Tech

TenX en Pundi X, de betaalapps van de toekomst?

0

Cryptocurrencies zijn anno 2019 een populaire vorm van investeren. Al is de hype wat minder dan in december 2017, wordt er nog steeds druk gehandeld en kunnen we na de grote val van begin 2018 alweer een kleine groei opmerken. Dat we “gewoon” geld kunnen inwisselen voor deze digitale munteenheden is niets nieuws. Maar wat als we eenmaal een grote online portefeuille hebben opgebouwd? Verschillende bedrijven zijn betaal-apps aan het ontwikkelen om betalingen via cryptovaluta een stuk makkelijker en toegankelijker te maken. In dit artikel beschrijf ik wat de meest bekende apps zijn op de markt, die het verst zijn in hun ontwikkeling.

Er zijn steeds meer instanties die Bitcoins of Ethereum als betalingsmiddel accepteren. Maar dit is nog een kleine minderheid. De meeste alledaagse aankopen, zoals boodschappen, kunnen we tot nu toe alleen met gewoon geld betalen. Cryptovaluta wisselen voor euro’s is vaak nog een hoop gedoe, waar ook transactiekosten voor betaald moeten worden, en waarvan de transacties niet meteen te zien zijn op je rekening. Niet bijzonder praktisch dus en zeker niet geschikt om “even snel” iets in de supermarkt af te rekenen.

TenX

Gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil, zeker niet in de crypto-wereld. In 2015 zag Toby Hoenisch samen met Michael Sperk en Paul Kittiwongsunthorn een gat in de markt en besloten OneBit op te richten, een makkelijke manier om met Bitcoin te betalen. In 2016 kwam het beginnende bedrijf in de incubator van PayPal en kreeg het daarbij zijn eerste investeringen van buitenaf. OneBit veranderde zijn naam in TenX, omdat de markt inmiddels veel groter was dan Bitcoin alleen. Het werd zo een van de eerste platforms waarbij je verschillende cryptocurrencies direct kunt inwisselen voor geld om er alledaagse aankopen mee te doen.

Hoe werkt TenX?

TenX is een digitale multi-currencyportefeuille waar je verschillende cryptovaluta in kunt bewaren. Tot nu toe ondersteunt deze portemonnee alleen Bitcoin, Ethereum en Litecoin, maar daar wil TenX in de toekomst verandering in brengen om zo ook andere populaire cryptovaluta te kunnen ondersteunen. Naast deze digitale portefeuille heeft TenX ook een fysieke VISA-kaart, gelinkt aan de online portemonnee. Je kunt hier gewoon mee betalen bij winkels die VISA accepteren. Daarnaast heeft TenX een app die beschikbaar is voor Android, IOS en het web, waar altijd de inhoud van de portefeuille gecheckt kan worden.

Accepteer cookies

In tegenstelling tot andere cryptokaarten, blijft bij TenX het geld in de portefeuille altijd de originele cryptomunteenheid, tot het moment van transactie.

Met de Decentralized Security Smart Contracts (DSS) kun je bepaalde betaalregels instellen, zoals bepalen met welke munteenheid wordt betaald of hoeveel er maximaal mag worden uitgegeven of overgemaakt, per dag. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om betalingen bijvoorbeeld voor 20% met Bitcoin te betalen, voor 70% met Ethereum en 10% met Litecoin.

COMIT

TenX is gebouwd op een eigen netwerk genaamd COMIT (Cryptographically-secure Off-chain Multi-asset Instant Transaction). Het idee achter COMIT is het creëren van een op internet gebaseerd netwerk, dat verschillende blockchains aan elkaar linkt met een COMIT Routing Protocol (CRP). Met dit netwerk is het mogelijk om direct verschillende cryptocurrencies in te wisselen voor een andere cryptocurrency, of voor “gewoon” geld. En dat voor geen of minimale transactiekosten.

De oprichters leggen in het COMIT-whitepaper (pdf) hun doel met het systeem uit: geld versturen moet net zo goedkoop en gemakkelijk worden als het verzenden van een WhatsApp-bericht. Tot nu toe is het omwisselen van een bepaalde cryptocurrency voor een andere (bijvoorbeeld Bitcoin naar NEO) een heel gedoe. Het is soms niet mogelijk om een directe uitwisseling te verrichten. Bij COMIT komen alle aanbieders samen, waarmee het verschilt van meer traditionele blockchain-ecosystemen. Het zou daardoor sneller moet gaan.

De kosten

TenX rekent geen transactiekosten, betalen met TenX is daarom gratis. Wél rekent het bedrijf eenmalig 15 dollar om de kaart thuisgestuurd te krijgen. Wordt er nou minder dan 1000 dollar per jaar betaald met de TenX betaalkaart, dan rekent TenX 10 dollar per jaar, extra.

Daarnaast is het idee om in de toekomst verschillende voordelen aan de kaart te verbinden, zoals de verschillende spaarprogramma’s. Mensen kunnen Ethereum- of TenX PAY-tokens krijgen voor het gebruiken van de TenX-kaart, of het verrichten van PAY-transacties. Wanneer en of deze plannen uitgevoerd zullen worden, is echter nog onbekend.

Nog niet beschikbaar in Nederland en België

Verder is het belangrijk te vermelden dat de TenX-betaalkaart tot nu toe nog niet beschikbaar is in België of Nederland. Tot nu toe is de kaart alleen nog maar te krijgen in Australië, Nieuw Zeeland en Singapore. Wel staan zowel België als Nederland op de prioriteitenlijst van landen waar TenX de betaalkaart spoedig wil lanceren. De portefeuille en de app zijn wel gewoon verkrijgbaar.

Pundi X – Een snelle manier van betalen

Na TenX kwamen er steeds meer alternatieven op de markt om het betalen met cryptovaluta makkelijker te maken. De meeste van deze alternatieven zijn nog in volle ontwikkeling. Begin 2017 werd zo ook Pundi X gelanceerd. Dit is een soort contactloos pinapparaat, waarmee je kunt betalen bij elke winkel die het machientje heeft. Je kunt er ook crypto mee kopen of verkopen.

Het apparaat heet de XPOS en heeft twee schermen: een voor de verkoper en een voor de koper, en een RFID-chip. Als er een aankoop wordt gedaan, vult de verkoper het bedrag in, zoals bij een normale pinautomaat. De koper bekijkt dan of de wisselkoers klopt en houd vervolgens zijn XPASS card tegen het apparaat om de aankoop te voltooien. Het apparaatje print de bon met alle gegevens uit en de actuele balans kan meteen op de app bekeken worden.

Accepteer cookies

De Pundi X-app heeft een digitale portefeuille waar de cryptocurrencies in bewaard kunnen worden. Ook heeft de app een unieke QR-code die aan de portefeuille is gelinkt. Met de QR-code en het XPOS-apparaat kunnen ook cryptocurrencies gekocht en verkocht worden.

Pundi X heeft een grote ambitie en is momenteel al op verschillende plekken in de wereld actief. Zo heeft het bedrijf op het moment kantoren in Indonesië, Singapore, China, Japan, Zuid-Korea, Brazilië en in het Verenigd Koninkrijk.

XPhone, de eerste blockchaintelefoon

Naast de app, de kaart en het XPOS-apparaat, lanceerde Pundi X recentelijk ook de XPhone, ‘s werelds eerste blockchaintelefoon. Naar verwachting zal de telefoon eind 2019 te koop zijn voor een retailprijs van 600 dollar. Het idee van deze mobiele telefoon is dat er geen centrale provider meer nodig is. De telefoon wordt zo aangedreven door de Function X blockchain. Verder is de telefoon verenigbaar met Android, wat betekent dat alle Android-apps op de telefoon geïnstalleerd kunnen worden. Het doel van deze telefoon is het optimaal beschermen van de persoonlijke gegevens. Alles in de telefoon is dus volledig versleuteld.

Het verschil met andere hedendaagse betaalmethodes

Hoewel TenX en Pundi X nog niet zo bekend zijn in Europa, omdat beide betaalmethodes nog niet echt te gebruiken zijn, hebben deze apps wel een grote potentie om te groeien en groot te worden binnen de cryptowereld:

  • Omdat TenX samenwerkt met bijvoorbeeld VISA is het verschil tussen betalen met een gewone betaalpas of een TenX card klein, buiten het feit dat je natuurlijk ook met cryptovaluta kunt betalen.
  • Pundi X is het beste te vergelijken met een contactloos pinautomaat. Het heeft wel wat grote verschillen, omdat bijvoorbeeld de wisselkoers wordt aangegeven en er ook crypto gekocht en verkocht kan worden met het apparaat.

Online aankopen

Het is nog onduidelijk of deze betaalmethodes ook gebruikt kunnen worden voor online aankopen en hoe dat dan in zijn werk zal gaan. Online zijn er natuurlijk een aantal veiligheidsregels die geaccepteerd moeten worden. Zo is er in Europa bijvoorbeeld de Europese regelgeving voor elektronische identificatiemiddelen (eIDAS) die veilige elektronische transacties waarborgt, en de Europese privacy-verordening (AVG oftewel GDPR) die de persoonsgegevens beschermt. Zo is een van de meest veilige manieren om tegenwoordig online te betalen met de Itsme digipass (een Belgisch initiatief, red.), via de europabank online, die lichtelijk gebaseerd is op het concept van de blockchain. Deze maakt namelijk geen gebruik van het gewone internet, maar via het netwerk van verschillende mobiele operatoren, om de beveiliging te vergroten.

Hoe TenX en Pundi X zich op internetaankopen gaan richten is dus nog onduidelijk. Ze zijn allebei nog vol in ontwikkeling. Het kan daarom nog even duren voor we ook in Nederland en België van deze betaalmethodes gebruik kunnen maken.