’ (€25 per maand) en ‘team’ (€109 per maand). Hier gaat de 50% korting nog af!

3. Adobe Photoshop Elements (gratis & korting)

Waar zouden we zijn zonder Adobe Photoshop Elements? We vrezen dat de (digitale) wereld er zonder het programma een stukje minder mooi uitziet. Als je een account hebt bij TechSoup Nederland (de organisatie die voor Belgische en Nederlandse ANBI’s toegang regelt tot een reeks gedoneerde software-producten), kun je toegang krijgen tot verschillende Adobe-producten.

fotoshoppen voor non-profits

Kom je in aanmerking voor de donatiecyclus (1 juli tot en met 30 juni)? Dan kun je toegang krijgen tot korting op een onbeperkt aantal individuele Creative Cloud All-apps en kun je vier gedoneerde stand alone Adobe-producten ontvangen. Onder deze producten vallen: Adobe Acrobat Pro voor Windows, Adobe Acrobat Pro voor Mac, Adobe Photoshop Elements en Adobe Premiere Elements voor Windows en Mac.

4. Airbnb Social Impact Experiences (gratis)

Airbnb lanceerde onlangs Social Impact Experiences. Deze ervaringen geven Airbnb-gasten de kans om meer te leren over het doel van een organisatie en tegelijkertijd plezier te beleven. Mensen kunnen zich namelijk onderdompelen in de missie van een non-profitorganisatie. Of een stad of land beter leren kennen aan de hand van een ervaring, bijvoorbeeld door kennis te maken met een non-profitorganisatie tijdens een toffe workshop.

Ervaringen aanbieden is makkelijk: je biedt via Airbnb een activiteit aan waar mensen aan kunnen deelnemen. Wat zijn de voordelen?

  • 100% van de opbrengst van je activiteiten gaat direct naar je organisatie.
  • Je Social Impact Ervaring verschijnt op de website van Airbnb en in de mobiele apps. Zo bereik je een groot publiek.
  • Het betrekken van nieuwe mensen bij je organisatie met een Social Impact Ervaring is een waardevolle manier om blijvende ambassadeurs te creëren.

Technologische tools

5. Amazon Web Services (gratis)

Het Amazon Web Services (AWS)-programma voor non-profitorganisaties biedt AWS Promotional Credits voor cloud-services aan non-profits. Als je organisatie in aanmerking komt, kun je een subsidie van $2000 in AWS-credits aanvragen per fiscaal jaar.

Wat houdt dit in? Het AWS-programma is een veilig cloudservices-platform dat rekenkracht, gegevensopslag, contentlevering en andere functionaliteiten biedt. Je hoeft niet te investeren in fysieke infrastructuur. Het programma beschikt over de services om je te helpen bij het bouwen van geavanceerde applicaties.

6. Box Online Collaboration Service (gratis)

Het Box.org-donatieprogramma stelt via TechSoup Nederland de Box ‘contentmanagement en collaboratiediensten’ ter beschikking aan non-profits. De Box biedt een oplossing voor zowel toegang tot het delen van documenten, als voor samenwerkingen in documenten in de cloud.

Je kunt een Box perfect integreren in verschillende toepassingen zoals Google Docs, Microsoft Office en Office 365. Zo kunnen personeel, beheerders, externe partners en nog veel meer partijen met elkaar communiceren. Daarnaast krijgen zij op een veilige manier toegang tot alle informatie om projecten te beheren.

Het Box-programma biedt maatschappelijke organisaties toegang tot tien permanente Box-licenties. Let op: hier komen nog €80 administratiekosten en BTW bij.

7. DocuSign (donaties & 75% korting per jaarabonnement)

DocuSign biedt korting op hun e-handtekeningtransactie-software aan voor non-profits, goede doelen en openbare bibliotheken in Nederland. Je kunt DocuSign gebruiken om documenten te ondertekenen, verzenden en beheren.

Het speciale non-profitaanbod geeft toegang tot donaties van permanente licenties voor DocuSign Standard. De waarde hiervan is €276 per jaar. Daar komt ook nog een korting van meer dan 75% op jaarlijkse abonnementen voor DocuSign Business Pro bij. Zo’n abonnement kost normaal gesproken €456 per jaar. Wij zeggen: doen! Het bespaart veel tijd en wandelingen naar de printer om te scannen, faxen en printen.

8. Tutanota (gratis)

Met Tutanota kun je versleutelde e-mails naar en van andere Tutanota-gebruikers verzenden en ontvangen. Tutanota werkt continu aan het waarborgen van privacy. Zo weert het systeem aanvallers door de ingebouwde versleuteling.

veilig mailen voor non-profits

Tutanota werkt voor de besturingssystemen iOS, Android en F-Droid. Dus wil jij veilige e-mails zonder advertenties versturen? Dan is Tutanota iets voor jou. Non-profits mogen één product aanvragen per jaarlijkse donatie-cyclus, ter waarde van €12 per jaar.

9. Symantec & Bitdefender (gratis)

Last but not least: Symantec en Bitdefender. Antivirus- en beveiligingssoftware is belangrijk, maar vaak ook erg kostbaar. Zowel Symantec als Bitdefender bieden hun producten aan in een donatieprogramma. Dat doen ze speciaal voor non-profitorganisaties. Ze willen graag dat kleine en middelgrote organisaties de beveiligingstechnologie krijgen die ‘ze nodig hebben voor het volbrengen van hun opdracht’.

Let op: de donaties van Symantec bieden een abonnement voor één jaar. Voor Bitdefender geldt een donatie-quotum. Dit houdt in dat non-profitorganisaties per fiscaal jaar maximaal 50 Bitdefender-licenties mogen aanvragen.

Nog meer korting!

10. IBM (korting op refurbished en nieuwe Apple-producten)

IBM biedt non-profitorganisaties korting op refurbished en nieuwe Apple-producten zoals Macbooks, iPhones en iPads. Zo kun je bijvoorbeeld een 12 inch Macbook van €1050 voor €514 aanschaffen. IBM’s Buy Tech-initiatief stelt dit beschikbaar. Dit initiatief biedt betaalbare technologie aan non-profitorganisaties.

Let op: bij het afrekenen brengt TechSoup Nederland 3% administratiekosten in rekening bovenop de aangegeven prijs.

11. FlixBus (korting op bustickets en charter-busverhuur)

Met het FlixBus-discountprogramma krijg je korting op bustickets en charter-busverhuur. Je kunt kortingsvouchers gebruiken om te besparen op professionele en persoonlijke transportkosten voor werknemers, vrijwilligers en leden van je organisatie. FlixBus biedt twintig vouchers aan voor busreizen. Elke voucher schenkt je 20% korting op een boeking.

FlixBus for non-profits

Non-profitorganisaties ontvangen zelfs een onbeperkt aantal kortingsvouchers! Dus, boek een leuke workshop in een andere stad en profiteer van FlixBus.

12. Microsoft Xbox (gratis)

Microsoft kreeg veel aanvragen van non-profitorganisaties die zich richten op de ontwikkeling van kinderen. Aan de ene kant ging het hen om software-producten. Maar het ging hen ook om de Xbox. Daarom besloot Microsoft de Xbox Kinect aan te bieden aan de non-profitsector.

De Xbox Kinect draagt namelijk met spelenderwijs leren en oefenen bij aan de ontwikkeling van kinderen. De tool is daarom super interessant voor educatieve instellingen. Na goedkeuring van je aanvraag, krijg je zowel een Xbox Kinect als een spel cadeau.

Voordeel voor non-profits

Het lijstje van producten en diensten op TechSoup is nog veel langer, maar wij zetten de varianten die voor non-profits het meest toepasselijk zijn voor je op een rijtje. Veel non-profits kunnen hier hun voordeel uit halen! Heb jij nog aanvullende vragen of goede tips voor non-profitmarketeers? Laat het ons weten in een reactie hieronder!