Content

Frankwatching tipt: deze 10 boeken wil je in de zomer lezen

0

Er wordt weer geklaagd over de hitte, de processierups is ons letterlijk aan het irriteren en de raketjes bij Albert Heijn zijn uitverkocht: het is weer zomer! Tijd om lekker tot rust te komen op je om 06:00 uur met handdoek geclaimde zwembadstoel. Natuurlijk met een paar boeken erbij. Maar welke?

We zien bij Frankwatching veel boeken en uitgebreide recensies langskomen. Welke boeken zijn de afgelopen tijd blijven hangen? We vroegen het aan onze auteurs en collega’s, zodat jij een mooi lijstje hebt met tien must reads. Door de vele burn-outklachten en drukte die Nederlanders steeds meer ervaren op de werkvloer, trappen we af met 10 manieren om van je stress af te komen. Dan kan de vakantie pas écht beginnen.

1. Fokking Druk

Thijs van Launspach

Screenshot van een van de boeken: Fokking druk.

Druk is het nieuwe normaal. Waar je voorheen op de vraag ‘hoe gaat het?’ het antwoord kreeg ‘goed, met jou?’, is het nu ‘goed, maar wel druk!’. Het lijkt soms zelfs een strijd om wie het drukst is. Met hoofdstukken als ‘Plannen voor gevorderden’, ‘Mailen als een baas’ en ‘Stoorzender wordt hulpbron’ helpt het boek Focking Druk je met het vinden van de juiste balans.

Thijs van Launspach gebruikt hiervoor de nieuwste wetenschappelijke inzichten, methoden van experts en verhalen van ervaringsdeskundigen. Aan de hand van toepasbare tips en opdrachten neemt hij je mee naar een rustiger leven. Een mooie leestip van auteur Danielle Huisman-Teunis.

2. Overtuigingskracht

Noah Goldstein, Steve Martin & Robert Cialdini

Screenshot van een van de boeken: Overtuigingskracht.Een handige gids over psychologische beïnvloeding. Rutger Steenbergen over dit boek: “Een oudje die onlangs is geüpdatet. De voorbeelden in dit boek zijn erg inspirerend. En hoewel ze niet onder alle omstandigheden werken, geven ze volop stof tot nadenken. Je gaat echt anders naar je marketinginspanningen en website kijken.”

Deze vernieuwde versie bevat tien nieuwe hoofdstukken, of zoals ze het zelf omschrijven: tien extra geheimen. Het boek deelt nu geen 50 wetenschappelijk bewezen tips, maar 60. Deze tips geven je inzicht in hoe een kleine verandering in je aanpak direct een enorm effect kan hebben op je slagingskans.

3. Webteksten die werken

Els Aerts & Karl Gilis

Screenshot van een van de boeken: Webteksten die werken.Ben je toevallig op zoek naar 121 bullshit-vrije en direct toepasbare tips voor webteksten? Dan ben je aan het juiste adres. Met deze gids schrijf jij binnen no-time heldere en overtuigende webteksten. ‘Voeg duidelijke call-to-actions toe’, check. ‘Houd het kort’, check.

 

4. Focus AAN/UIT

Mark Tigchelaar & Oscar de Bos

Screenshot van een van de boeken: Focus.Een boek dat ruim een maand op nummer 1 heeft gestaan op Managementboek.nl. Een echte topper met praktische tips gebaseerd op neuropsychologie. Wil je minder uren werken, minder stress hebben, meer gedaan krijgen en met een voldaan gevoel naar huis gaan? Dan is de oplossing simpel: meer focus. Maar hoe bereik je dit?

Charlotte Meindersma tipte dit boek voor de top tien: “Dit boek vond ik erg goed en ga ik zelfs nog een tweede keer lezen.” In plaats van ‘ik denk, dus ik besta’ bespreekt dit boek ‘ik werk, dus ik besta’. Met een work-out voor je concentratiespier en als bonus een online training, weet je na het lezen geheid het knopje op ‘aan’ te zetten.

5. Grip: het geheim van slim werken

Rick Pastoor

Dit boek deelt geen eindeloze theorieën, maar eenvoudige en concrete stappen waar je direct mee kunt beginnen. Een belangrijke tip: ‘bewaar nooit iets in je hoofd’.

Screenshot van een van de boeken: Grip.

Linda Passies: “Begin 2019 las ik GRIP en ik heb er ontzettend veel nuttigs uitgehaald. Werken op een drukke redactie betekent soms dat je geleefd wordt door alle klusjes, maar nu kan ik mijn week veel nuttiger indelen. Ik stel minder uit en heb meer focus op mijn doelen. Het boek geeft daarvoor veel handige handvatten – en begint klein, zodat je niet meteen ontmoedigd raakt. Handige opfrisser na het lezen: de ‘e-mailcursus’ die in korte mails de inhoud van het boek herhaalt.”

6. Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf

Judith Noordzij

Screenshot van een van de boeken: Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf.

Een tip van Marcel Meijlink. Na alle boeken over slimmer organiseren, minder stress en meer grip, is dit een persoonlijk verhaal over hoe Judith op zoek is gegaan naar haarzelf. Na een geweldige studententijd, een topstage en een topbaan als advocaat kreeg zij een burn-out. Inmiddels geeft ze coaching, lezingen en reist ze het land af met haar events.

Met dit persoonlijke verhaal wil Judith je aan het denken zetten. Waar word je gelukkig van? Wanneer ga je je dromen achterna? Wanneer stop je met twijfelen? Onder het motto: ‘het beste dat je kunt worden, is jezelf’.

7. How to write copy that sells!

Ray Edwards

“Een must read voor marketeers en ondernemers die zelf hun teksten schrijven”, geeft Maud Ebbekink aan. Je kunt een topproduct hebben bedacht of ontwikkeld, maar producten verkopen zichzelf niet. Er is altijd copy nodig om het product aan de man te brengen. Of het nu gaat om een verkooptekst, marketingtekst, script voor een reclame of direct mail.

Screenshot van een van de boeken: How to write copy that sells.

Door de tips in dit boek op te volgen, ga je van push-teksten naar pull-teksten. Weg met die sales-achtige verkooppraatjes. Er worden tips gedeeld om ‘de meest gemaakte copywriter-fouten’ te voorkomen en je leest over universele structuren in wervende teksten. Een tipje van de sluier: een van de meest ondergewaardeerde wapens van copywriting is het gebruikmaken van bulletpoints. Misschien heb je nu een ‘ja duh’-momentje, maar het is altijd handig om deze tips op een rijtje te hebben.

8. Hoe verzinnen ze het?

Jaap Toorenaar

Screenshot van een van de boeken: Hoe verzinnen ze het?

‘Foutje, bedankt’, ‘Goeiemoggel’, ‘Wij van WC-eend’, ‘Even Apeldoorn bellen’, ‘Ik heb nog zo gezegd geen bommetje!’ of ‘Niet omdat het moet, maar omdat het kan’. Iedereen herkent ze: de reclames die blijven hangen. Hoe verzin je zo’n kaskraker? Met de input van ruim 50 bedenkers van bekende reclames, heeft Jaap Toorenaar dit boek geschreven. En het zijn niet alleen maar juich-verhalen. Aan veel goede campagnes ging een hoop gepuzzel en en gepieker vooraf.

Naast de topreclames, bevat het boek ook een spoedcursus slogans bedenken, komen de bekendste reclamemuziekjes aan bod en maakt hij de top 100 meest gebruikte ‘reclame-uitspraken’ op social media bekend.

9. Formule X

Jurriaan Kamer & Rini van Solingen

Screenshot van een van de boeken: Formule X.

Zoals de kaft van dit boek al impliceert, gaat dit boek over snelheid. De wereld en informatiedeling wordt steeds sneller. Een ontwikkeling waar veel bedrijven mee worstelen. Kies je voor snelheid of kwaliteit? Of is dit geen zwart-wit keuze? Omdat de Formule 1-sport bewijst dat snelheid niet altijd gelijk staat aan ‘slecht werk’, neemt het boek dit onderwerp als leidraad.

Hoe krijgen Formule 1-teams het voor elkaar om tussen twee races in alle data te analyseren, nieuwe onderdelen te ontwerpen, te produceren, verschepen en in elkaar te zetten? Wat kun jij hiervan leren en toepassen op de werkvloer?

10. Vakantieboek voor professionals en managers 2019

Business contact

Screenshot van een van de boeken: Vakantie-boek voor professionals en managers.

Deze laatste tip is écht een vakantieboek. Het staat immers in de titel. Ben je een professional of manager? Gooi dit boek dan in je tas. Het bevat tools voor persoonlijke ontwikkeling, samenvattingen van actuele managementboeken, quotes en oefeningen voor inspiratie en creativiteit. Een goed boek om jezelf weer helemaal op te laden, up-to-date te maken en te reflecteren voordat je weer aan de slag gaat.

Ineke Smits, van managementboek.nl: “Neem dit boek mee op vakantie en ik ben ervan overtuigd dat het van hand tot hand zal gaan. Voor ieder wat wils. 160 pagina’s aan zakelijke inspiratie.”

2 bonus-tips die nog bij de drukker liggen

Zet ze alvast in je agenda: deze twee tips kreeg ik van mijn collega Danielle van Winden. Nog niet in de schappen, maar wel nu al op onze wish list.

1. De power van een contentplatform (vanaf 30 augustus)

Cor Hospes

Screenshot van een van de boeken: De power van een contentplatform.

Hoe bouw je een onderscheidend contentplatform? Hoe zorg je voor abonnees? En hoe kun je die te gelde maken? Naast 56 insteken voor goede verhalen (de basis van een sterk platform), deelt dit boek inspirerende cases en handige tips waar je direct mee aan de slag kunt. Op naar goede verhalen, opgedeeld in formats en rubrieken rond een bepaald thema, waar jij je organisatie een herkenbaar gezicht mee geeft.

2. Customer innovation (vanaf 23 augustus)

Marion Debruyne & Koen Tackx

Dit is niet zozeer een nieuw boek, maar een vernieuwde en vertaalde editie. Customer innovation gaat over het proces om een klantgerichte bedrijfsstrategie op te bouwen. En dan niet vanuit eigen bevindingen, meningen en conclusies, maar vanuit de klant.

Screenshot van een van de boeken: Customer innovation.

Het boek bevat updates rondom co-creatie, de voordelen van het betrekken van de klant en richtlijnen voor het gebruik van technologie om traditionele bedrijfsmodellen opnieuw uit te vinden. Met interessante cases van onder andere Disney en LEGO is dit een handboek voor elke marketeer die klaar is om met een klantgestuurde strategie aan de slag te gaan.

Dat was ‘m! Heb je zelf nog leestips voor deze zomer? Deel ze dan hieronder met de andere lezers.

PS Alle links naar boeken zijn affiliates.