Loopbaan

Fokking druk! Hoe je het nieuwe jaar zonder stress begint

0

Waarom werken we onszelf tegenwoordig vaak over de kop? Thijs Launspach legt het in ‘Fokking druk’ uit en biedt remedies. Is het daarmee het ultieme anti-stressboek?

Niet toekomen aan het schrijven van een review van het boek Fokking druk (aff.)… omdat je te druk bent. Hoe ironisch… Het is dan ook niet geheel toevallig dat Thijs Launspach nu komt met dit anti-stressboek, want ik ben niet de enige. Steeds meer mensen – met name millennials – kampen met chronische stress en burn-outklachten.

In ‘Fokking druk’ legt psycholoog en trainer Launspach uit waarom we ons zo vaak druk voelen. Dit doet hij aan de hand van prikkelende hoofdstukken, met titels als ‘De werkverslaving’,  ‘Altijd haast’ en ‘Druk zijn is een keuze’. Met verwijzingen naar onderzoeken, interviews met ervaringsdeskundigen en tips om stress het hoofd te bieden onderbouwt hij zijn betoog.

Ik heb helemaal geen tijd om een boek te lezen?!

Launspach kent zijn drukke lezers. Daarom begint hij het boek met een snelle gids. In 10 tips en verwijzingen naar verdiepende hoofdstukken kun je meteen met de inzichten aan de slag. Een greep uit het aanbod:

 • Train je aandacht.
 • Zorg goed voor jezelf.
 • Doe regelmatig iets NIET.
 • Houd je hoofd zo leeg mogelijk.
 • Kijk niet meer dan drie keer per dag naar je mail.

De hoofdstukken bestaan steeds uit een herkenbare inleiding, theoretische onderbouwing, prikkelende vragen/tips en een handige samenvatting. Voor de vragen put Launspach uit zijn ervaring als trainer. Neem dit voorbeeld:

Vlak voor je huis landt een ufo. De alien die eruit stapt belt bij je aan. Hij legt uit dat hij om heel onwaarschijnlijke, maar toch plausibele redenen zijn leven moet vullen met zoveel mogelijk stress. Welk advies zou jij deze alien geven?

Over perfectionisme en uitstelgedrag

Als maatschappij leggen we de lat hoog en cijfers, beoordelingen en doelen zijn eerder regel dan uitzondering. In combinatie met torenhoge ambities en perfectionisme leidt het tot een explosief mengsel.

Launspach toont begrip voor de eindeloze zoektocht naar beter en meer, maar spaart de lezer niet. Druk zijn is volgens hem namelijk een keuze, want ‘jij bepaalt zelf hoeveel stress je in leven toelaat.’ Vervolgens geeft hij tips om patronen te doorbreken. Laat de komende vier weken bijvoorbeeld elke week bewust iets mislukken. Of selecteer deze week twee taken, waarbij je niet voor 100 procent maar voor 80 procent wil gaan. Wat zou goed genoeg zijn?

Een handige methode om je grenzen aan te geven is de vraag: “Moet ik dit nu doen?” Je kunt hem onderverdelen in:

 • MOET ik dit nu doen?
 • Moet IK dit nu doen?
 • Moet ik DIT nu doen?
 • Moet ik dit NU doen?

Luidt het antwoord op een van deze vragen nee, dan hoef je je er nu niet druk om te maken.

Is ‘Fokking druk’ het ultieme anti-stressboek?

Thijs Launspach heeft een vlotte pen. De combinatie van praktische tips, korte interviews en verwijzingen naar onderzoeken en experimenten zorgt voor de juiste balans tussen theorie en praktijk. Is ‘Fokking druk’ daarmee het beloofde ultieme anti-stressboek? Deze kwalificatie gaat helaas te ver.

Mensen zijn hardleers en dat merk je eens te meer tijdens het lezen van dit boek.

 • Eindeloos appen?
 • Tot diep in de nacht Netflixen?
 • 35 keer per dag je mail checken?
 • Als een kip zonder kop van hot naar her rennen?
 • Je grenzen niet afbakenen en iedereen te vriend willen zijn?

Het is niet goed voor je en dat weet je zelf ook wel. Wat niet wil zeggen dat het verkeerd is als iemand anders je ermee confronteert. Launspach doet dat op plezierige wijze, maar na het lezen van ‘Fokking druk’ verandert er niets. Daarvoor moet je écht met de tips aan de slag gaan en dat valt niet mee. Mentaal en praktisch.

In het hoofdstuk ‘Rust in je hoofd’ schrijft Launspach over inzetdoelen. Met deze doelen richt je je niet op de uitkomst, maar op de acties die jij onderneemt om ze te behalen. Hij heeft meteen een voorbeeld: controleer deze week minimaal 3 dagen je mail uitsluitend ‘s ochtends en ‘s avonds. Het klinkt aantrekkelijk en rustgevend. Maar of je baas er net zo over denkt?

Begin het nieuwe jaar zonder stress

Als Fokking druk (aff.) een ding duidelijk maakt, is dat stress verminderen vooral een mentale kwestie is. Wil je rustiger leven, dan moet je keuzes maken. Welke dat zijn en wat de risico’s zijn van niet kiezen maakt dit boek overduidelijk. Kortom, waardevol voor iedereen die zich in 2019 niet gek wil laten maken.

Over het boek

fokking-druk

Titel: Fokking druk
Auteur: Thijs Launspach
Uitgever: Het Spectrum
Jaar: 2018
Nummer (EAN): 9789000363698
Mediatype: Paperback, 224 bladzijdes
Prijs: €15,99
Bestellen: via Managementboek.nl (aff.)