Online advertising

Matchtypes in Google Ads: welke kies je?

0

Je bent bezig met het inrichten van een Google Ads-account. En je bent op het moment aangekomen dat je de zoekwoorden, waar jij op gevonden wil worden, moet invoeren. Google geeft je dan 2 verschillende mogelijkheden, namelijk “breed” of “exact”. Zo lijkt het alsof er twee verschillende matchtypes zijn. Er zijn echter meer manieren om breed te targeten. Bij welke zoekopdrachten wordt je advertentie dan vertoond? Aan de hand van een aantal voorbeelden komen we daar in dit artikel achter.

Exact

De meest gerichte manier van targeten is de targeting-optie “Exact”. Je advertentie zal dan alleen worden vertoond op het moment dat de ingevoerde zoekopdracht exact overeenkomt met het door jou ingevoerde zoekwoord.

Laten we als voorbeeld nemen dat je een online kledingwinkel hebt. Je verkoopt rode jurken en je voert als zoekwoord “Rode jurk” in. Als een gebruiker in Google de zoekopdracht “Rode jurk” invoert, zal jouw advertentie meebieden in de veilig. Zodra een gebruiker de zoekopdracht: “jurk” of “rode gala jurk” invoert, zal je advertentie niet meebieden in de veiling. Uiteraard is Google wel slim genoeg om spelfouten, vervoegingen en enkel- en meervoudsvormen te herkennen.

Een exact zoekwoord staat in de Google online en offline editor ingesteld als “exact”. Het zal in dit geval als [Rode Jurk] weergeven worden.

Woordgroepen

Wil je wel gericht targeten, maar wil je ook dat je ads vertoond worden bij sterk overeenkomende zoektermen? Dan is het matchtype “Woordgroepen” een goede keuze. Als een zoekopdracht hierop is ingesteld, dan zal je advertentie meebieden in de veiling zodra jouw zoekwoorden exact in de zoekopdracht voorkomen. De extra functie van “Woordgroepen” is dat je advertentie ook gaat meebieden in de veiling als er woorden voor of na de door jou ingevoerde zoekwoorden staan.

Weer terug naar het voorbeeld van de online kledingwinkel. Je hebt als zoekwoord wederom “Rode jurk” gekozen. Je advertentie zal meebieden in de veiling zodra een gebruiker zoekt op “Rode jurk kopen”. Als de gebruiker zoekt op “Rode gala jurk”, dan zal je advertentie niet meebieden. De woordgroep wordt namelijk onderbroken door het woord “gala”.

Woordgroepen staan in de editor als ”rode jurk” weergeven en ze staan ingesteld als “breed”.

Modifier voor breed zoeken

Wanneer het matchtype “Woordgroepen” nog te gericht voor je is, kun je kiezen voor het matchtype “Modifier voor breed zoeken”. Dit matchtype lijkt veel op het matchtype “Woordgroepen”, maar heeft de eigenschap dat de ingevoerde zoekwoorden niet per se achter elkaar hoeven te staan.

Het verschil kunnen we het beste weergeven met het voorbeeld van onze online kledingwinkel. Zodra we het zoekwoord “Rode jurk” met de modifier voor breed zoeken invoeren, dan gaat onze advertentie wel meebieden in de veiling als een gebruiker de zoekopdracht “rode gala jurk” invoert. Ook bij de zoekopdracht “Rode gala jurk kopen” zal je advertentie meebieden in de veiling.

Je herkent het matchtype “Modifier voor breed zoeken” in de editor als een breed ingesteld zoekwoord. Je schrijft het als: +rode +jurk.

Breed zoeken

Is het jouw doel om ook op verwante zoektermen gevonden te worden? Dan is het matchtype “Breed zoeken” een geschikt matchtype. Als je een zoekterm breed instelt, dan biedt jouw advertentie ook mee op zoekopdrachten die verwant zijn aan je zoekwoorden.

Laten we de online kledingwinkel er weer bij pakken. We willen weer onze rode jurk onder de aandacht brengen. We voeren als zoekterm “rode jurk” breed in. Nu wordt je advertentie vertoond op de eerder genoemde zoekopdrachten als “rode gala jurk” en “rode gala jurk kopen”. Maar Google gaat nu op zoek naar verwante zoektermen. We bieden dan ook mee op de zoekopdrachten “rood gewaad” en “rode japon”, omdat dit synoniemen van jurk zijn.

Zoekwoorden met als matchtype “Breed zoeken” worden in de editor weergeven zonder plusjes, aanhalingstekens of vierkante haken.

Meest gemaakte fouten in het kiezen van matchtypes

De juiste keuze van matchtypes is een essentieel onderdeel van je campagne. Dit artikel helpt je om twee veel voorkomende fouten te voorkomen:

1. Je zoektermenrapport niet regelmatig checken

Als je breed target, dan geef je Google de ruimte om zoektermen aan jouw ingestelde zoekwoorden te koppelen. Stel je voor dat je als zoekwoord “personal trainer” op woordgroepen hebt ingesteld. Je wil namelijk mensen bereiken die op zoek zijn naar een personal trainer. Dan zal Google jouw advertentie ook vertonen op de zoekterm “personal trainer vacature”. Niet relevant voor jou dus. Check daarom regelmatig je zoektermenrapport en sluit de niet relevante zoektermen uit.

2. Een te exact matchtype kiezen

We gaan even terug naar ons voorbeeld over rode jurken. Je verkoopt rode jurken, waar ook galajurken tussen zitten. Je kiest vervolgens voor het matchtype “Woordgroepen” en vult in de editor “rode jurk” in. De advertentie zal dan niet vertoond worden op de zoekopdracht “rode gala jurk”, terwijl dit toch een relevante term is.

Hoe gebruik je deze verschillende matchtypes?

In totaal zijn er dus 4 verschillende matchtypes (ook zoektypen genoemd, red.), maar welk matchtype is nou het juiste matchtype? Dat is volledig afhankelijk van hoe jij jezelf hebt voorbereid, wat het doel is van de campagne en welke strategie je kiest.

Heb je een uitgebreid zoekwoordenonderzoek gedaan en een beperkt budget? Dan past het matchtype “Exact” het beste bij jouw campagne. Ben je naast je zoekwoordenonderzoek nog op zoek naar meerdere zoektermen en laat jouw budget het toe om te experimenteren met het zoeken naar nieuwe zoekwoorden? Dan kun je kiezen voor de matchtypes “Woordgroepen” of “Modifier voor breed zoeken”. Heb je geen tijd voor een zoekwoordenonderzoek en wil je snel je campagne live hebben? Kies dan voor het matchtype “Breed zoeken”. Let hierbij wel goed op dat je het zoektermenrapport regelmatig controleert.