SEO

Hoe beïnvloedt pogosticking je SEO nu eigenlijk?

0

Pogosticking is een fenomeen waarmee Google (gedeeltelijk) de relevantie van websites in de zoekresultaten bepaalt. De naam komt van het speelgoed dat kinderen gebruiken om heen en weer te springen. De kans is groot dat jij ook op dagelijkse basis pogostickt (maar dan niet op kinderspeelgoed). Daarom besloot ik een artikel te schrijven over het ranking-mechanisme.

Wat is pogosticking?

Op het moment dat een bezoeker op de zoekresultatenpagina is, kan die op een website klikken. Er is sprake van pogosticking als deze bezoeker (direct) terugkeert naar de zoekresultatenpagina en vervolgens naar een andere website gaat via dezelfde zoekresultatenpagina.

Dit kan meerdere keren gebeuren tijdens één zoekopdracht. In dat geval vindt de zoeker op meerdere websites niet waar hij of zij naar op zoek is. Op een gegeven moment bezoekt de zoeker de laatste website via de zoekresultatenpagina. Daar vindt de zoeker waar die naar op zoek was.

Verschil pogosticking en bounce rate

Pogosticking en de bounce rate zijn makkelijk door elkaar te halen. Een bounce is een sessie van een websitegebruiker. De gebruiker verlaat in dit geval de website na het zien van één pagina. Hij of zij klikt niet door naar andere pagina’s van de website.

pogosticking

Er zijn een aantal verschillen tussen pogosticking en een bounce:

  • Een bounce kan plaatsvinden bij verkeer van verschillende bronnen. Pogosticking gebeurt alleen in zoekmachines (betaald of organisch verkeer).
  • Een bounce is niet altijd negatief, pogosticking wel. Een bounce bij een blog komt bijvoorbeeld vaak voor. De bezoeker zoekt dan naar informatie, vindt dit op de blog en verlaat de website. Pogosticking laat zien dat de zoeker niet vindt waar hij of zij naar zoekt.

De impact van pogosticking op SEO

Google’s senior webmaster trends analyst John Mueller zegt dat pogosticking geen directe impact heeft op de vindbaarheid van websites in de Google zoekmachine. Wel gebruikt Google ‘klik-data’, zoals pogosticking, om het algoritme te testen en/of ontwikkelen. Mueller zei het volgende tijdens een Google Webmaster Central office-hours hangout:

But in general we do use this kind of information for evaluating algorithms. That is the kind of thing we’ve been talking about in the past as well. We do experiments all the time with regard to search results and rankings. Part of the way to do experiments is to see how people react to those experiments.

Pogosticking heeft dus geen directe invloed op de zoekresultaten van Google. Maar het beïnvloedt Google’s algoritme wel. En het algoritme bepaalt uiteindelijk de zoekresultaten.

SEO-content

Pogosticking (en andere vormen van klik-data) is één van de redenen dat je SEO-content niet alleen voor zoekmachines kunt schrijven. De gebruiksvriendelijkheid van dit soort teksten is vaak zo laag dat websitebezoekers direct teruggaan naar de zoekresultatenpagina.

Waarom pogosticking?

Je kunt je afvragen waarom Google de KPI pogosticking gebruikt. Software Google Analytics biedt immers tientallen andere KPI’s aan om gebruikerservaringen mee te meten. Hiermee kan Google exact de kwaliteit van ieder zoekresultaat ontdekken. Waarom gebruikt Google deze andere KPI’s niet?

gebruikerservaring meten Google

De reden hiervoor is redelijk eenvoudig. Niet iedere website gebruikt de tracking code van Google Analytics. Google kan enkel KPI’s inzetten die alle websites in de index gebruiken. Want doordat een gedeelte van de zoekresultaten anders niet in de meting zit, zijn metingen van andere KPI’s vaak inaccuraat.

Hoe kan ik op pogosticking inspelen?

Iedereen die bezig is met SEO moet op pogosticking inspelen. Het is een mes dat aan twee kanten snijdt. Aan de ene kant helpt het doordat het verbeteren hiervan de gebruikerservaring (in veel gevallen) verbetert. Daarnaast helpt het met het behouden en/of verbeteren van posities in Google. Maar hoe pak je dat precies aan? Dat lees je in de volgende 6 tips:

1. Zorg ervoor dat de content op de pagina relevant en van hoge kwaliteit is

Als je actief bent in een specifieke branche is de kans groot dat je veel over het onderwerp weet. Gebruik je expertise om bezoekers te informeren. Denk daarbij altijd: waar is mijn bezoeker naar op zoek?

2. Schrijf content voor websitebezoekers en niet voor zoekmachines

Zoekmachines worden steeds slimmer en herkennen ‘spam’-teksten steeds sneller.

3. Zorg voor een goede doorstroom op de website

Als iemand vanuit de zoekresultatenpagina op een website aankomt, moet die gemakkelijk door de website heen kunnen gaan. Plaats bijvoorbeeld overzichtelijke knoppen naar andere relevante pagina’s binnen de website.

4. Denk na over een mooi en passend website-design

Als een website een goed design en een gepaste uitstraling heeft, vermindert dit pogosticking. Een overzichtelijke website zorgt ervoor dat bezoekers makkelijk vinden waar ze naar op zoek zijn.

5. Zorg voor aansluiting van zoekwoorden op de juiste landingspagina’s

Dit geldt vooral voor een betaalde campagne. Het is belangrijk dat de bezoeker van de website precies tegenkomt wat hij of zij verwacht tegen te komen. Dit zorgt voor een goede gebruikerservaring.

6. Target de juiste zoekwoorden tijdens zoekmachinecampagnes

Richt je in de campagnes op zoekwoorden die je diensten omschrijven. Dit verhoogt de relevantie van je website en zorgt ervoor dat bezoekers van je website echt op zoek zijn naar jouw diensten.

Als Google inziet dat gebruikers bij jou vinden waar ze naar op zoek zijn, beloont Google je hiervoor. Deze beloning komt in de vorm van het behouden en/of verbeteren van je posities.

Speel jij al in op pogosticking? Ik ben benieuwd naar je strategieën. Deel je ervaringen met me in een reactie hieronder!